Kako odabrati biciklističke hlače i zašto je važna biciklistička podloga?

Oznake:
Kako odabrati biciklističke hlače i zašto je važna biciklistička podloga?>

Jedan od najboljih savjeta koje biciklist početnik može dobiti jest kupnja hlača s prtljažnikom. Ovo stvarno nije mit, mi vas pokušavamo natjerati da nosite "pelene za odrasle". Iskusni biciklisti zasigurno će potvrditi da će uložak za bicikl učiniti vašu vožnju ugodnijom ili ju, naprotiv, potpuno uništiti ako ga pogrešno odaberete.

To je zato što vaš stražnji kraj pokriva najveću površinu u kontaktu s biciklom. Ako imate dobar uložak, možete voziti satima bez boli ili trenja. No, odlučite li se na dugu vožnju bez njega, vjerojatno ćete kući ponijeti suvenire u obliku bolnih oteklina i ogrebotina.

Nešto iz povijesti zračnice

Prve uloške za bicikle imale su više zajedničkog s bejzbolskim rukavicama nego današnji moderni materijali. Predstavljene prije gotovo jednog stoljeća kao rješenje za izdržljive bicikliste, bile su izrađene od kože. Biciklisti su tada vozili u vunenim hlačama koje su bez ovog kožnog uloška izazivale bolno trenje. Barem im je koža pomogla spriječiti trenje, ali nije imala učinka na neravnim cestama.

Prvi sintetički uložak za bicikl razvio je Maurizio Castelli (osnivač talijanske marke Castelli) oko 1980. Gotovo svaki proizvođač danas koristi sintetičke materijale koji smanjuju habanje i apsorbiraju udarce.

Pomoći ćemo vam u odabiru

U ovom ćemo vam članku predstaviti zračnice triju najprodavanijih Holokolo proizvođača: Castelli, Santini i Monton.

cyclovložki

Castelli Progetto X² AIR - namijenjen je iskusnim vozačima i profesionalcima - ovaj uložak koriste i profesionalci iz Ineos tima. Njegova posebna konstrukcija odvaja mekani, fleksibilni sloj koji je u dodiru s kožom i kreće se s vašim tijelom, od izdašne podstave koja prati oblik vašeg sjedala. Osmosatne vožnje nisu problem. Ako tražite prvoklasnu kvalitetu, pogledajte CASTELLI PREMIO hlače koje su opremljene ovom unutarnjom postavom.

Kiss Air 2 – biciklistički uložak visokih performansi za sve uvjete. Izrađena je od jednog komada tkanine, ali različite debljine, što jamči udobnost. Ova biciklistička podloga ažurirana je 2019. s više potporne podstave i mekšim, fleksibilnijim gornjim slojem koji dodiruje kožu. Možete ga isprobati na hlačama CASTELLI COMPETIZIONE< /u >.

Santini C3 – izdržljiva unutarnja guma visokih performansi, idealna za duge sate u sedlu. Izrađen je pomoću inovativnog procesa koji se zove Carving. Ova posebna tehnika omogućuje maksimalnu zaštitu od udaraca, nevjerojatnu lakoću, prozračnost i savršeno pristajanje jer bolje pristaje uz tijelo i omogućuje slobodno kretanje. Sloj gela u području sjednih kostiju omogućuje neutralizaciju vibracija kada je uložak pod opterećenjem. Inače, ovu unutarnju postavu koriste i profesionalci iz Trek Segafredo tima, a možete je isprobati na hlačama SANTINI TREK SEGAFREDO 2021 ORIGINAL.< /p>

Santini GITevo – najsvestranija podloga za bicikle marke Santini. Ima jezgru od gela i svestran je za sve vrste vožnje. GITevo je tehnološki razvoj originalnog GIT uloška s Twist Gel silikonskom jezgrom koja konstantno i postupno apsorbira udarce. GITevo nudi veću izvedbu zahvaljujući novom proizvodnom procesu koji može stvoriti debljine bez šavova i šavova, smanjujući težinu i povećavajući mekoću. Velika većina hlača koje nudi Holokolo ima ovu unutarnju podstavu, ali pogledajte na primjer SANTINI KARMA DELTA hlače.

