GPS sat za putovanje>

Živimo u doba podataka. Gotovo sve možemo na neki način mjeriti, a aplikacije koje mogu obraditi te podatke su zaista fascinantne. Ja spadam u onu skupinu koja jednostavno želi znati koliko su kilometara prešli na terenu, koliki je bio prosjek, ali i najveći broj otkucaja srca. Često padnem sa sanjki kad saznam kojom je maksimalnom brzinom moj bicikl krenuo sa mnom itd. itd. A za sve to bit će vam dovoljan GPS sat. Moji već spadaju u umirovljene u ovoj kategoriji, ali budući da još uvijek služe i ispunjavaju ono za što mi trebaju, nemam ih razloga mijenjati za novije (budući da ovaj članak pripremam već duže vrijeme, ovaj više nije potpuno točno, ali budući da imam novi sat tek 3. dan, svoje ću iskustvo s ovim satom opisati u drugom postu). Dakle, što konkretno koristim na satu ili smatram li važnim?

  1. Prsni pojas koji mi mjeri puls tijekom cijelog putovanja. Pogotovo tijekom dugih i strmih uspona, oči mi se tu i tamo odmaraju na satu da provjerim puls, koji ponekad zna skočiti na jako visoke brojke. Najsuvremeniji modeli satova više ne trebaju remen na prsima za mjerenje pulsa - mjere ga izravno sa zapešća, ali iskustvo mnogih pokazuje da ova tehnologija još zahtijeva neka poboljšanja, jer postoje trenuci kada ni oni ne mogu mjeriti puls točno ili u nekim trenucima uopće ne.
  2. Trenutna brzina, prijeđena udaljenost i ukupno vrijeme od početka vožnje još su tri parametra koja mi sat stalno prikazuje na zaslonu. Uglavnom, jako mi je bitan podatak o prijeđenom putu, posebno u slučajevima kada se stalno udaljavam od kuće, kako bih mogao procijeniti svoju snagu za povratak i, zajedno s ukupnim vremenom, kako bih mogao procijeniti kada dođe trenutak, kada treba treba okrenuti "bajku" i krenuti kući, što zbog pada mraka, što zbog drugih vremenskih obveza.
  3. Na kraju, ali ne i najmanje važno, sve snimljene informacije o vožnji mogu preuzeti na svoje računalo kod kuće, aplikacija će iscrtati cijelu rutu i omogućiti mi analizu maksimalnog broja otkucaja srca, maksimalne brzine, prijeđene udaljenosti i mnoge druge korisne informacije.

I tu dolazi prava čarolija GPS satova. Podaci koje izravno prikazuje sat doista su iscrpni, ali mnogo više informacija može se pročitati nakon preuzimanja podataka u namjenskoj aplikaciji. Budući da koristim Garmin sat, u mom slučaju to je aplikacija Garmin Connect.

Kao što se vidi na slici iznad , aplikacija će nacrtati grafikone profila staze (zeleno), brzine (plavo) i, ako sat također mjeri puls, treći grafikon (crveno). Aplikacija može prikazati sve ove podatke bilo prema vremenu na x-osi ili prema prijeđenoj udaljenosti. Također, cijelo putovanje iscrtava aplikacija na google karti koju je moguće povećavati i smanjivati ​​po potrebi, a ako želite saznati na kojoj ste dionici imali najveći puls ili najveću brzinu, jednostavno pomaknete tipku kursorom miša na taj dio grafikona i odmah možete vidjeti mjesto na karti. gdje smo se točno nalazili u to vrijeme.

< /p>

Vrlo koristan dio podaci su metri, najviša i najniža točka izlaska, prosječni i najviši broj otkucaja srca tijekom izlaska, ukupno vrijeme izlaska uključujući ukupno vrijeme u kretanju, prosječna brzina, maksimalna brzina.

Osnovne informacije su naravno , koji također prikazuje satove poput prijeđene udaljenosti, maksimalnog broja otkucaja srca, prosječnog broja otkucaja srca. Aplikacija će dodati i informaciju o vanjskoj temperaturi u određenom trenutku polaska, odnosno ako se više puta vozite istom rutom, a vremena se značajno razlikuju, jedan od faktora može biti i vrijeme. U tom slučaju, kada trebamo usporediti 2 identična izlaza, aplikacija nam omogućuje usporedbu odabranih izlaza.

< /p>

Slično vrlo popularnom app Ruta uključuje i dobro poznate Garminove dionice, koje su zapravo dionice koje često voze mnogi biciklisti. Na taj način možete daljinski usporediti svoj učinak. Za bolju vizualizaciju, segment može biti brdo. Ako znate da se radi o segmentu, neki će ga stvarno "srezati" kako bi se popeli što više na ljestvici.

Garmin Connect također omogućuje automatsku prijenos putovanja u druge aplikacije, tj. u trenutku kada se najnovije putovanje prenese na Garmin Connect, on će ga poslati na mjesta koja odredite (druge aplikacije). U mom slučaju, ovako šaljem podatke u Stravu, koju koristim samo da mi zadnje putovanje pošalje još jednoj korisnoj aplikaciji - Relive, koja cijelu rutu iscrtava na karti i pretvara u zanimljiv video (https:// www.relive .cc).

Posljednje, ali ne manje važno, Garmin Connect daje sažete podatke za razdoblje koje ste odabrali, tako da možete pogledati koliko ste kilometara prešli u pojedinim godinama, mjesecima itd. Svakako korisna informacija ako se pitate je li prošla godina bila bolja ili lošija, a i za mene u slučaju nekih komponenti koje zahtijevaju servis nakon određenih prijeđenih kilometara mogu vrlo brzo i prije svega saznati koliko sam točno kilometara prešao od zadnjeg servisa iu potpunosti isključujem nasumična nagađanja (koliko sam mogao voziti od zadnjeg servisa vilica, itd.?).

Napokon, GPS sat definitivno nisu najvažniji dio opreme bez kojeg bi bilo nemoguće sjesti na bicikl. Ako spadate u one koji nikada nisu imali potrebu analizirati i na bilo koji način evaluirati svoje podatke, to je sasvim u redu. Najvažnije je sjesti u sedlo i ne sjediti doma. Ako pak spadate u skupinu ljubitelja vožnje biciklom, ne samo u sedlu, već i navečer kod kuće za računalom ili mobilnim uređajima, svakako preporučam GPS satove za vas.