Tekućine tijekom hladnog treninga

Oznake:
Tekućine tijekom hladnog treninga>

Ako zimi ne želite gubiti kondiciju i nije za vas dvoranski trening na trenažeru, prije ili kasnije bit ćete prisiljeni sjesti na bicikl čak i na temperaturama ispod nule. Jeste li znali da niske temperature smanjuju osjećaj žeđi, iako vaše tijelo dehidrira brže nego u toplijim godišnjim dobima?

Niske temperature tjeraju vas da se više odijevate, zbog čega mislite da se ne znojite tijekom zimskih treninga jer vam ne curi znoj koji je zarobljen u funkcionalnom sloju odjeće. Nadalje, para koja izlazi iz usta zagrijava i ovlažuje suhi zrak, što također uzrokuje dehidraciju. Dakle, kako ostati hidriran čak i zimi?

Temperatura vode

Najvažnije je osigurati da se tekućina u vašoj boci ne smrzne, idealno bi trebalo biti oko 10-20 stupnjeva. Da biste to postigli, postoji nekoliko opcija. Prva opcija je koristiti camelbak u ruksaku, ili ga staviti ispod jakne. Ispod jakne vaše će tijelo osigurati idealnu temperaturu tekućine, na nižim temperaturama u ruksak možete dodati jastučiće za grijanje. Camelbak je najsigurniji način da ostanete hidrirani. No, nije svima ugodno voziti bicikl s ruksakom, ili s camelbackom ispod jakne, pa zato postoje i biciklističke termosice.

Međutim, za obje ove opcije potrebno je osigurati da možete početi piti s rukavicama bez zaustavljanja, inače neće ispuniti svoju svrhu. Međutim, ako više volite klasičnu plastičnu biciklističku bocu, budite oprezni s korištenjem tople vode. Neke cikloboce namijenjene su i višim temperaturama vode, zahvaljujući kojima neće doći do ispuštanja neželjenih tvari iz plastike. U tom slučaju također je poželjno pripremiti 2 boce.Prvu, predviđenu za prvi sat vožnje, napunite mlakom tekućinom za gotovo trenutnu konzumaciju, a drugu vrućom tekućinom za kasniju upotrebu. Druga mogućnost da osigurate opskrbu toplom tekućinom zimi je planiranje kratkog zaustavljanja za čaj ili toplu čokoladu. Kupljeni čaj možete pretočiti i u ciklo bocu i tako si osigurati topli napitak duži vremenski period.

Vrsta tekućine

Što onda pripremiti za piće? Najprikladnija opcija je biljni ili zeleni čaj. Također je prikladno preliti svoje omiljeno ionsko piće vrućom vodom. Zimi bi vas napitak trebao ne samo hidratizirati, već i zagrijati. Tijekom hladnih dana potrošnja energije veća je nego ljeti jer se, osim na samu tjelesnu aktivnost, velika količina energije troši na zagrijavanje tijela. Stoga je potrebno unijeti veću količinu ugljikohidrata nego inače. Zahvaljujući zaslađenom napitku svoje tijelo opskrbljujete ugljikohidratima kontinuirano tijekom cijelog treninga, čime sprječavate nagli nedostatak energije.

Ako ste protiv čaja i ne želite unositi nepotrebne kalorije u obliku ionskih napitaka, možete osigurati da vam se voda ne smrzne zahvaljujući dodatku elektrolita. Elektroliti sadrže potrebne minerale, ali ne zaslađuju piće. Minerali imaju slan okus i vašem piću daju svojstva slane vode, koja se smrzava na nižoj temperaturi od slatke vode. No, ova varijanta nije idealno rješenje, ponajviše zato što će voda postići temperaturu znatno nižu od preporučene minimalne, pa je preporučljivo razmisliti bi li bilo ugodnije koristiti topli čaj. Ako stavite tekućinu u usta i osjećate se jako hladno, preporučujemo da je ostavite u ustima neko vrijeme da se zagrije prije nego što je progutate.

Zaključak

Što onda piti dok vozite bicikl zimi? Uvijek je najbolje odabrati ono što vam se najviše sviđa da pijete što više. Dakle, ako ne volite piti čaj, nema smisla pripremati čaj za bicikl jer ćete samo odgoditi želju za pićem. Najvažnije je osigurati da tekućina uvijek bude pri ruci i po mogućnosti ne prehladna. Ponekad se zna dogoditi da se i najbolje isplanirana ruta oduži, voda vam se gotovo smrzne i prisiljeni ste ostati bez pića.