Glazba na biciklu. Da ili ne?>

Otprilike svaki četvrti biciklist sluša glazbu na svom biciklu. Proizlazi iz glasovanja zaljubljenika u biciklizam na našem Facebooku. Glazba nas može motivirati ili umiriti. Smanjuje percipirani napor, povećava razinu energije i izdržljivost. Ne samo subjektivno. To dokazuju razna sportska istraživanja i studije. Ali na biciklu glazba nekima može biti opasna, ometajuća, nepotrebna.

Zvučnik, mobilni telefon, pametna kaciga

Neki biciklisti slušaju glazbu preko zvučnika ili mobilnog telefona pričvršćenog za upravljač. U tom slučaju možete zadovoljiti, nasmijati ili razljutiti druge pripadnike civilizacije koje sretnete tijekom vožnje. Toliko stilova glazbe i toliko ljudi, toliko reakcija. Ovisi o postavci glasnoće i okruženju u kojem se vozite. Pametne kacige s bluetooth tehnologijom i ugrađenim malim zvučnicima još su jedno moguće rješenje. Povoljno, sigurno, ali financijski najzahtjevnije.

Slušalice su vjerojatno najkorištenija opcija. Ili sportske slušalice koje se ne stavljaju direktno u uho, nego vise na njemu. Ili klasične slušalice. “Glazbu slušam samo u jednoj slušalici i to ne preglasno. Uvijek slušam kroz desno uho", opisao je svoju vožnju na Facebooku jedan od obožavatelja.

Jedno uho i bez vrištanja

Jedna od preporuka prilikom vožnje u prometu je ne slušati glazbu na lijevo uho, koje bolje percipira okolne zvukove vozila. Odnosno, ako ne vozite u Velikoj Britaniji. Postoje različite kvalitetnije slušalice u kojima nećete primijetiti razliku kada je uključeno samo jedno uho.

Također preporučujemo da ne slušate glazbu glasnije od 60% maksimalne razine glasnoće playera. Glasnoća ljudskog govora kreće se od 40 do 60 decibela. Glasna glazba možda više upija, ali to je kao da netko viče na vas iz neposredne blizine. Ovo nije zdravo za uši.

Zanimljiva nova prilika 21. stoljeća je slušanje podcasta tijekom vožnje biciklom. Bilo o biciklizmu ili nekoj drugoj temi. U isto vrijeme razvijaju se tijelo i um.

Neki od nas biciklista koriste slušalicu samo da podignu i brzo obave telefonske pozive. Ili slušamo glazbu samo na mjestima gdje postoji minimalan rizik od sudara s automobilom, turistom ili divljom životinjom. Na primjer, na sigurnoj biciklističkoj stazi na brani.

Zvukovi prirode, bicikla i vlastitog daha

"Uvijek vozim bez glazbe. Volim slušati zvukove iz okoline. Ptice i priroda", rekao nam je jedan od nas biciklista na Facebooku.

Prednosti neslušanja glazbe na biciklu su veća sigurnost, bolja koncentracija na prirodu ili okolinu ili bolja koncentracija na vlastitu izvedbu. Za neke je šetnja kroz mirnu šumu čarobna. Slušanje samo zvukova bicikla, vlastitog daha i otkucaja srca. Pa glazba na biciklu? Da i ne. Iznad svega, uživajmo u svakoj vožnji i vratimo se kući sigurno.