Tour de France 2022: Top 5 favorita za žutu majicu

Oznake:
Tour de France 2022: Top 5 favorita za žutu majicu>

Kraljica biciklizma vraća se nakon godinu dana, a s njom i uzbudljive borbe najboljih biciklista na planeti. Posljednje dvije godine Tadej Pogačar iz UAE Team Emiratesa dominirao je Tourom bez konkurencije. Možemo li ove godine očekivati ​​još jednu diplomu ovog mladog slovenskog mega talenta ili ga netko može nadmašiti?

U današnjem članku gledamo pet najboljih favorita za ukupnu pobjedu na ovogodišnjem Tour de Franceu. Također ću pokušati približno procijeniti šanse za pobjedu, a možda i slabosti pojedinih favorita.

1. Ovo je Pogačar

Tadej Pogačar je i ove godine među najvećim favoritima za ukupnu pobjedu na Tour de France. U posljednje dvije godine pokazao je nenadmašnu moć pa se i sada očekuje njegov pobjednički hat-trick. Odličnu formu pokazuje od početka sezone, gdje je ostvario ukupne pobjede na UAE Touru, Tirreno - Adriatico te na domaćoj utrci po Sloveniji.

U svojoj momčadi imat će veliku podršku posebno za njega sastavljenu od domaćih igrača, koji će imati zadatak maksimalno ga zaštititi u etapama gdje se mogu očekivati ​​velike selekcije, ali pomoći će iu brdima za koje je najveći stručnjakTadej Pogačar.

Nedostatak u njegovoj potrazi za trećom pobjedom na Touru može biti činjenica da će ga ostale momčadi pažljivo čuvati< /strong> i oni će pokušati osujetiti njegove napore. Još jedan faktor koji plaši ostale bicikliste je koronavirus koji, kao što smo vidjeli nedavno na utrci oko Švicarske, može pola pelotona poslati kući u jednom danu.

2. Primož Roglič

Slovenski biciklizam posljednjih godina doživljava veliki procvat i drugi je najveći favorit za ukupnu pobjedu na Tour je također iz Slovenije. Primož Roglič, vozeći za tim Jumbo Visma, zamalo je pobijedio u ukupnom plasmanu na Tour de Franceu 2020. No, u pretposljednjoj etapi, koja je bila uzbrdica na kronometar, pobijedio ga je Tadej Pogačar za koju sekundu, aRogliču je doslovno za dlaku izmakla pobjeda.

Primož je i ove godine u odličnoj formi te je, kao i njegov slovenski suparnik Tadej, također nanizao nekoliko pobjeda ove godine. Vrijedno je spomenuti ukupnu pobjedu na Pariz - Nici ili generalku prije Tour de France: Criterium du Dauphiné.

Slabost Primoža Rogliča možda je loša sreća koja ga prati zadnjih godina obilazak. Prije godinu dana doživio je nekoliko padova nakon čega se povukao s Toura pa nije imao priliku boriti se za žutu majicu, a godinu prije toga nesretno je izgubio na kronometru to ga je koštalo ukupne pobjede.

3. Jonas Vingegaard 

Najveće iznenađenje prošlogodišnjeg Tour de France . Danski biciklist čije je ime do početka Toura prije godinu dana bilo poznato tek rijetkim ljubiteljima biciklizma. Jonas Vingegaard nastupio je slavno i može se reći da je bio jedini pravi protivnik Tadeju Pogačaru na prošlogodišnjem Touru. Završio je drugi u ukupnom poretku i zadivio cijeli svijet svojim nastupima.

Sukladno tome, ove godine je među najizraženijim imenima u borbi za žutu majicu i za pretpostaviti je da se mogu očekivati ​​njegovi prošlogodišnji nastupi i ove godine. Njegovu sjajnu ovogodišnju formu potvrđuje i nekoliko drugih mjesta u ukupnom poretku utrka Critérium du Dauphiné i Tirreno Adriatico.

Činjenica da je u timu s Primožem Rogličem koji također ide na ukupnu pobjedu, ne mora smetati. njegovu naklonost. Tim Jumbo Visma tako ima dva lidera na ovogodišnjem Tour de Franceu i bit će zanimljivo vidjeti kako će se pojedinačni favoriti nositi s tim.

4. Aleksandar Vlasov

Bora - Hansgrohe ima svoje željezo u vatri i svog lidera na ovogodišnjem Turneja u obliku Aleksandra Vlasova. Vlasov je prešao u Boru iz Astane i čini se da je to bio pravi potez.

Ove godine ima dvije ukupne pobjede na utrkama Romandije i Valencije. Imao je šansu i za ukupnu pobjedu na utrci po Švicarskoj, no tamo mu je koronavirus poremetio planove. Podršku će imati u ekipi koju čine uglavnom planinari. Upitno je koliko je na njega utjecao koronavirus zbog kojeg je odustao od utrke po Švicarskoj.

5. David Gaudu

Francuzi čekaju domaćeg pobjednika Tour de France od 1985. kada je posljednji put pobijedio Bernard Hinault . Međutim, samo 25-godišnji David Gaudu iz FDJ tima može preokrenuti, koji je prošle godine nastupio slavno na Touru i završio 11. u ukupnom poretku jak>.

Gaudu je poznat po svom borbenom duhu i ima nekoliko etapnih pobjeda ove godine. Domaći ambijent može biti veliki motiv za borbu za žutu majicu, ali i svojevrsno prokletstvo koje je francuske bicikliste spriječilo da osvoje Tour de France za nekoliko desetljeća..