Osnovna biciklistička oprema i odjeća za početnike

Oznake:
Osnovna biciklistička oprema i odjeća za početnike>

Iako je uvijek moguće voziti bicikl u uobičajenoj odjeći, većina biciklista koji redovito voze na kraju usvoje barem neku specijaliziranu odjeću - uglavnom zato što vožnju čini udobnijom. Međutim, ako ne želite kupiti svu opremu odjednom, evo popisa biciklističke odjeće i opreme prema predloženom redoslijedu kako biste ih nabavili.

1. Kaciga

Kaciga se može smatrati opremom, ali što je još važnije, ona je sigurnosna značajka i razlog da nabavite jednu prije druge specijalizirane opreme je praktičan - prije ili kasnije većina će biciklista pasti s bicikla, a prava kaciga pomoći će u sprječavanju ozljeda glave i spasiti živote. Dakle, bez obzira na to koji oblik bicikliranja preferirate - cestovni, planinski, natjecateljski ili čak rekreacijski - nosite kacigu!

U Europi sve biciklističke kacige moraju ispunjavati utvrđene sigurnosne standarde, tako da je prihvaćena svaka biciklistička kaciga koja je trenutačno na tržištu i koja vam odgovara. Međutim, neki imaju bolje sustave pričvršćivanja i bolju ventilaciju, a neki imaju dodatnu sigurnosnu tehnologiju. Izbor je na vama.

Moj savjet: Biciklistička kaciga LIMAR DELTA MTB
za zahtjevnije: Biciklistička kaciga POC - KORTAL < /span >

2. Biciklističke hlačice

Općenito govoreći, biciklističke kratke hlače dolaze u dva stila: uz tijelo i opušteno, iako čak i oni opušteniji mogu imati neke elemente koji prianjaju uz tijelo ispod opuštenijeg vanjskog sloja. Obje vrste također imaju "podstavu" (cyclo insert), koji štiti dio vašeg tijela koji je u kontaktu sa sjedalom bicikla i upija vlagu. (Biciklističke hlače namijenjene su nošenju bez donjeg rublja koje se može skupiti i uzrokovati trenje.)

Uglavnom su uske kratke hlače poželjna odjeća cestovnih biciklista i drugih vozača koji dugo ostaju u sedlu. Materijal koji obavija tijelo je spandex (generički naziv, ali se može prepoznati i po markama kao što je Lycra), sintetičko vlakno poznato po svojoj elastičnosti. Pripijeni kroj uklanja višak tkanine koja bi se ukočila i stvorila otpor vjetru.

Vozači na MTB stazama općenito preferiraju labavije kratke hlače koje nude veći raspon pokreta. No osim ovih razlika, kratke hlače koje su prianjale uz tijelo povezivale su se s kulturom cestovnog biciklizma, a labave kratke hlače s kulturom brdskog biciklizma. No, naravno, možete nositi bilo koju vrstu za bilo koji oblik vožnje bicikla.


Moj savjet: Biciklističke hlače Scott TRAIL VERTIC 2021

Za zahtjevnije: Biciklističke hlače POC VELOCITY

3. Rukavice


Postoje rukavice su bez prstiju i imaju jastučiće na dlanovima koji omekšavaju vaše ruke i apsorbiraju udarce od neravnina na cesti. Ovu vrstu uglavnom koriste cestovni biciklisti. A tu su i rukavice s punim prstima, koje pružaju veću zaštitu vašoj ruci u slučaju sudara. Ove se rukavice više koriste za MTB vozače.

Moj savjet: Biciklističke rukavice s dugim prstima Scott 350 DIRT 4. Cipele 

Većina nas počela je voziti bicikl u tenisicama koje su dobre za kratke vožnje (pod uvjetom da imate ravne papučice), ali zbog kojih možete opetovano savijati stopala na dužim vožnjama i dobiti grčeve ili bol. Biciklističke cipele imaju čvrsti potplat koji sprječava pretjerano savijanje stopala, smanjujući mogućnost grčeva i boli i prijenos energije na pedale je optimiziran.

Biciklističke cipele dolaze u dvije vrste: cipele za cestovne bicikle i čizme za planinu bicikli (MTB). Ova dva tipa imaju karakteristike za ove dvije vrste vožnje, a najveća razlika je u tome što je lakše hodati u MTB cipelama koje imaju fleksibilan potplat i nisu tako krute kao cestovne. Ovo je važno za MTB vozače koji često sjedaju na ili izvan bicikla, ovisno o terenu, ali MTB cipele su još uvijek dovoljno krute da pruže svoje prednosti.

Cestovne biciklističke cipele još su tvrđe i imaju "štipaljku" na dnu koja se uglavljuje u za to dizajniranu papučicu. No cipele za vožnju po cesti nisu praktične za hodanje, osobito s izbočenim klinovima zbog kojih se osjećate kao da vam se kamen zalijepio za dno cipele.

Moj savjet: Biciklističke tenisice Gaerne LASER MTB
ili Biciklističke cipele Scott SPORT CRUS-R BOA5. Dres

Ako se vozite cestom, dresovi jarkih boja pomoći će vam da budete vidljiviji vozačima. Ali biciklistički dresovi izrađeni su od sintetičkih tkanina koje se neće smočiti ako vas uhvati kiša. Prianjaju kako bi smanjili otpor vjetra, a stražnji džepovi sprječavaju vaše stvari da ometaju kretanje vaših nogu. Neki brdski biciklisti, koji možda imaju džepove u širokim kratkim hlačama, umjesto toga biraju dresove u stilu majica kratkih rukava izrađene od sintetičkog materijala.

Moj savjet: Holookolo DUNE MTB dres 

Za zahtjevnije: POC MTB PURE LS dres