Da vam se prsti ne smrznu na biciklu>

Želio bih se nadovezati na svoj prethodni blog o navlakama za tenisice za najhladnije vrijeme. Priznajem da su debele zimske rukavice prava smetnja na biciklu (moraš ih skidati nakon svih kad želiš telefonirati ili pojesti bombonjeru u vožnji), ali bez njih ne bismo daleko stigli. Pogotovo kad je jako hladno i temperatura padne ispod ništice. Možete imati najbolju opremu, ali baš kao i kod galoša, ako su vam prsti hladni, vjerojatno ćete je brzo okrenuti i sakriti se negdje u toplu odjeću.

Imamo nekoliko zimskih rukavica u Holokolo ponuda , a ja ću vas detaljno upoznati s pet najprodavanijih.

CASTELLI ESTREMO

Najtoplije rukavice talijanskog proizvođača Castelli, razvijene za niske temperature i loše vrijeme (proizvođač navodi temperaturni raspon od -5°C do 5°C). Gornji dio rukavice izrađen je od materijala otpornog na vodu i vjetar GORE-TEX INFINITUM™ X-Fast. Dlan je izrađen od flisa, koji je gotovo u cijelosti prekriven silikonskim tiskom, što jamči dobar grip (hvatanje za upravljač).

Rukavice imaju frotir palac koji će vam svakako dobro doći kada vam počnu curiti šmrklji. Još jedna prednost je široki čičak na zapešću za jednostavno skidanje s ruku i kasnije istezanje čak i tijekom vožnje. Ovaj model je opremljen i našim Livom, koji ih je testirao čak i tijekom dugih zimskih putovanja na temperaturama ispod ništice. Unatoč tome što rukavice na prvi pogled djeluju prilično robusno, one ni na koji način ne ograničavaju osjetljive pokrete prstiju prilikom kočenja ili mijenjanja brzina.

Jedino što bih zamjerio ovim rukavicama je to što nemaju reflektirajuće elemente. Uostalom, zima, tama i tama idu ruku pod ruku, a sigurnost bi uvijek trebala biti na prvom mjestu.

Cijena: 99 €

SANTINI VEGA EXTREME

Rukavice koje imaju mnoge prednosti, ali i nedostatke. Vanjski sloj izrađen je od PU (poliuretanskog) materijala koji je potpuno vodootporan i otporan na vjetar. Unutarnji red izrađen je od ugodnog Super-Roubaix flisa. Prema proizvođaču, ove rukavice su prikladne za najteže uvjete – vjetar, kiša, mraz (temperaturni raspon od -8°C do 5°C!). Međutim, to ne vrijedi ako nakon ovih rukavica nemate donji sloj. Proizvođač preporučuje Santini Alpha rukavice, koje su izrađene od ALPHA® tkanine tvrtke POLARTEC®. Trenutno nemamo ove rukavice na zalihi, ali ih možete zamijeniti sa Six2 GLX< /u>, GLX MERINOS ili Biotex EFEKAT VUNE.

Ostale prednosti: materijal je vrlo tanak, podsjeća na neopren. Zahvaljujući tome, imate vrlo dobru kontrolu nad upravljačem prilikom mijenjanja brzina ili kočenja. Santini logo na vrhu je reflektirajući. Rukavice nemaju nikakav silikonski otisak na dlanu zbog kojeg na prvi dojam mogu klizati po upravljaču. Međutim, materijal jako dobro pristaje, tako da silikon u ovom slučaju nije neophodan.

Nedostaci: rukavice nemaju frotir palac pa ne biste imali sreće s brisanjem znoja ili drugih "tekućina". Znaju biti jako neugodni za stavljanje, pogotovo za bicikliste s debelim zglobovima, jer nemaju čičak ili bilo koji drugi patent. Što je prilično nezgodno ako želite rukovati telefonom (naravno, ne tijekom vožnje - to ne radite). Ako ne želite koristiti nos za upravljanje pametnim telefonom, morate skinuti rukavice.

Cijena: 59 €

BIOTEX EXTRAWINTER

Ove rukavice su vjerojatno najbolje u današnjoj ponudi u smislu omjera cijene i učinka. Vrlo pristojno ispunjavaju sve zahtjeve koji se traže od zimskih rukavica. Izrađene su od 90% poliestera i 10% najlona. Nisu navedene posebne tehnologije, ali prema talijanskom proizvođaču Biotex prikladne su do -10°C. Imaju reflektirajuće otiske na kažiprstu i metatarzalu, Biotex logo na vanjskoj strani i također na čičak zglobu. S unutarnje strane oba kažiprsta našiven je komad materijala (vjerojatno kože) koji omogućuje upravljanje pametnim telefonom. Kopčanje je čičak, a rukavice se stvarno lako navlače i skidaju. Dlan ima mekani silikonski ispis za bolje držanje. Palac je od flisa i dobro upija znoj. Možete birati između tri kombinacije boja: crna sa sivom, crna s plavom, crna s fluo-žutom.

Jedino što bih zamjerio ovim rukavicama je veličina. Ali na to smo već navikli kod talijanskih proizvoda. Samo naručite veličinu veću i bit ćete dobro. Inače nosim veličinu S ili M, a za ove mi je trebao L.

Cijena: 45 €

CASTELLI MORTIROLO

Rukavice su izrađene od GORE-TEX INFINITUM™ WINDSTOPPER® tkanine, koja je izuzetno otporna na vjetar, a istovremeno održava vašu kožu toplom i jamči prozračnost. Što se tiče podstave, koriste se dvije vrste flisa - mekši na donjem dijelu i malo "čupaviji" na gornjem dijelu. Prema navodima proizvođača, ove rukavice su prikladne i za blaže uvjete (od 7°C do 15°C), ali imaju mnoge druge prednosti. Vrlo su dobro napravljene s pametnim detaljima. Najveća prednost ovih rukavica po meni je vodootporni YKK® patentni zatvarač koji, kao što vidite na slici, ide poprečno od palca do zgloba. Zahvaljujući tome, rukavice se stvarno lako navlače i skidaju. Dovoljni su reflektirajući Castelli logo na kažiprstu i GORE-TEX INFINITUM™ logo na zapešću. Rukavice imaju dugačke silikonske trake na dlanu koje jamče dobro prianjanje. Tu su i duge silikonske trake s unutarnje strane kažiprsta i srednjeg prsta - veselio sam se tome jer sam mislio da ću moći kontrolirati zaslon osjetljiv na dodir na svom telefonu, ali nažalost, suprotno je. Ove trake služe za držanje, a ne za kontrolu telefona. Rukavice su izuzetno lagane (79g) i možete birati između tri kombinacije boja: svijetlo crne, saville plave i tamno sive sa zelenim patentnim zatvaračem.

Cijena: 75 €

< strong>ALÉ ZIMA

Univerzalne zimske rukavice pogodne za temperature od -2°C do 8°C. Gornji dio rukavice izrađen je od 100% poliestera, dlan je izrađen od 100% poliamida koji podsjeća na antilop. Podstava je također izrađena od 100% poliestera poput flisa. Rukavice imaju jarko žute detalje, ali nemaju nikakvih reflektirajućih elemenata. Na kraju oba kažiprsta nalazi se zakrpa od nekakvog materijala, zahvaljujući kojoj je moguće upravljati zaslonom osjetljivim na dodir na pametnom telefonu. Kopčanje je čičak i rukavice se relativno lako navlače i skidaju. Na dlanu je silikonski print pa čak i gel jastučić. Rukavice nemaju frotir palac. Za mene, omjer cijene i performansi nije baš najbolji.

Cijena: 69 €