Michal Procner – Moj put u profesionalni biciklizam>

Pozdrav biciklisti! Moje ime je Michal Procner i dolazim iz Horná Ves blizu Kremnice. Sportom se bavim od ranog djetinjstva. U sportskom životu najviše su me fascinirali biciklizam, skijaško trčanje i kondicijski treninzi.

POČETCI SPORTSKE KARIJERE

Budući da dolazim iz blizine grada Kremnica, gdje su vjerojatno svi počeli sa skijaškim trčanjem, ni u mom slučaju nije bilo drugačije. Skijaškim trčanjem sam se počela baviti sa 13 godina, što mi je dalo odlične i svestrane sportske temelje. U tinejdžerskim kategorijama čak sam postao prvak Republike Slovačke, tako da je moja kondicija još od djetinjstva na odličnoj razini. U sklopu ljetnih priprema u trenažni proces uključili smo i bicikl na kojem sam uvijek briljirao.

LJUBAV ZA CIJELI ŽIVOT

Davno prije nego što sam upoznao svoju suprugu, duboko sam se zaljubio u dobi od 14 godina u ženu po imenu Cyclistika. Kao što sam spomenuo na početku, kao skijaši trkači, često smo koristili bicikle kao dio kondicijskog treninga. Moj otac je također bio strastveni biciklist koji je redovito sudjelovao u utrkama. Poveo me na nekoliko vožnji sa svojom grupom, gdje je otkrio da je moja kondicija na prilično pristojnoj razini i zato me prijavio za moju prvu utrku. Sa 14 godina završio sam svoj prvi MTB maratonu Dubnici nad Váhom, gdje sam kao 14-godišnji „fazan“ zauzeo 14. mjesto među seniorima na kratkoj stazi. Ovaj rezultat potaknuo je ideju da se povučem iz skijaškog trčanja i nastavim s biciklizmom na višoj razini.

TRAŽIMO TALENT

U to je vrijeme u Slovačkoj osnovano natjecanje osnovnih škola koje se zvalo Državno biciklističko natjecanje Antona Tkáča. Istina, pobjeda u regionalnoj rundi nije mi predstavljala problem, pa sam napredovao do sveslovačko kolo, gdje sam zauzeo 4. mjesto. Ali budući da sam rođen 1990., sveslovačku rundu osvojio je naš legendarni biciklist Peťo Sagan.

 "MIRISE" NA ODLIČAN BICIKLIZAM

Godine 2006. osnovan je biciklistički klub u Žiaru nad Hronom, gdje sam se priključio u kadetskoj kategoriji i tu sam zaista počeo voziti bicikl na visokoj razini. Bilo je moguće dobro izgraditi na izvrsnoj općoj osnovi iz skijaškog trčanja i izvedba je napredovala velikim koracima. Već u prvoj godini rada u cestovnom biciklizmu stigao sam do reprezentativne selekcije Slovačke republikegdje je u to vrijeme voditelj i „podmazivač“ bio Peťo Sagan.

 TRI GODINE SLAVE

Nakon završetka kadetske kategorije i prelaska u juniore izgradio sam stabilan učinak, dok sam bio reprezentativac i redovito se plasirao u TOP 3 Slovačkog kupa. uspio je husarski podvig 2008., kada je moj učinak dosegao vrhunac, a tjedan dana nakon što je Peter Sagan postao svjetski prvak u MTB XC-u, uspio sam ga pobijediti u pojedinačnom kronometru na cesti, postavši prvak Slovačke u ovu disciplinu. 2008. mi je bila najbolja godina, nisam se izgubio niti u utrkama Svjetskog i Europskog kupa, gdje sam se u Europskom kupu uspio plasirati u TOP 10. Na tadašnjem Svjetskom prvenstvu zauzeo sam 50. mjesto, što je za naše uvjete bilo odlično.

 PRIJELAZAK U MUŠKARCE I PAD NA DNO

Na temelju odličnih rezultata pridružio sam se DUKLA Trenčín. Nisam se osjećao dobro na proljetnom treningu i činilo se da je moja izvedba potpuno nestala preko noći. Kako se nije popravljalo, uslijedili su liječnički pregledi na kojima su mi dijagnosticirali oporavljenu mononukleozu i Gilbertovu bolest te preporučili barem godinu dana pauze od utrkivanja. Naravno, "rekao sam si" i već mjesec dana kasnije sam se okušao u amaterskoj utrci, gdje sam dospio do TOP3. No, to nije bilo razumno rješenje, jer je uslijedio opet pad. Nisam uspio stabilizirati nastup, imao sam 19 godina i bilo je krajnje vrijeme da se pomirim s činjenicom da neću nastaviti profesionalno. 

VRIJEME JE DA KRENEMO DALJE

Bilo je teško nositi se s tim neko vrijeme, ali došao je pravi put. Započeo sam posao na kojem i danas radim. Uz posao, stekao sam B.c. diplomu s fokusom na tjelesni odgoj. Čak sam 4 godine radio kao trener omladinaca, gdje sam trenirao i dva prvaka Slovačkeu disciplini pojedinačni kronometar.

 SRETAN KRAJ

Trenutno živim organiziranim obiteljskim životom i nastavljam se baviti biciklizmom na visokoj razini. Imam svoj projekt gdje ispod sebe imam štićenike kojima pomažem u trenažnom procesu. Također organiziram malu biciklističku ligua i sam se uspješno natječem u masters Akategoriji u brdskom i cestovnom biciklizmu.

 SURADNJA SA HOLOKOLO

Prije sezone tražila sam online kvalitetnu odjeću pa sam kliknula na stranicu holokolo.sk gdje sam osim super outfita našla i "oglas" da su tražili su blogere za obećavajući blog za stranicu. Budući da imam potrebno iskustvo, nisam oklijevao i prijavio sam se, jer bih želio povremeno doprinijeti svojim člancima na blogu, koji ću nastojati fokusirati na zanimljiv sadržaj. Stoga se nadam da će vam se svidjeti moji postovi. Sport Zdar.