Zašto voziti u biciklističkim cipelama>

Povijest biciklizma donijela je nekoliko načina stezanja stopala i pedale kako bi se povećala učinkovitost pedaliranja. Razvoj je prolazio kroz različite faze. U prošlosti su se koristile obične pedale, razne trake i košarice u koje se noga u običnoj čizmi. Danas se koristi moderan sustav kofera koji se pričvršćuju na posebne pedale.

Inovacije su se stoga dotakle i biciklističke obuće, gdje je došlo do promjene u odnosu na čizme do biciklističkih staza. Iako tijekom vožnje bicikla nema kontakta između stopala i tla, odabir prave obuće može značajno utjecati na kvalitetu vaše vožnje. U ovom članku saznat ćete kako cijeli sustav funkcionira i koje ćete pogodnosti ostvariti kupnjom istog.

Problemi kretanja biciklom

Kad vozimo bicikl, krećemo se pedaliranjem. Čak i ako se na prvi pogled ne čini tako, okret od 360 ​​⸰ koji opisujemo pri pedaliranju prilično je složen pokret. Pravilan okret trebao bi biti lijep i gladak, uključujući podjednako sve mišiće donjih udova. Kod pedaliranja uvijek trebamo postići da jedna noga gura pedalu, a druga je odmah povlači. Međutim, to nije moguće kada koristite normalne pedale i cipele, jer ćete bez fiksnih stopala samo pritiskati pedale i gaziti po tzv. kocki. Stoga, ako već na početku vožnje biciklom želite savladati pravilnu tehniku ​​pedaliranja, razmislite o prednostima tercina i pedala.

Od čega je napravljen i kako radi sustav gaznoga sloja

Uključuje posebne pedale, stopere pedala (kofere) i same biciklističke cipele (cipele). Nakon što su sve komponente montirane, radi udarcem graničnika u pedale i stvaranje simbioze s vašim biciklom. U početku može biti malo neugodno i dalje ćete misliti da ste pričvršćen za vaš stroj pomoću nogu, ali ne brinite, brzo ćete se naviknuti. Sustav je siguran i u slučaju pada cipele se automatski odvajaju od pedala, jer sustav radi slično skijaškim vezovima. Samo iskopavanje je također bez problema, samo pomaknite nogu u stranu.

Po čemu se cipele za biciklizam razlikuju od običnih cipela

Trenutno na tržištu postoji bezbroj modela guma za bicikle. Što se samog dizajna tiče, svatko može izabrati. Možete birati između tenisica futurističkih oblika do modela koje na prvi pogled ne biste prepoznali od klasične sportske obuće. Izmislili su čak i sandale za "znalce".

Temeljna razlika u odnosu na obične cipele je u tome što je potplat izuzetno čvrst i u njemu postoji prostor za ugradnju kofera koji se montiraju imbus vijcima.

Prednosti sustava gaznoga sloja

  • Ojačana noga
  • Spriječavanje klizanja stopala s pedale
  • Sposobnost ispravnog okretanja za 360⸰
  • Više performanse
  • Udobnost
  • Anatomski ispravan položaj stopala na pedali

Ako ste tek počeli voziti bicikl i namjeravate redovito trenirati, onda je kupnja grip sustava zajedno s posebnim cipelama najbolji izbor za vas. U sljedećoj seriji članaka posvetit ćemo se ovom pitanju. Detaljno ćemo objasniti kako postupiti pri odabiru pravih trećina, koji sustavi gazišta postoje i kako sve pravilno postaviti.