3 savjeta pri kupnji biciklističkih naočala

Oznake:
3 savjeta pri kupnji biciklističkih naočala>

Iako bi se moglo činiti čudnim onima koji tek počinju voziti bicikl, mnogi iskusni vozači uživaju u naočalama tijekom cijele godine - ne samo kad je sunčano. Opće je poznato da oči treba dobro njegovati. Uostalom, oni su osjetljivi organi, a velika većina informacija koje prima ljudski mozak prima preko očiju. Naočale nam pružaju dodatnu zaštitu - ne samo od štetnih UV zraka, već i od insekata, prašine, prljavštine, kiše, snijega itd.

Osim što štite oči, naočale također mogu ublažiti glavobolju uzrokovanu škiljenjem na suncu. Dobre naočale smanjuju sunčevo zračenje i daju kontrast i jasnoću tako da možete jasno vidjeti, primjerice, rupe na cestama koje su prekrivene drvećem i tako izbjeći opasne situacije.

Osim toga, biciklističke naočale dizajnirane su tako da savršeno pristaju vašoj glavi i potpuno pokrivaju vaše oči, štiteći ih iz svih kutova. A ako vam naočale jako dobro pristaju i u skladu su s vašom kacigom, potpuno su stabilne na glavi, što znači da stoje čak i kada vozite po neravnim terenima.

Osim toga, biciklističke naočale su iznimno lagane, aerodinamične i izdržljive, a kod većine modela možete prilagoditi nosni naslon tako da vam stvarno pristaju kao salivene.

Dakle, na što treba obratiti pozornost pri kupnji biciklističkih naočala?

LEĆE

Leće su najvažniji dio naočala. Na stranici Holokolo možete birati između nekoliko opcija:

zaštita za različite vremenske uvjete i iako imaju mali nedostatak jer vjerojatno nikada nećete nositi sve tri naočale sa sobom, možete odabrati najprikladnije prema vremenu kod kuće prije vožnje.

  • Tamne leće prikladne za sunčano vrijeme koje štite vaše oči od UV zračenja.
  • Žute ili ružičaste leće koje su prikladne za oblačno i poluoblačno vrijeme. Namijenjeni su za osvjetljavanje sivog okruženja i dodavanje kontrasta i svjetla.
  • Prozirne leće idealne su za kišno, suho vrijeme ili za vožnju po mraku.

Fotokromatske leće – automatski se mijenjaju njihovu nijansu ovisno o razini osvjetljenja. Da, platit ćete dodatno za ovu tehnologiju. Međutim, prikladan je za one koji često voze u promjenjivim uvjetima. Međutim, prije ulaganja u fotokromatske naočale, provjerite s prodavačem o zatamnjivanju i rasponu zatamnjivanja kako biste izbjegli razočaranje. Mnogo puta takve naočale nemaju toliki domet svjetlosti koliko biste očekivali.

Polarizirane leće - uključuju laminirane filtar , koji omogućuje prolaz samo okomito usmjerenog svjetla. Ovo blokira vodoravno svjetlo, tako da je odsjaj gotovo eliminiran. Posebno su prikladni za smanjenje blještanja površina kao što su voda, snijeg i staklo. To je zato što refleksije od blještavila iskrivljuju pravu boju objekata, čineći ih teškima za razlikovanje.

Polarizirane sunčane naočale mogu biti osobito korisne za određene sportove (među njima naravno i biciklizam), kao i za vožnju, jer pomažu povećati vidljivost i time izbjeći potencijalne rizike.

OKVIR

Kao što sam već spomenuo, naočale vam moraju pristajati kao salivene. Poželjno je isprobati nekoliko vrsta okvira prije kupnje, a osobno bih preporučio da naočale isprobate uvijek s kacigom kako biste bili sigurni da ne smetaju jedna drugoj, što bi sigurno stvaralo znatne neugodnosti u vožnji.

Okvir treba biti lagan, fleksibilan i čvrst, a naočale moraju sjediti na glavi kada gledate prema dolje i kada pomičete glavu. Jednostavno ne smijete ni znati da ih imate na glavi, a pritom moraju uvijek stajati na mjestu.

Na stranici Holokolo možete birati između tri različite opcije: puni okvir

u>, poluokvir< /u> ili bez okvira naočale. Na vama je koji ćete odabrati, ali ako bih morao preporučiti neki, što veći to bolji. No, to ne ovisi samo o osobnom ukusu, već uglavnom o tome hoće li vam pristajati.

Osim agresivnijih sportskih dizajna, tu su i tzv. lifestyle< /u> ili slikovne naočale, koje možda nemaju toliko prednosti u sportskoj izvedbi, ali su fleksibilnije i mogu se nositi tijekom normalnih aktivnosti.

DRUGE “ZNAČAJKE”

Cjenik naočala je zaista širok, tako da o vašem budžetu ovisi koje ćete naočale odabrati. Leće su obično najskuplji dio para naočala – najbolje leće ne samo da nude iznimnu vidljivost, već i značajke kao što su oleofobni tretman*, otvori protiv magljenja, a opet su otporne na ogrebotine pri udaru. Najskuplje naočale imaju iznimno lagane okvire (neke čak i od karbona), koji su fleksibilni iza ušiju, tako da se savršeno prilagođavaju veličini glave, a uz to su i izdržljive te se neće oštetiti ni ako ih pad.

Međutim, nemojte zaboraviti da vam čak ni najskuplje naočale možda neće pristajati. I zato je bolje isprobati više vrsta i dizajna, razmisliti za kakvu ćete ih vožnju biciklom koristiti i pod kojim uvjetima.

*Oleofobna / hidrofobna ili hidroleofobna obrada leće vanjski je površinski premaz napravljen od posebnog kemijskog spoja koji odbija prljavštinu i sprječava njeno taloženje na leći.