Kako odabrati zimske rukavice? Morate znati ove savjete!

Oznake:
Kako odabrati zimske rukavice? Morate znati ove savjete!>

Izbor biciklističkih rukavica često se podcjenjuje. Iako se na prvi pogled radi o beznačajnom odjevnom komadu u odnosu na ostalu opremu, poželjno je biti oprezan pri odabiru istih. Zašto uopće nositi biciklističke rukavice? A kako odabrati one prave?

Biciklističke rukavice služe kao osnovni sigurnosni element koji vas štiti od neželjenog pada uzrokovanog znojnim dlanovima koji klize dok držite upravljač. Kada dođe do pada, jedan od ljudskih instinkata je staviti ruke ispred tijela. Bez obzira vozite li se cestom ili terenom, u oba će slučaja izgnječeni dlanovi uzrokovati dosta neugodne boli.

Još jedan razlog za nošenje biciklističkih rukavica je modrice i plikovi koji nastaju nakon dužeg držanja upravljača. Najvažniji, a ujedno i najaktuelniji razlog za posjedovanje biciklističkih rukavica je zaštita od hladnih ruku. Ako vam je ruka hladna, to će uzrokovati osjećaj hladnoće u cijelom tijelu, što će vaš hod učiniti vrlo neugodnim.

Ispravna veličina rukavica

Veličina biciklističkih rukavica ključna je za osjetljivost i upravljivost bicikla. Rukavice moraju točno stajati na ruci. Ako su vam rukavice labavije, ruka će prvo kliziti u njima i time ćete samo osigurati da će vožnja biti neugodnija nego bez njih. Također je preporučljivo očekivati ​​da će se rukavice nakon kratkog vremena malo rastegnuti, pa ih je bolje odabrati tako da budu malo uže. Ako naručujete rukavice online, potrebno je pažljivo proučiti tablicu veličina određenog proizvođača jer se veličine često razlikuju.

Osnovna rezolucija rukavica

Prije svega, potrebno je razlikovati vozite li brdski ili cestovni bicikl. Nije samo veličina podloge za bolju amortizaciju, razlika je prvenstveno u drugačijem načinu držanja upravljača. Za brdski biciklizam često se preporučuju i tanke rukavice s dugim prstima koje će ujedno zaštititi zglobove u slučaju pada. MTB rukavice s dugim prstima uglavnom su izrađene od prozračnih materijala koji će vas grijati. Dakle, uglavnom ovisi o vašem ukusu, preferirate li rukavice s dugim ili kratkim prstima.

Podstava od gela i pjene

Na prvi pogled može se činiti da gel liner mora biti bolji. Ako ste samo rekreativni biciklist koji s vremena na vrijeme sjedne na bicikl, onda će gel podloga svakako učiniti vašu vožnju ugodnijom. No, ako češće vozite bicikl, pjenasta podloga će vam svakako biti bolji izbor. Debljina obloge također igra ulogu. Što je podstava rukavica viša, to će vam vožnja biti ugodnija, ali s druge strane, pogoršat će se osjećaj upravljanja biciklom. Naprotiv, sigurnost držanja poboljšat će se s onim rukavicama koje na dlanovima imaju silikonske trake ili točkice protiv klizanja.

Muški - ženski - dječji

Da, ovaj čimbenik također igra ulogu kod rukavica. Muškarci obično imaju veći i jači dlan, kao i širi zglob. Žene, pak, imaju manje ruke pa bi im muške rukavice bile labave. Dakle, ne radi se samo o izgledu, već uglavnom o funkcionalnosti, pa nije primjereno podcjenjivati ​​ovaj faktor. Djeca na biciklima češće padaju, stoga su dječje rukavice, osim manjih dimenzija, opremljene i posebnim rasporedom podstava koji štiti djetetovu ruku u slučaju pada.

Zimske rukavice

Prilikom odabira zimskih rukavica potrebno je razjasniti nekoliko pitanja. Na kojim temperaturama ću se voziti? Trebam li vodootpornost? Ako planirate voziti samo u proljeće i jesen, bit će dovoljne rukavice s niskom toplinom. Ako ste među entuzijastima koji voze bicikl i na temperaturama ispod nule, svakako odaberite izolacijske rukavice ili rukavice u kojima će se prsti grijati.

Ako planirate voziti bicikl čak i po kiši ili snijegu, idealno je odabrati vodootporne rukavice. Razlikujemo nekoliko osnovnih materijala koji određuju svojstva rukavica:

• Gore-Tex: tanka vodootporna membrana, prozračna, otporna na abraziju.

• Likra: vrlo elastična, nije vodootporna, nije baš otporna na abraziju.

• Windstopper: vrlo prozračan, zaštita od vjetra.

Izolirane rukavice uglavnom su opremljene Gore-Tex ili Windstopper tehnologijom, najveću prozračnost jamči Lycra. Svakako se ne isplati štedjeti pri odabiru rukavica. Skuplje rukavice zasigurno će vožnju biciklom učiniti puno ugodnijom. U slučaju zimskih rukavica, skuplje će rukavice biti toplije i izdržljivije, dok će ljetne rukavice imati dio namijenjen brisanju znoja ili kopčanju, koji neće grebati kožu. I skuplje rukavice vrlo često imaju reflektirajuće elemente, kojih nikad dosta.