Monton Dolomiti PRO – jastučić za bicikle izrađen od pjene otvorenih ćelija sastoji se od dva sloja: prvi sloj ima gustoću od 65 kg/m², a drugi 120 kg/m². Unatoč tome, debljine je samo 16 mm, što vam jamči izvrsnu zaštitu tijekom vožnje. Prvi sloj je elastičan i ugodan na dodir s kožom. Drugi, deblji sloj zaštitit će vas od udaraca i ogrebotina tijekom duge vožnje. Uložak za bicikl ima perforacije od 3 mm koje jamče prozračnost i brzo sušenje. Prvoklasna kvaliteta koja će zadovoljiti vaš novčanik. Isprobajte ga na hlačama MONTON ZA PLAMEN.

Monton Urban+ Zelena – perforacija jamči izvrsnu prozračnost ove biciklističke obloge. Pjena visoke gustoće od 90 kg/m² pogodna je za svakodnevnu vožnju biciklom do 4 sata vožnje. Anatomski oblikovani ventilacijski kanali podupiru cirkulaciju krvi i najopterećenije dijelove sjedećih mišića. Popularno među biciklistima početnicima koji su posebno voljeli MONTON SUUPAA hlače.

Nekoliko korisnih savjeta na kraju:

  1. Debljina ciklične obloge

Mnogi biciklisti misle da što je uložak deblji i mekši, to je udobniji. Ili čak da ako stave dva biciklistička uloška (npr. donje rublje s biciklističkim uloškom + hlače), povećat će udobnost. Međutim, to je greška. Dok pedalirate, vaše sjedeće kosti tonu u sjedalo na najtvrđoj točki, što vam omogućuje da stavite što više snage u pedalu. Što je zračnica deblja, to ćete morati primijeniti veći pritisak kako biste izvršili odgovarajuću silu - što u konačnici dovodi do nelagode, pa čak i boli.

Istina je da vašim prostorima za sjedenje treba nekoliko tjedana da se naviknu i prilagode. Međutim, ako vas stražnjica i dalje boli čak i nakon 2-3 tjedna redovitog bicikliranja, vjerojatno je vrijeme za novo sjedalo ili nove hlače s drugačijim uloškom.

  1. Donje rublje – da ili ne?

Ovo je uobičajena pogreška, a ne samo modni promašaj. Nošenje donjeg rublja s biciklističkom uloškom uzrokuje mnogo problema. Biciklistički ulošci dizajnirani su posebno za kontakt s kožom. Hvataju bakterije i bore se protiv trenja. Ubacite li u njega znojno rublje, koje nije samo raj za bakterije, već se seli i prebacuje na mjesta gdje nema što tražiti, u nevolji ste. Dakle, jesmo li te uvjerili da postaneš komandos?

  1. Trebam li zaštitnu kremu za međunožje?

Pa, ne treba ti. Ali za dulje vožnje, krema za međunožje svakako će iskustvo učiniti ugodnijim. Isprobajte CASTELLI CHAMOIS DRY zaštitna krema za međunožje. Samo nanesite malu količinu na mjesta gdje pritišće sedlo. Ako nanesete previše kreme, to će stvoriti još više trenja, pa bi to bila pogreška.

  1. Kako oprati biciklističke hlače?

Pravilo broj jedan je ne nositi biciklističke hlače više od jednom, pogotovo ako vozite Commando. Možete ih prati u perilici, ali ih je bolje okrenuti naopako. Pazite da koristite deterdžent koji ne iritira vašu kožu. A kako bi se hlače što manje istrošile tijekom pranja, preporučujemo pranje u vrećici za pranje osjetljivog lana. To će osigurati da se naramenice ne zakače negdje u perilici rublja.