Zimski biciklizam: Kako ojačati imunitet?

Oznake:
Zimski biciklizam: Kako ojačati imunitet?>

Zimsko razdoblje specifično je po vremenskim promjenama. Sigurno to svatko od vas zna. Jedan dan je lijepa zima, kao iz bajke, a drugi dan počne padati kiša, ili zatopli za 10 stupnjeva. Takve vremenske fluktuacije stvaraju idealno okruženje za prehlade i zarazne bolesti koje se jednostavno ne uklapaju u naše živote. Kako ojačati imunitet u ovom razdoblju, upravo zbog zimske vožnje biciklom, pročitajte u sljedećem članku.

Zimski biciklizam kao oblik otvrdnjavanja

Kad pomislite na kaljenje, vjerojatno pomislite na hladnu vodu. Ali jeste li znali da otvrdnjavanje može imati različite oblike? Jedan od njih je takozvano "kaljenje zrakom". To je upravo ono što radite ako vozite bicikl uzimskoj sezoni. Kao i svako pravilno kaljenje, zimska vožnja ima svoje principe.

Kvalitetna odjeća kao osnova uspjeha

Zimska vožnja bicikla po mnogočemu je specifična sportska aktivnost. Kada govorimo o tome kao načinu kaljenja, moramo shvatiti jednu temeljnu stvar. Vožnja bicikla je aerobno-anaerobna aktivnost koja proizvodi znoj i dodaje kretanje velikom brzinom. Ako želimo održati potpuno zdravlje ili poboljšati imunitet, potrebno je posjedovati funkcionalne materijale.

Ključna značajka vaše odjeće trebala bi biti savršena odvodnja znoja. Gornji sloj mora biti otporan na vjetar, vodootporan i prozračan. Za zimske zabave u sjedištu bicikla neophodno je imati sljedeće: kvalitetnu termo majicu, jaknu, tople zimske hlače, zimske čizme, zimsku kapu ispod kacige, čarape, pufer jaknu i rukavice. Sve ove proizvode možete pronaći u Holokolu pod jednim krovom.

Ispravna duljina i profil vožnje

Još jedan važan princip kod jačanja imuniteta zbog suhog kaljenja na biciklu je pravilno trajanje vožnje. Može biti vrlo individualno, jer svatko od nas različito podnosi hladnoću. Općenito, vrijedi princip da zimski trening ne treba oštriti. Iskusniji i otporniji borci zaobići će treninge koji traju oko 2.30 sata. Ako razmišljate o takvoj aktivnosti ili ste tek na početku, i 1.00 sat će vam biti dovoljan.

Odabir rute

Što se tiče mjesta treninga, preporučam odabir kruga duljine oko 10 km. Pronađite nešto blizu kuće s izmjeničnim terenom. Pri odabiru staze birajte kraće spustove i uspone. Ako tijekom treninga počnete osjećati veću hladnoću, potrebno ga je prekinuti. Prednost staze je što se po potrebi možete brzo vratiti kući.

Prednosti zimske vožnje za imunitet organizma

Jedna dječja pjesma pjeva: "Samo trud tijelu pomaže" i u ovom slučaju nije drugačije. Boravak i aktivnost u hladnom okruženju nije baš privlačna aktivnost. Ipak, ako nadvladate sebe i slijedite sve gore navedene principe, postat ćete jači biciklist i osoba.

Zbog utjecaja različitih vrsta elemenata koji prevladavaju vani tijekom zime, naviknete se na hladnoću, snijeg, kišu, vlagu i druge nepovoljne uvjete. Izvođenjem tjelesne aktivnosti u teškim uvjetima, tijelo mora povećati proizvodnju i lučenje važnih hormona i protuupalnih tvari kako bi održalo osnovne vitalne funkcije (regulacija tjelesne temperature, opskrba mišića energijom, ravnoteža na nestabilnoj cesti). Osim njih, povećat će se i proizvodnja hormona sreće endorfina zbog adrenalinskog doživljaja, a to je svakako zimska vožnja. Vaš metabolizam masti također će se poboljšati, što će također samo koristiti vašem cjelokupnom zdravlju. Konačno, vrijeme vani nije uvijek loše, a ponekad proviri sunce da vam da potrebnu dozu vitamina D.

Osim tjelesne aktivnosti na hladnoći, svoj imunitet možete dodatno ojačati uzimanjem vitamina. Idealno ih je unositi raznolikom prehranom. Osobno si pomažem i dodacima prehrani te u tom periodu unosim vitamine C, D, B i omega 3 masne kiseline.

Je li dobro uz zimsko jahanje kaliti se na klasičan način?

Sve čini veliku štetu i na temelju svog iskustva iz stvarnog života, ne bih to preporučio. Ako vozite bicikl po svim vremenskim uvjetima, bio bih vrlo oprezan kada se kupate u jezeru. Zamislite da imate 1,30 sat treninga na -5 °C i 3 sata kasnije idete plivati ​​u ledenoj vodi. Mislim da rezultat može biti totalni otkaz organizma, jer se tijelo nema vremena regenerirati od prve faze treninga u tako kratkom vremenskom intervalu.

Jačanje je posebna sportska aktivnost i svakako nema smisla baviti se njome u više faza. Da biste se oporavili od vožnje, isprobajte postupak zagrijavanja kao što je infracrvena sauna ili hidromasažna kupka.

Osobno već godinama imam pozitivna iskustva sa zimskom vožnjom. Osim što sam fizički i psihički u dobroj formi, osjećam se otpornije i zdravije. Vjerujem da vam se članak svidio i da sam mnoge od vas motivirao na zimsko jahanje.