6 razloga zašto biciklisti briju noge>

Obrijane noge i ožiljci. To je tipično za bicikliste koji već više od 100 godina prakticiraju brijanje nogu i među prvima su proširili ovu naviku koju promovira moderna zapadna kultura. Ali zašto mi biciklisti brijemo noge? Ovo je jedno od najčešćih pitanja u vezi s biciklistima. I profesionalci i amateri znaju prednosti korištenja brijača iz prve ruke.

Liječenje rana i osipa

Abrazije su najčešća ozljeda nakon pada s bicikla. Pri udarcu o tvrdu podlogu dlaka ulazi u tkivo ispod kože i ozljede su veće, bolnije. Obrijane noge dobra su preventiva. Istodobno, zacjeljivanje rana bez dlaka je brže, lakše se liječi, a rizik od razvoja i širenja infekcije je smanjen.

Čistoća, higijena

Prašina i prljavština lijepe se za dlake, bilo da se vozite šumom ili cestom. To svake godine prikladno ilustriraju, primjerice, televizijske snimke profesionalnih cestovnih biciklista nakon iznimno zahtjevnog klasika Paris-Roubaix. Ponekad im samo oči vire ispod prašine. Obrijane noge i obrijano tijelo mnogo se lakše i brže operu i istuširaju. Nakon cilja, profesionalac tako dobiva dragocjene dodatne minute za naporan program i regeneraciju. Amater se može malo duže posvetiti ne samo regeneraciji, već i, na primjer, svojoj drugoj osobi ili djeci.

Ugodnija masaža

Ovaj razlog posebno vrijedi za profesionalce koji se u najtežim utrkama svakodnevno podvrgavaju višesatnim masažama. Masaža bez nepotrebnih prepreka u vidu dlačica ugodnija je i lakša i za masera i za biciklistu. Naravno, i amateri zaslužuju masažu nakon nastupa. Na njima je da pronađu spremne maserke.

Aerodinamika

Obrijani biciklist brži je od neobrijanog. To je činjenica koju je dokazalo nekoliko testova u zračnim tunelima. U jednoj etapi biciklist tako može uštedjeti nekoliko minuta, odnosno energiju koja odgovara tom vremenu. To je jak argument u sportu u kojem pobjednike često odlučuju milimetri i stotinke sekunde.

Estetika, stil

Definirani mišići nogu jedna su od prednosti biciklista i biciklistkinja. Iako je ljepota subjektivna, povećanje privlačnosti jedan je od razloga korištenja britvice. Inače, za razliku od nogometaša, biciklist se ne može pohvaliti, primjerice, najnovijom trendi frizurom. Ne možete ga vidjeti ispod kacige.

Tradicija, timski duh

Svi gore navedeni razlozi postupno su stvorili naviku i tradiciju. Kao što je za hokejaše tipično da ne briju bradu u playoffu, za bicikliste je tipično da briju noge. To je dio biciklističke kulture i timskog duha.

Kada Peter Sagan tijekom sezone 2016. nije obrijao noge, odmah je privukao veliku medijsku pozornost. Novinari, kolege, navijači pitali su zašto. Ili su komentirali je li to ok. „Sretan sam što je pozornica otkazana zbog snijega. Barem konačno imam vremena obrijati noge”, odgovorio je Sagan u sve dvije rečenice.