Zaštita glave: Kako odabrati biciklističku kacigu?>

Tako da nigdje ne pritiska, a da u isto vrijeme čvrsto drži na glavi. Ovo je osnovno pravilo pri odabiru biciklističke kacige.

Ne zaboravite da zakoni fizike vrijede i za bicikliste :) Ako se biciklist vozi brzinom od 15 km/h i padne glavom prema dolje, to otprilike odgovara pada na beton s visine od jednog metra. Ako se biciklist kreće brzinom od 15 km/h i sudari se s automobilom koji se kreće brzinom od 35 km/h, sila udarca biciklista odgovara padu s visine od 10 metara.

Zdravstveni djelatnici jasno preporučuju nošenje biciklističke kacige, koja je već spasila život i zdravlje mnogih biciklista. Biciklistička kaciga smanjuje rizik od ozljede glave za 48% pri padu s bicikla, rizik od ozbiljne ozljede glave za 60% i rizik od ozljede lica za 23%. Takve brojke, primjerice, iznosi istraživanje Instituta za ekonomiju prometa u Oslu iz 2018.

Kako odabrati biciklističku kacigu?

Već znate osnovno pravilo. Tako da kaciga ne pritiska i čvrsto drži glavu. Kacige se dijele na muške, ženske, unisex i dječje, a prilagođene su spolnim specifičnostima poput oblika i veličine lubanje ili duljine kose.

Preporučamo kupnju nove kacige, a ne rabljene, koja je možda već teško pala. U Holokolu možete kupiti kacigu u jednoj od četiri kategorije. Kaciga za cestovne bicikliste odlikuje se malom težinom i dobrom ventilacijom za duže vožnje. MTB biciklistička kaciga prvenstveno je namijenjena brdskom biciklizmu, robusnije je konstrukcije i zaštitni štit .

Urban biciklističku kacigu karakterizira originalni dizajn za uklapanje u urbanu okolinu, ali istovremeno nešto lošija prozračnost. To nije problem za kratke gradske vožnje. Biciklistička kaciga za kronometar (timetrial) dizajnirana je za one kojima je stalo do svake sekunde . Ima izduženi aerodinamični oblik. Spaja sigurnost s postizanjem vrhunskih performansi, stoga je i najskuplji.

Dodaci po potrebi

Kada birate kacigu, razmislite koji su vam dodaci potrebni. Može biti prednost ako kaciga ima uklonjivu podstavu koja se može prati. Vizir može biti odgovarajuća dodatna zaštita od sunčeve svjetlosti, grana i insekata. Mrežica na ventilacijskim otvorima sprječava ulazak insekata. Reflektirajući elementi iznimno su korisni ako se želite voziti po mraku.

Odaberite prema svojim potrebama. Ipak, toplo preporučamo da na biciklu nosite kacigu, iako ona nije obavezna za odrasle u gotovo svim europskim zemljama. Odnosno, nije propisano zakonom. Studije pokazuju da uvođenje obveznog nošenja kacige smanjuje interes za vožnju biciklom. Istodobno, statistike u razvijenim zemljama pokazuju da što je veći udio biciklista koji se u njima voze, to je njihova sigurnost veća. Povećanjem broja biciklista raste i svijest o primjerenom ponašanju u cestovnom prometu, a posebice se brže grade sigurne biciklističke staze.

Profesionalci su odbili kacigu

Čak i u profesionalnom cestovnom biciklizmu, biciklistička kaciga dugo je bila opcija . U 90-ima su jahači čak i štrajkali protiv nošenja. Žalili su se na nelagodu i nepotreban višak grama. Sve je promijenila smrt Andreja Kivileva 2003. godine. Sudar trojice vozača doveo je do pada na lice, a nije mu pomogla ni operacija koja je trajala više sati.

Na ovu tragediju reagirala je Međunarodna biciklistička unija (UCI) koja je definitivno uvela obvezno nošenje kaciga za sve profesionalne bicikliste. Sada se vozači više ne bune protiv kaciga.