Michal Morvay>

Za uspješnog mladog sportaša Michala Morvaya kažu da je sljedbenik Mateja Tótha. Nema se čemu čuditi, jer mladić iz Nitre, štićenik trenera Mateja Spišiaka, već ima nekoliko naslova u svojim mladim godinama. Bilo nam je jako drago kada smo saznali da je Michal i strastveni biciklist, a kada smo dogovorili suradnju, odmah smo ga zamolili za razgovor.

Kako ste počeli hodati? Uostalom, to je ipak na neki način neobičan sport.

S 15 godina sam prestao igrati nogomet, a kako sam u osnovnoj školi išao na sat atletike, gdje su me slali na utrku dok sam hodao i bio sam dobar u tome, htio sam probati. Pozvao sam trenera Spišiaka koji mi je i dan danas trener i s vremenom sam počeo živjeti sport.

Vjerojatno ćete provesti dosta vremena trenirajući i pripremajući se. Kako to kombinirate sa školom, obitelji, prijateljima?

Teško je jer se obitelj i prijatelji moraju na vrijeme prilagoditi mom rasporedu, ali srećom svi me razumiju i podržavaju. Pa, najteže je bilo povezati se sa fakultetom, jer je program obuke zahtjevan i teško ga je bilo uskladiti sa studijem. Ali na kraju sam uspio.

Kako vaši roditelji doživljavaju vaša postignuća?

Ponosni su što slijedim vlastiti put i slijedim svoje ciljeve.

Naporan trening zahtijeva kvalitetnu hranu i regeneraciju. Kako ide? Imate li poseban režim prehrane? Ili je to ono klasično "što hladnjak može"? Kako regenerirate svoje tijelo?

Da, imam posebnu prehranu koju bi svaki sportaš trebao imati. Dijeta je jedan od temeljnih stupova kvalitetne izvedbe. Regeneracija je također jedan od važnih čimbenika koji utječu na performanse. Oblici regeneracije uključuju plivanje, DNS vježbe, masaže, istezanje, bankarstvo i još mnogo toga. Najviše mi odgovara podijeljena prehrana koju pokušavam zadnjih godinu dana, posebno tri mjeseca prije utrke.

Koja su vam postignuća najvrjednija? Sjećate li se svog prvog velikog uspjeha?

Za mene je titula majstora Slovačke na 50 km najvrednija. Zahvaljujući natjecanim vremenima, trenutno sam rangiran za Olimpijske igre, što me čini jako sretnim. Moj prvi uspjeh bilo je pola godine treniranja na Svjetskom prvenstvu do 17 godina, gdje sam završio na 16. mjestu od 48 startera.

Što radite kada ne trenirate i pripremate se za utrku?

Trudim se provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Volim putovati, igrati tenis, voziti bicikl ili planinariti.

Bavite li se i drugim sportovima kao dodatak hodanju?

Da, naravno, u svoje pripreme uključujem cestovni biciklizam, brdsko trčanje i plivanje.

Je li vožnja bicikla više za opuštanje ili kao dodatak treningu?

Ovisi o trajanju treninga u pripremi, ali prvenstveno kao dodatak treningu.

Što vas čeka sljedeće? Kakvi su vaši profesionalni izgledi za ovu godinu?

Nekoliko manjih natjecanja u Slovačkoj i izvan Slovačke, ali prioritet je 50 u prosincu, kada se otvara olimpijska ljestvica i kada će se ispuniti limit.

Kako izgleda vaš dan?

Nakon doručka radim zagrijavanje i trbušno disanje prije glavnog treninga. Zatim slijedi glavni hodački dio treninga. Nakon treninga slijedi istezanje ili neki oblik regeneracije. Slijedi kvalitetan ručak, npr. tjestenina s lososom, odmor i kava, ponekad i bicikl (70-80 km). Popodne imam drugu fazu treninga - staze, masaža ili neki drugi postupak regeneracije. Zatim večera i lagano istezanje prije spavanja.

Jeste li imali ozbiljne ozljede?

Upaljena tetiva prije dvije godine. Ovo je uobičajena ozljeda pješaka. Ali to moram srušiti, osim toga, ništa.

Što mislite koje su prednosti i nedostaci života profesionalnog sportaša?

Prednost je svakako što radim ono u čemu uživam. Upoznajem puno novih ljudi, putujem po cijelom svijetu i ako sve bude dobro, doći će i željeni uspjeh. Loša strana je što gotovo da nemam privatni život i sve žrtvujem za sport.