MOBITELJ UVIJEK S VAMA

Oznake:
MOBITELJ UVIJEK S VAMA>

Puno je rečeno o osnovnoj biciklističkoj opremi. Svi ovi članci su vrlo korisni, jer im je cilj dovesti vas kući čak i ako vas iznenadi bušenje ili neki drugi tehnički kvar na vašem biciklu. Ako vam nije potpuno jasno što poduzeti na ovom području, samo guglajte i pronaći ćete puno korisnih savjeta.

Danas bih ovom pitanju želio pristupiti iz malo drugačijeg kuta. Svakodnevno smo okruženi modernim tehnologijama, snažnim mobitelima, pametnim satovima i sl., zato želim istaknuti one bez kojih ne mogu sjesti na "bicikl" da se osjećam sigurno ni u zabačenim šumama.

U današnjem postu pobliže ćemo pogledati "zašto" nosim mobilni telefon sa sobom.

Ako vam prva stvar koja padne na pamet je gdje staviti mobilni telefon dok vozite bicikl, odmah vam padaju na pamet 3 opcije:

  1. stražnji džep biciklističkog dresa. Ovo je i moj slučaj, a osim ostalih očiglednih prednosti koje donosi nošenje biciklističkog dresa, za mene je glavna prednost postojanje stražnjih džepova na dresu, jer znam da odatle neću tako lako izgubiti telefon i Imam ga praktički pri ruci u slučaju potrebe ”
  2. držač za telefon koji se pričvrsti na bicikl - korisna stvar pogotovo za one koji idu nepoznatim terenima i koriste neke karte
  3. ili biciklistički ruksak za one koji ga koriste za putovanja

Želim se unaprijed ispričati korisnicima Android ili Windows pametnih telefona. Budući da posjedujem iPhone i ne osjećam se "kao kod kuće" na drugim platformama, pokušajte pronaći alternativna rješenja za svoj telefon na internetu u slučaju da vam trebaju neke Appleove funkcije. U svakom slučaju, probajte pročitati članak bez obzira na tip telefona koji posjedujete jer možda baš nekom informacijom spasite život kada saznate za neke "hitne" funkcije iPhonea ili iste ili slične aplikacije postoje za vaš telefon.

Ovdje bih želio istaknuti da nisam iPhone manijak i da sam do funkcija koje koristim došao uglavnom slučajno, čitajući članak ili samo eksperimentirajući.

Zašto pametni telefon ne smije nedostajati u mojoj opremi?

  1. Prvi razlog je potpuno prozaičan i sigurno ga svatko od vas zna. Naravno, ako mi se što dogodi, da mogu pozvati pomoć.
  2. Nositi što manje stvari. Ponekad sam morao sa sobom spakirati karticu osiguranja i platnu karticu kad sam izlazio. Danas to više nije potrebno, jer imam aplikaciju zdravstvenog osiguranja gdje imam i karticu osiguranja, a usluga "Apple Pay" zamjenjuje potrebu da nosim platnu karticu sa sobom, odnosno 2 kartice manje . I u ovom slučaju uopće se ne radi o uštedi na težini, već o tome da lako mogu izgubiti karte ili kad se vratim kući, zaboravim ih staviti s ostalim dokumentima i mogu mi nedostajati u važnim trenucima.
  3. Budući da se većinu vremena vozim sam po šumi i često nemam pojma kamo ću se voziti, funkcija "Pronađi moj iPhone" omogućuje mojoj ženi da "prati" gdje sam. Nije da bi to učinila, a i da želi, i ja bih dobio obavijest o tome, ali uvijek je dobar osjećaj znati da me može locirati ako mi se nešto dogodi i ne vratim se kući.

    4. A sada na gore spomenutu funkciju "Hitno". Operativni sustav iOS od verzije 13 (ako se ne varam) pruža zanimljivu funkciju, odnosno Emergency. U svom telefonu možete unijeti važne podatke o sebi, kao što su vaše ime, dob, visina, težina, alergije na lijekove i hranu, i na kraju, ali ne manje važno, svoje kontakte za hitne slučajeve.

Svi korisnici iPhonea, ako niste ispunili ove podatke i niste znali za ovu značajku, preporučujem da ih ispunite. I za sve, bilo korisnike iPhonea ili drugih telefona, u slučaju da ikada nađete osobu kojoj treba pomoć, a ne daje znakove života ili je zbunjena i slično. i posjedujete iPhone, držite pritisnutu tipku za uključivanje telefona u isto vrijeme - gore desno istovremeno s tipkom za kontrolu glasnoće, nije bitno hoćete li pojačati ili stišati glasnoću. Nakon nekog vremena na zaslonu telefona će se pojaviti ekran s nekoliko opcija, gdje je odmah drugi odozgo izbornik "Medical ID". Ovdje ćete saznati sve podatke o vlasniku telefona, pod uvjetom da ih je on ispunio, a također ćete moći nazvati bez otključavanja telefona s njegovim kontaktom za hitne slučajeve.

  1. Ponekad sa sobom nosim i slušalice (čepiće za uši) koje uglavnom nemam u ušima, već mi vise na trakicama-očicama ispod ušiju. Ako čekam važan telefonski poziv, mogu ih koristiti i tijekom vožnje i telefonirati. Ovo je primjer kada očekujem poziv i ne želim zbog dolaznog poziva zaustaviti bicikl, izvaditi telefon iz džepa dresa i sl. Međutim, ponekad je upravo suprotno, trebam se sam javiti (npr. dolazim kući i veselila bi me šalica toplog čaja :-) ), a aplikacija Prečaci je savršena za takav slučaj.

U mom slučaju sam kreirao "prečace" za najčešće pozivane brojeve, i držeći pritisnutu kontrolu glasnoće na slušalicama u sredini, mogu pozvati glasovnu naredbu, gdje zovem gore naredbu koju sam snimio, npr. "nazovi moju ženu" i bez dodirivanja telefona samo čujem melodiju zvona i nastavljam okretati pedale.

6. Aplikacija mapy.cz postala mi je apsolutno neophodna.

Budući da uglavnom vozim po šumama i najviše volim upoznavati nove ceste, često se dogodi da se u šumi otvori nekoliko cesta u isto vrijeme i jednostavno nemam pojma kojim putem doći do željenog ići ili kamo samo želim ići na nepoznatom terenu da znam kamo taj put vodi. Tada vadim mobitel iz džepa dresa i uključujem aplikaciju mapy.cz. Njegova ogromna prednost je što radi i u offline modu, što znači da čak i ako je osoba izvan dometa signala, ništa se ne događa. Zahvaljujući ovoj aplikaciji pronašao sam velik broj prekrasnih šumskih staza i mnogo sam puta izbjegao staze koje ili nisu vodile nikamo (nakon dugih kilometara završavale su u gustoj šumi) ili ceste koje su vodile u drugom smjeru nego što sam planirao ići.

  1. Na kraju, ali ne manje važno, mobitel je i fotoaparat u džepu, a lijepi pogledi ili iznenadni susret sa šumskim životinjama često traže fotografiju, pa zašto ne sačuvati uspomenu.

Sigurno postoje deseci drugih opcija za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje biciklom. Za inspiraciju, ovo su moji glavni razlozi zašto nosim mobitel sa sobom na svako putovanje.