Poznajete li discipline biciklizma? Također "plesanje" i "skakanje"

Oznake:
Poznajete li discipline biciklizma? Također "plesanje" i "skakanje">

Navodno je prva biciklistička utrka održana 1868. godine, kada je Englez James Moore pobijedio u Parizu na drvenom biciklu sa željeznim kotačima. Od tada je sportski biciklizam znatno porastao. Godine 2023. u Glasgowu u Škotskoj održat će se revolucionarno svjetsko prvenstvo s 13 disciplina i tisućama biciklista.

CESTOVNI BICIKLIZAM

Najstarija, globalno najbolje financirana i, barem po broju gledatelja, najpopularnija biciklistička disciplina. Cestovne utrke dijele se na jednodnevne i etapne. Najprestižnije jednodnevne utrke, takozvane klasike, imaju dugu tradiciju, au Europi se uglavnom voze po kaldrmi ili strmim brdima, "bergovima".

Na etapnim događanjima, uz redovne dane s masovnim startom pelotona, organiziraju se i pojedinačni i ekipni kronometri. Najvažnije etape sezone su tri trotjedne Grand Tours: Giro d'Italia, Tour de France i Vuelta a España.

BICIKLIZAM NA STAZI

Njegovi korijeni također sežu u 19. stoljeće. Voze se na ovalima, takozvanim velodromima, unutarnjim i vanjskim. Biciklisti obično koriste bicikle s fiksnim brzinama i bez kočnica. Biciklističke utrke na stazi dijele se u tri osnovne skupine: sprinterske, izdržljive i kombinirane. Discipline su individualne i ekipne.

PLANINSKI BICIKLIZAM (MTB)< /p>

Postaje popularan tek u drugoj polovici 20. stoljeća i najbliži je terenu, prirodi. Osnovne skupine utrka su cross-country (XC), cross-country maraton (XCM), downhill (DH), four cross (4X) i enduro (END).

Olimpijska disciplina cross-country (XCO) vozi se na dinamičnim stazama s tehničkim i prirodnim preprekama duljine oko 5 kilometara. Cross-country maraton (XCM) je njegova produžena inačica u dužini od 60 do 160 kilometara. Cross-country Eleminator (XCE) vozi se iznimno dinamično na stazi duljine od 500 do 1000 metara. U svakom krugu dva sporija ispadaju, dva brža prolaze dalje. Konačno se odlučuje u finalu četveročlana. Relativno mlada kombinacija ostalih disciplina brdskog biciklizma je enduro (END).< /p >

CIKLOKROS

Ciklokros je specifičan po tome što je vrhunac sezone zimi. Vozi se kratkim spojevima izmjeničnim asfaltnim, šumskim i poljskim putevima. Težina staze ponekad tjera vozače ciklokrosa da siđu s bicikla.

BMX

Disciplina Biciklistički moto kros (BMX) rođena je u drugoj polovici 20. stoljeća u SAD-u. Nastao je jednostavno zato što su djeca i tinejdžeri bili inspirirani motokrosom. BMX karakteriziraju mali bicikli i motocross dresovi i staze. Vrijeme je odlučujući čimbenik na stazama, dok suci imaju glavnu riječ u BMX freestyleu na rampama.

PROBA

Skakanje biciklom preko prirodnih i tehničkih prepreka. Za vrijeme. Samo guma smije dodirivati ​​tlo ili prepreke, u protivnom se dodaju kazneni bodovi.

CJENOVNA VOŽNJA

Ples na biciklu. Brdski biciklizam spoj je umjetnosti i sporta. Na mnoge načine podsjeća na umjetničko klizanje ili gimnastiku. Pojedinci, parovi ili timovi izvode koreografiju na biciklima uz glazbenu pratnju. Njihov nastup ocjenjuju suci.

CIKLOBALNO       

Bicikloball, cycloball ili dvoranski nogomet na biciklima. Isključivo muška disciplina. Igraju dva protiv dva i pobjeđuju oni koji više puta ubace loptu u protivnički gol. Braća Pospíšil postali su legende ovog sporta u prošlom stoljeću, osvojivši svjetsko prvenstvo dvadeset puta.

OSTALI

Biciklistički ultramaratoni, ekstremno brzi urbani spustovi ili nizbrdice na snijegu, duatloni i triatloni koji uključuju vožnju biciklom. Sportski biciklizam ima beskonačne zavoje. Mnogo inspirativnih ljudskih priča nudi i parabiciklizam u kojem se događanja organiziraju uglavnom na cesti i na stazi.