Kako povećati svoju sigurnost tijekom treninga na biciklu

Oznake:
Kako povećati svoju sigurnost tijekom treninga na biciklu>

Dakle, ovo je pitanje koje si postavljam svaki dan već mnogo godina. U posljednje vrijeme čini mi se da biciklisti postaju ugrožena vrsta na našim cestama, no naravno, vrlo brzo vam se može dogoditi neugodna "galiba" čak i u vožnji izvan ceste. Tijekom treninga izloženi smo mnogim opasnostima. Neke situacije su pod nadzorom "više sile" i na njih ne možemo u potpunosti utjecati, ali iskustvom, dobrim stavom i ispravnom opremom možemo iz temelja povećati svoju sigurnost na određenoj mjeri. U današnjem članku ću vam dati TOP savjete koje možete primijeniti odmah na sljedećem treningu.

Opasnosti koje nas vrebaju u cestovnom prometu

Danas je sportski sport poput cestovnog biciklizma postao adrenalinski sport. Razlog tome je nedovoljna infrastruktura naših kopnenih prometnica, njihovo stanje i, naravno, višak vozila i biciklista u cestovnom prometu. Prošle godine zabilježili smo nekoliko razornih nesreća u kojima su, nažalost, poginuli i slovački reprezentativci u biciklizmu, a ovdje mislim da je vrijeme da razmislite o sebi, i kao vozaču i kao biciklistu, dok se potrebno fokusirati na obostrano otklanjanje opasnost i na taj način spriječiti slične nesreće sa smrtnim ishodom. Koje mjere možete poduzeti kao biciklist da povećate svoju sigurnost? To ćete naučiti u sljedećim retcima.

Odabir rute treninga  

Ako imate priliku, planirajte svoj trening prvenstveno duž ruta II. i III. klase. Koristite biciklističke staze što je više moguće i svakako vozite iza rampe. Ako preferirate grupne vožnje i vaš paket premašuje 5 biciklista, prema novom zakonu već možemo voziti dva jedan do drugog, pa sa stajališta sigurnosti preporučam korištenje i ove opcije. Gdje, kako i zašto je takva formacija sigurna, možete pročitati u mom starijem članku OVDJE.

Biciklistička kaciga kao osnovna oprema

< /div>

Kaciga je bitan element biciklističke opreme. Prilikom odabira biciklističke kacige važno je usredotočiti se na mnogo različitih aspekata, koje je lijepo opisao Katka je objasnila u članku OVDJE.

U ovom odlomku želio bih se usredotočiti na novitete, na primjer, kaciga iz Speciallized ili POC, a radi se o sustavu pod nazivom MIPS ANGIE. Riječ je o čipu koji se nalazi na stražnjoj strani kacige i uparen je s mobilnom aplikacijom na kojoj možete birati kontakte za hitne slučajeve, au slučaju nezgode ovaj sustav automatski šalje poruku s vašim koordinatama.

Sustav je prilično natopljen i ne paničari pri manjim udarcima. Prednost ovog sustava je što pomoću aplikacije možete jednostavno odrediti svoju lokaciju, a aplikacije su kompatibilne s kartama ili aplikacijom trail fox. Dakle, čak i ako se negdje izgubite, možete relativno brzo pronaći svoj put i vratiti se na pravi put

Pročitajte članak: Sigurnost bicikla: 5 razloga da odaberete POC

Garmin varia

Još jedan gadget koji može značajno povećati vašu sigurnost na cesti je garmin varia uređaj. Ovo je radar s led bljeskalicom, koji se postavlja na sjedalo bicikla. Radar detektira kretanje objekata iza vas i prikazuje njihovu udaljenost na računalu. Na taj način ne morate stalno gledati iza sebe kada se okrećete ili obilazite prepreku i možete se potpuno koncentrirati na situaciju ispred sebe.

LED svjetlo koje je integrirano u radar ima nevjerojatnu svjetlinu, dok se intenzitet svjetla povećava kako vam se objekt približava. Uređaj je kompatibilan sa svim računalima koja podržavaju ANT+ i bluetooth.

Bljeskalice i svjetla

Garmin varia prilično je skupa stvar i nije svatko spreman na tako velika ulaganja. Pa, svakako bih vam preporučio da razmislite o kupnjikvalitetnih LED svjetala s funkcijom bljeskanja.

Možda će si neki od vas reći: Što se brinete, ljeto dolazi, vidljivost će biti "dobra". I tu nastaje temeljni problem jer se na dionicama gdje cesta prolazi ispod drveća logično stvara sjena i vozač na takvim dionicama ostaje doslovno slijep.

Osim ako nemate svjetlo na "bajku" ili trepnete, postajete doslovno nevidljivi. Srećom, ljudsko oko je savršen organ koji prvenstveno reagira na podražaje titranja, čak i kada je vid ograničen, na primjer prijelazom sunca u sjenku. Stoga svakako pogledajte Holokolo.sk, gdje imaju sjajne svjetla i trepćuća svjetla od Lezyne ili Ravermen.

Tijekom godina vožnje po cestama, preporučio bih i žmigavac naprijed, meni je npr. radio u gradskoj vožnji. Na raskrižjima me vozači prije registriraju pa se manje bojim da mi neće dati prednost na raskrižju. Kada je vidljivost smanjena, takva svjetla su sastavni dio moje opreme.

Odjeća

Odabir odjeće također može značajno utjecati na vašu sigurnost kada se vozite po cestama ili izvan ceste. Osobno sam tip osobe koja preferira tamne boje (crna, kaki, kamuflažna, tamnoplava). Ali s protokom vremena i razvojem situacije na cestama ili terenu, prelazim i na lijepu boja koja reflektira cestu ili neke žive, lako vidljive nijanse.

Ovdje radi potpuno isto kao i sa žmigavcima, ljudsko oko odabire i vidi objekte živih boja čak i u nejasnim situacijama ili situacijama smanjene vidljivosti. Nakon slučajeva gdje je lovac udario biciklista, tu sam filozofiju počeo primjenjivati ​​i na terenu.

Prvi modeli takve odjeće doista su izgledali poput komada iz ormara regionalnog cestara. 
Pa danas, na primjer, dres Castelli Entrata< /a>, Holokolo Rainbow, ili UYN Biking Airwing
izgleda savršeno , doslovno kao druga dimenzija.

Na kraju, ne zaboravite na svaku vožnju sa sobom ponijeti mobilni telefon koji je već sastavni dio svakog od nas. U hitnim slučajevima možete brzo pozvati pomoć za sebe ili nekog drugog.

U ovom sam članku pokušao ukazati na najvažnije gadgete koje možete koristiti za povećanje sigurnosti tijekom treninga. Nadam se da vam se svidio članak. Želim ti puno sigurnih kilometara. Sretno sa sportom!