Hormoni sreće i biciklizam. Kakve osjećaje izazivaju u nama?

Oznake:
Hormoni sreće i biciklizam. Kakve osjećaje izazivaju u nama?>

Znate kada se s posla vratite kući ljuti, osjećate se iscrpljeno, ali ipak izađete na bicikl i vratite se puni energije? Jeste li i vi doživjeli situaciju da niste mogli voziti bicikl i bili ste nervozni zbog toga? Nekome će čaša vina poslužiti kao relaksator i popravljač raspoloženja, nekome računalna igrica, na isti način djeluje i vožnja biciklom. Nije važno koliko daleko ili koliko brzo idete, jednostavno to radite "zbog ovog osjećaja." U ovom ćemo članku govoriti o tome koje se kemikalije oslobađaju tijekom vožnje biciklom i što one čine našim osjećajima.


Endorfin

Prvi hormon povezan s vožnjom bicikla je endorfin, koji se naziva i hormon sreće. Osim što endorfini uzrokuju dobro raspoloženje, oni također djeluju protiv boli, umora i daju tijelu energiju. Endorfin se oslobađa u mozgu tijekom povećanog opterećenja ili stresa.

Općenito, što se više endorfina oslobađa, to je iskustvo veće. Za rekreativne sportaše koji voze bicikl nego samo iznenada, zajapureni endorfin može imati isti učinak kao droga i izazvati jak osjećaj euforije. Biciklisti koji redovito treniraju navikli su na opskrbu endorfinom pa se njegov učinak različito očituje. Doživljaj nije toliko intenzivan, ali je njegov učinak utoliko izraženiji. Kod ove skupine sportaša endorfini se javljaju u trenutku kada se pojave umor, nedostatak zraka i bolovi u nogama. Kad već imate osjećaj da ćete morati usporiti, endorfin će se očitovati i dati vam tzv. „drugi dah“, osjećate da možete cijeli dan nastaviti istim tempom i ponovno uživate u svom kretanju. Istovremeno, zahvaljujući ispranom endorfinu, ova grupa ima osjećaj smirenosti nakon nastupa.

Takozvana "sportska ovisnost" upravo je ovisnost o tom osjećaju mira i blagostanja nakon fizičkog napora. Endorfin se ubraja među opioide i stoga se njegovi učinci mogu usporediti s, primjerice, morfinom. Dovoljna količina endorfina značajno smanjuje rizik od depresije.

Iskusite osjećaj euforije uz EUPHORIC ELITE LADY biciklistički dres iz Holokola.

Dopamin

Još jedan hormon koji se oslobađa tijekom sporta je dopamin. Upravo je dopamin povezan s aktivnostima potrebnim za preživljavanje, poput prehrane ili reprodukcije, ali i kretanja.

Dopamin je odgovoran za prijenos impulsa između živčanih stanica u metaboličkim putovima koji su odgovorni za osjećaj zadovoljstva i nagrade. Ako smo blizu cilja, dopamin se prerano počinje oslobađati, pa možemo ubrzati čak iu trenutku kada smo već na rubu snaga. Kretanje potiče proizvodnju ovog hormona, a ujedno dopamin djeluje na planiranje i kontrolu kretanja - zahvaljujući vožnji bicikla stoga će se sveukupne ljudske motoričke sposobnosti poboljšati.

Razina dopamina može se povećati i umjetno, primjerice kokainom ili upotrebom amfetamina koji izazivaju osjećaj euforije i povećavaju učinkovitost čak i pod cijenu potpuna iscrpljenost tijela. Rušenje vlastitih rekorda i pobjeđivanje u utrkama uzrokuje navalu dopamina, što može izazvati ovisnost jednako kao i spomenuti kokain. Kršenje dopaminskih puteva uzrokuje, na primjer, Parkinsonovu bolest ili shizofreniju.

Probudite radost vožnje s dresom ALIVE ELITE LADY!

Serotonin

Za razliku od prethodna dva hormona, koji se oslobađaju spontano vježbanjem, za stvaranje serotonina treba nam netko drugi. Budući da je čovjek društveno biće, on također ima želju za priznanjem. Sjetite se samo osjećaja kad ste posljednji put išli na biciklu po kiši ili hladnom vremenu i čuli divljenje ljudi oko vas. Serotonin čini da se osjećamo dobro i tako jača naše samopouzdanje.

Serotonin je odgovoran za poboljšanje raspoloženja, smanjenje osjećaja depresije i tjeskobe. Ako se osoba u svakodnevnom životu susreće, primjerice, s agresijom i nervozom, vožnja biciklom može ublažiti ta stanja. Smanjenje osjećaja depresije koji proizlazi iz oslobađanja serotonina može se usporediti s prirodnim antidepresivima, jer kemijski antidepresivi imaju za cilj spriječiti tijelo da razgradi upravo ovaj hormon.

Postanite zvijezda na biciklu s dresom CONFIDENT ELITE i uživajte u osjećaju samopouzdanja.

Oksitocin

Oksitocin, hormon ljubavi i povjerenja, oslobađa se prvenstveno tijekom intimnih trenutaka s partnerom. Međutim, njegovo stvaranje također može biti podržano tjelesnim kontaktom tijekom sporta. U slučaju biciklizma, najveća navala oksitocina dolazi na cilju kada pobijedite u utrci i na cilju se "šamarate" s okolnim navijačima ili grlite suigrače, trenera ili partnera na cilju. Isprani oksitocin uzrokuje opuštanje i regeneraciju uma i tijela, smanjuje nervozu i stres.

Istovremeno, ovaj hormon smanjuje apetit. Zbog toga se ne osjećate gladni čak ni nakon završetka duge utrke. Povećana razina oksitocina također može uzrokovati negativne osjećaje zavisti i agresije prema nekome s kim nemate oksitocinsku vezu.

Hormoni koji se oslobađaju tijekom sporta imaju iste funkcije kao i mnogi lijekovi i doping tvari. Na primjer, anaboličke steroide, posebice testosteron, prije su koristili profesionalni biciklisti. . Unatoč činjenici da je riječ o muškom hormonu, njegovo stvaranje može biti potaknuto jakim stresom i kod žena.

PASSIONATE ELITE dresovi zadovoljit će sve strastvene bicikliste.

Zahvaljujući vožnji biciklom osjećat ćete se sretno, spriječiti depresiju i druge psihičke bolesti. Nije teško razviti ovisnost o biciklizmu zahvaljujući pobuđenim hormonima, no pozitivni učinci sporta svakako će nadmašiti ovih nekoliko negativnih.