4 mita o biciklizmu koji kruže među ženama

Oznake:
4 mita o biciklizmu koji kruže među ženama>

Biciklizam je svjetski popularan sport ne samo među muškarcima, već i među ženama. Gledajući prema zapadu, bicikli se često koriste kao prijevozno sredstvo na posao, žene voze gradske bicikle u haljinama i štiklama. Ženu na biciklu često još uvijek smatraju nečim neprirodnim i žene se opiru vožnji bicikla.

 

MIT BR. 1: Vožnjom bicikla nije moguće smršavjeti kao ni drugim sportovima

Glavna motivacija žena za bavljenje sportom često je težnja za figurom iz snova. Kad žena odlučuje koji će sport odabrati, može se susresti s mišljenjem da se biciklom ne mršavi tako dobro kao, primjerice, trčanjem. Najčešći razlog zašto žene preferiraju trčanje je ideja da trčanje sagorijeva više kalorija. Ali je li istina? Ako se krećete srednjim intenzitetom, trčanjem ćete sagorjeti oko 650 kcal/h, sat vremena na biciklu je otprilike 550 kcal. Dakle, istina je da trčanje sagorijeva više kalorija po satu, ali sat vremena trčanja čini se znatno zahtjevnijim od sat vremena vožnje biciklom, pa dok možete otići na jednodnevni izlet na biciklu i potrošiti više od 2000 kcal, u slučaju trčanja uglavnom je sat kao maksimalno ograničenje.

MIT BR. 2: Nakon vožnje bicikla moja bedra postaju veća

Sada kada znamo da vožnja bicikla može pomoći pri mršavljenju bolje od drugih sportova, vrijeme je da pogledamo najčešći mit koji većinu žena odbija od vožnje bicikla. Među ženama je uvriježeno mišljenje da biciklizam čini njihova bedra "većima" te da noge žena koje voze bicikl nisu toliko privlačne. Može se pretpostaviti da ovaj mit potječe iz televizijskih slika biciklizma na stazi, gdje veličina bedara trkačica doseže sličnu veličinu struka. Ali ne morate brinuti hoće li vam se bedra čak ni približno približiti ovoj veličini. Zahvaljujući vožnji bicikla vaše noge će prvo samo ojačati i smršaviti. Žene biciklistice specijalizirane za sprint imaju izraženija bedra jer voze na teškim brzinama. Ova vožnja tada podsjeća na trening s utezima s vrlo velikom težinom, što uzrokuje povećanje volumena mišića. Ako pogledate biciklistice koje su specijalizirane za brda, vidjet ćete da vožnja bicikla, čak ni u slučaju vrlo intenzivne aktivnosti, ne uzrokuje "velike noge."

MIT BR. 3: Biciklizam je muški sport

Zahvaljujući vožnji biciklom moći ćete sagorjeti višak masnoće, poboljšati svoju tjelesnu građu, a noge će izgledati sjajno. Pa zašto ne biste sada počeli voziti bicikl? Osim ovih mitova o vašem karakteru, prvo ćete se susresti s nečim obeshrabrujućim od prethodne dvije izjave. Nije iznimka da će vas okolina uvjeravati da je biciklizam "muški sport". Muškarci oko vas prvo će vam reći da žene na biciklu nisu privlačne, da nemaju iste fizičke kondicije kao muškarci za vožnju bicikl, itd.. Nema razloga da se žena na biciklu osjeća neprivlačno. Jedina razlika, u odnosu na npr. trčanje, je kaciga na glavi. Čak i s kacigom moguće je napraviti mnogo različitih frizura koje izgledaju sjajno. Na isti način se i trkačice slikaju za utrke i definitivno izgledaju ženstveno. U današnje vrijeme nije problem kupiti super izgledajuću odjeću i, primjerice, ružičaste dodatke, zahvaljujući kojima nitko nedostajat će da si žena. Što se tiče fizičkih zahtjeva, nije moguće usporediti fizičke zahtjeve muškaraca i žena. Ta razlika između spolova nema nikakve veze s odnosom prema sportu i sposobnošću bavljenja bilo kojim sportom.

 

MIT BR. 4: Žene trebaju posebnu opremu

za biciklizam

Kada se odlučite za biciklizam i krenete na odabir opreme, prvo ćete se susresti s mitom da žene trebaju posebnu opremu i da im je "muški" bicikl neprikladan. Dakle, kako je zapravo odabir bicikla? Postoji li tolika razlika? Postoje mnoge vrste kotača, uključujući one dizajnirane posebno za žene. Glavni mit je da ženski bicikli imaju modificiranu geometriju za udobniju vožnju. Ali istina je da će glavna razlika u geometriji biti izbor samog bicikla i hoćete li odabrati trkaći ili rekreacijski bicikl. Građa tijela i omjer visine i duljine nogu individualno su različiti i za žene i za muškarce, pa u tom pogledu nema razlike među spolovima. Ženski bicikli često imaju samo ljepši dizajn, ali nećete pronaći nikakvu drugu razliku.

 

Među biciklistima često vlada mišljenje da je ženi mjesto u kuhinji, a ne na biciklu. To se ne može nazvati ni mitom, to je samo besmislica koju moramo postupno iskorijeniti iz našeg društva. Stoga ne dopustite da vas ovi mitovi obeshrabre i isprobajte vožnju biciklom, nećete požaliti.