TEST: Scott Warm Hybrid RC. Prijelazni sako ili izolirani dugi dres?

Oznake:
TEST: Scott Warm Hybrid RC. Prijelazni sako ili izolirani dugi dres?>

S dolaskom jeseni morala sam svoju biciklističku garderobu zamijeniti toplijom odjećom, a listajući promotivne proizvode na Holokolo e-shopu naišla sam na vrlo zanimljivu prijelaznu jaknu Scott Warm Hybrid RC. Bio sam toliko impresioniran njegovim značajkama da sam ga naručio. Ako želite znati je li to bila dobra kupnja, pročitajte sljedeći članak.

Tražio sam prijelaznu jaknu za temperature u rasponu +5 do +15 stupnjeva. Posjedujem cestovni bicikl marke Scott, ali još nisam imao iskustva s odjećom iz njihovog portfelja. Kod narudžbe mi se dogodila prava alkemija. Isprva se nisam mogla odlučiti za kombinaciju boja, jer svaka kombinacija izgleda jako cool. Najviše me zanimala crno - žuta, ali nije bila dostupna u mojoj veličini, pa sam se odlučila između staro narančaste u kombinaciji s crnom i plavo - crne. Na kraju je pobijedila stara naranča za koju sam se također odlučila jer ću u njoj u ovom periodu biti jako vidljiva. Još jedna stvar oko koje sam se svađala je činjenica da je zbog fotografija jakna djelovala pomalo tanko. Uslijedilo je traženje, "guglanje" i na kraju sam došao do zaključka da mi parametri i cijena zadovoljavaju pa sam ga bacio u košaricu.

Jakna ili izolirani dugi dres?

Scott RC Warm Hybrid WB

Kao i uvijek iz Holokola, sutradan imam svoju odjeću ovdje. Nestrpljivo raspakiram paket i biram jaknu. Moje su sumnje bile potvrđene. Na prvi pogled ne mogu razaznati je li dugi dres ili sako. Početni osjećaj mi govori da je ovo topliji dugi dres, no tu će dilemu vjerojatno riješiti tek vožnja.

Izrezani i korišteni materijali

I prije samog testa želio bih spomenuti kako i od čega je jakna napravljena. Izabrala sam veličinu L koja mi je dobro pristajala na moju figuru od 184 cm i 84 kg. Ovo je trkaći uski kroj, koji već izgleda sjajno. Nakon nošenja jako je ugodan na tijelu, nema osjećaja "hurke". Jakna je izrađena od nekoliko materijala u prednjem dijelu, a na ramenima je korišten DWR materijal koji ne diše. Na stražnjem dijelu i sa strane ispod pazuha korišten je prozračni materijal koji osigurava bolju regulaciju topline. Kako bi vjetrovka bolje pristajala, ima elastične manšete u predjelu struka i na kraju rukava. Na leđima su tri klasična džepa. Jakna ima patentni zatvarač po cijeloj dužini.

Idemo se voziti

Vrijeme je bilo vrlo raznoliko tijekom mjeseca rujna i listopada, pa sam temeljito testirao njegovu funkcionalnost. Vozio sam u temperaturnom rasponu od +3 do + 20 stupnjeva na cestovnom i brdskom biciklu. Ako želite u potpunosti iskoristiti funkcionalna svojstva čak i najskuplje jakne, morate pravilno odabrati prvi sloj. Ako želite, možete biti inspirirani mnome, a ja sam ih obukla na sljedeći način:

Iznad +10 stupnjeva: Odabrao sam funkcionalnu ljetnu majicu bez rukava tvrtke kao osnovni sloj SIX2.  

Ispod +10 stupnjeva: Nosio sam duge termo hlače kao osnovni sloj Holokolo zimski osnovni sloj.  

Oko +5 stupnjeva: U ovom slučaju odabrao sam toplinski kao prvi sloj UYN Evolution.

Funkcionalnost:

Vrijeme iznad +10 stupnjeva: U kombinaciji s ljetnom toplinom, gotovo sam se osjećao kao da nosim dugi dres. Na izlazima sam otkopčao patentni zatvarač do pola. Moram pohvaliti dizajnera za ugradnju patentnog zatvarača na vjetrovku, što ide savršeno glatko. Lagano pomicanje patentnog zatvarača je velika prednost u ovom razdoblju, što ćete cijeniti posebno na strmim izlazima na brdskim biciklima, gdje imate malu brzinu i teško održavate stabilnost. Dakle, ako nemate vremena otkopčati patentni zatvarač prije teškog uspona, u slučaju da se počnete pregrijavati i morate otvoriti patentni zatvarač, onda u ovoj jakni to možete učiniti munjevito jednom rukom. Isto vrijedi i obrnuto, primjerice u spustu ako ste ga zaboravili uključiti prije njega. Unatoč osjećaju da vozim u dugom dresu, u kombinaciji s ljetnom termikom u toplijim sam se danima više znojio, no tijelo mi nije ostajalo mokro. U odnosu na dugi dres, najveću prednost vidim u tome što mi zahvaljujući DWR-u u prednjem dijelu uopće nije puhalo. Kabanica je mogla ostati kod kuće. I imao sam više mjesta u stražnjim džepovima.

Ispod +10 stupnjeva: U kombinaciji s dugom toplinom, počeo sam se osjećati kao u jakni. Manje sam se znojio tijekom treninga, nisam morao toliko raditi s patentnim zatvaračem. Prije sam ga ostavljao potpuno uključenog i koristio DWR materijal sprijeda. Ono što me iznenadilo je da mi u rasponu od +5 do +10 stupnjeva u spomenutoj kombinaciji nije bilo hladno ni pri dužim spustovima po cesti, pa prsluk opet nije bio potreban. Mislim da je materijal savršeno funkcionirao po ovom vremenu.

Oko +5 stupnjeva: Po ovakvom vremenu pomislio sam da bih mogao biti u opasnosti od prehlade. Pa, UYN evolution je vrlo kvalitetan termometar, pa sam se odlučio za njega, ali sam spakirao i kabanicu da budem siguran. Dok god sam vozio po izmjeničnom terenu, sve je bilo savršeno. Nisam se pretjerano znojio na putu uz brdo. Na kratkim spustovima nisam se zapuhao, ali sam na dužim morao nositi kabanicu. Unatoč višem ovratniku iznad +5 stupnjeva, preporučam nošenje buff oko vrata.

Tijekom testa primijetio sam i druge stvari, na primjer kako elastične manžete drže. S ove strane sam bio zadovoljan. Dres se ne smota ni naprijed ni straga. Rukavi se također ne zavrću i ne napuhavaju pri velikim brzinama. Odlični su i prostrani džepovi u koje možete strpati sve što vam padne na pamet, a pritom vam neće pasti skroz do stražnjice.

Za sve varijante treninga, vozio sam tempom. Ako sam stao dulje od 5 min. pa sam ostao hladan, zato ga preporučam biciklistima koji vole sportsku vožnju.

Zaključak: 

S jaknom SCOTT WARM HYBRID RC Jako sam zadovoljan. Za mene mogu reći da je to bila dobra investicija u odnosu cijena/kvaliteta. “Škoti” su dobro znali zašto su u ime unijeli riječ hibrid. Pa sam na kraju testa došao do zaključka da to nije ni vjetrovka ni dugačak dres. Dapače, vrlo uspješan spoj toplijeg dugog dresa i prijelazne jakne. Pa ako tražite nešto u ovom stilu, svakako preporučam.