5 PREDNOSTI TERMO ODJEĆE PRILIKOM BAVLJENJA SPORTOM U ZIMSKOM PERIODU

Oznake:
5 PREDNOSTI TERMO ODJEĆE PRILIKOM BAVLJENJA SPORTOM U ZIMSKOM PERIODU>

Koliko god skupu i odličnu zimsku jaknu ili hlače imali, neće ići bez kvalitetnog termo rublja. Prije nego što govorimo o osnovnim principima i funkcijama termo donjeg rublja, potrebno je razumjeti kako funkcionira regulacija temperature ljudskog tijela.

Tjelesnu temperaturu kontrolira hipotalamus

Ovaj živčani centar nalazi se u našem mozgu i odgovoran je za održavanje idealne tjelesne temperature. Tijekom tjelesne aktivnosti djeluje na način da kada nam bude toplo i tijelo se počne pregrijavati, šalje signal žlijezdama znojnicama koje odmah počinju s radom, hladeći nas izlučivanjem znoja. Naprotiv, ako nam je hladno, počet ćemo drhtati, a pod utjecajem kontrakcija mišića tijelo će proizvesti potrebnu toplinu kako bi spriječilo hipotermiju. S obzirom na ove okolnosti, jasno je da za zimske aktivnosti obična majica i pulover neće biti dovoljni, stoga vam preporučam da posjetite Holokolo shop gdje možete pronaći kvalitetno termo donje rublje.

Koje su prednosti termo donjeg rublja?

 1. Uklanja znoj s kože.
 2. Brzo se suši, a kad se smoči ne povećava mu se težina.
 3. Ne hladi tijelo.
 4. Ne ograničava kretanje.
 5. Grije zimi, hladi ljeti.

Kako se pravilno obući za zimski trening?

Prije svega, na trening morate ići lagano promrzli i misliti da ćete se zagrijati kao rezultat aktivnosti. Dakle, morate se obući kako treba, što je dosta individualno i morate sami pronaći idealnu veličinu. Kod odijevanja, međutim, imajte na umu da će vam, ako pretjerate s odjećom, biti pretoplo, pa ćete se prekomjerno znojiti, a čak ni kvalitetna termofora možda neće moći podnijeti takvu navalu. S druge strane, ako vam tijekom cijelog putovanja ostane hladno, sigurno ćete se prehladiti.

Načelo slojevitosti

Ključno načelo udobnog zimskog treninga je odijevanje na način slojevitosti. Princip tri sloja je jednostavan i funkcionalan, gdje kombinacija različitih slojeva osigurava maksimalnu udobnost za sportaša. Idealan sustav koji treba slijediti je sljedeći:

 1. Transportni sloj (termo rublje). Prvi sloj odjeće koji je u izravnom kontaktu s kožom. Okružuje je i ima zadatak odvoditi znoj s tijela.
 2. Termoizolacijski sloj (odjeća od flisa, vune, poliestera). Drugi sloj odjeće ne propušta toplinu koju stvara tijelo, a istovremeno sprječava prodor hladnog zraka unutra. Također upija znoj s donjeg rublja i odvodi ga.
 3. Zaštitni sloj (jakne, prsluci, hlače). Gornji sloj odjeće je vodootporan i otporan na vjetar. Međutim, mora biti prozračan kako ne bi pario.

Na što se usredotočiti pri odabiru terme?

U svojoj biciklističkoj "karijeri" već sam doživio razne situacije. U početku nisam ni zaobilazio kvalitetne materijale pa sam često na treninzima "lupao kosom". Dolaskom modernih materijala počeo sam eksperimentirati, ali sam uvijek bio malo škrt i tražio jeftinije alternative. Rezultat spašavanja je bio da sam zbog nepravilne funkcije materijala ostao mokar po tijelu i nakon završenog spusta bio sam dobro propuhan i ponovno nokautiran kosom. Kao mladić sam to sasvim dobro uspio bez ikakvih posljedica, ali prekretnica je došla nakon moje tridesete. Mislim da nakon navršenih godina nema mjesta takvim eksperimentima, jer ne može uvijek ostati bez posljedica, a prehlade su često pratile takvo pothlađivanje.

Stoga se pri odabiru termo odjeće pridržavajte sljedećih načela:

 1. Ne bojte se ulagati.
 2. Odaberite termo odjeću za pravo godišnje doba (pogledajte temperaturni raspon)
 3. Odaberite uski pripijeni kroj koji u potpunosti prati tijelo
 4. Usredotočite se na odabir odjeće s ravnim šavovima ili bez šavova
 5. Birajte moderne materijale (sintetika, merino, kombinacija ovih materijala)
 6. Kupujte odjeću provjerenih marki
 7. Ne zaboravite principe pravilnog slojevanja

Mislim da bi danas samo "samoubojica" zimi vozio bicikl bez termo rublja. Ako želite kupiti nešto jako kvalitetno, potražite u eshopu Holokolo u odjeljku funkcionalno donje rublje. Trenutno testiram termo majicu ">UYN Evolutyon, koji ću vam predstaviti u sljedećem članku . Do tada, nastavite s dobrim radom i sretno!