ZAŠTO JE I LJETI VAŽNO NOSITI FUNKCIONALNO DONJE RUBLJE?

Oznake:
ZAŠTO JE I LJETI VAŽNO NOSITI FUNKCIONALNO DONJE RUBLJE?>

Ljetna sezona vrhunac je biciklističke sezone , koji nudi brojne akcije, izlete i utrke. Ovo razdoblje je vrlo specifično za sportske nastupe upravo zbog visokih temperatura iznad 35°C koje su sve češće u našim krajevima. Vrućina nepovoljno djeluje na ljudski organizam i predstavlja mu ogromno opterećenje. U najgorem slučaju, ako odaberete pogrešnu odjeću, možete doći u kriznu situaciju u vidu pregrijavanja tijela, što može prijevremeno završiti vaše putovanje. Uostalom, znate i sami - treninzi i utrke puno su zahtjevniji po vrućini nego u optimalnim uvjetima. U današnjem članku pročitat ćete kako vam može povećati udobnost tijekom treninga < u> funkcionalno termo donje rublje.

ZAŠTO SLOJITI ČAK I U LJETNOM PERIODU?

Mnogi od vas koji čitaju uvod u ovaj članak možda reći će: "I ja bih trebao nositi više slojeva u ovom safariju?" Možda zvuči paradoksalno, ali to je vrlo dobro i učinkovito rješenje koje će povećati vašu toplinsku udobnost b > tijekom putovanja. Ljudsko tijelo ne voli nagle promjene temperature tijekom tjelesnog vježbanja, jer osim što mora pokriti gubitke energije samim vježbanjem, mora osigurati i energiju za toplinske oscilacije, što će naravno negativno utjecati na rezultat treninga ili utrka. Kad vozimo bicikl, svladavamo razne rute uglavnom po neravnom terenu. Može biti 35 stupnjeva na početku vožnje, ali tijekom treninga idete uzbrdo gdje zna biti i 5 stupnjeva manje, zatim se spustite nizbrdo i temperatura okoline se opet dinamički mijenja.

Ako vozite samo u samom biciklističkom dresu, dogodit će se činjenica da se prilikom penjanja na brdo jako znojite, a dres i tijelo ostaju potpuno mokri, pa vam znoj začepljuje pore i tijelo se ne može idealno i postupno ohladiti dolazi do pregrijavanja tijela b>, što naglo smanjuje vašu izvedbu na ovom usponu. S druge strane, u spustu ćete opet dobiti vjetar i pothlađenje jer ćete ga krenuti potpuno mokri, a nakon što ga završite trebat će vam neko vrijeme da se vratite na idealnu temperaturu i tempo. Takve temperaturne fluktuacije jednostavno nisu dobre za ljudsko tijelo, a nisu dobre ni za sportske rezultate.

KAKO SU TO RADILI U PROŠLOSTI< o:p>

 

Oni su riješili ovaj problem u prošlosti - uzbrdo konkurenti potpuno otkopčali dresove i nadali se da im se tijelo neće pregrijati. Nakon uspona na brdo reprezentativci su im, osim vode, dali i novine koje su potom stavili ispod dresova. U to vrijeme materijali nisu bili tako kvalitetni kao danas, a novine su se koristile za izolaciju gubitka topline i hladnoće koju bi trkač osjetio kada bi vjetar puhao kroz njegov znojni dres tijekom spusta .

SUVREMENI MATERIJALI I NJIHOVA FUNKCIJA< o:p>

 

Srećom, vrijeme je napredovalo i iz novina smo dobili do termo rublje, koji je dizajniran za najveće vrućine, kada temperatura i vlažnost zraka onemogućuju vašoj koži disanje. Materijal je pretežno mrežast i izuzetno lagan te služi kao međusloj odjeće, a samim time i sprječava neugodno grebanje i pritiskanje znojne i mokre odjeće. Donje rublje odvodi znoj prema van i tako stvara osjećaj suhoće. Funkcionalna odjeća ima tako važnu ulogu da regulira tjelesnu temperaturu. Tijekom pojačane tjelesne aktivnosti odvodi vlagu s tijela na ostale slojeve odjeće (tj. na dres). Zahvaljujući tome, tijelo će ostati suho, a vi ćete se osjećati ugodno bilo da izlazite ili silazite.

VLASTITO ISKUSTVO

U prošlosti nisam posjedovao ovako kvalitetno termo rublje, pa sam se utrkivao samo u biciklističkom dresu. Na dan utrke čekalo nas je prekrasnih 35 stupnjeva i 120 km duga etapa u brdima. U brdu su bile nevjerojatne “bombe”. Bio sam skroz mokar, kao da si me polio kantom vode i naravno tijelo nije moglo idealno raditi da me rashladi. Otprilike na pola utrke sam se toliko pregrijao da mi je počelo biti hladno i tada sam znao da je loše. Bio sam potpuno "bolestan" i dok sam prolazio kroz jedno selo kraj mene je prošla baka na Liberti koja je išla nešto kupiti u lokalnu trgovinu. Naravno, odmah sam se morao povući iz utrke. Kako mi je bilo totalno loše, odmah nakon ovog nastupa sam se sjetio izmjeriti temperaturu - izmjerio sam čak 39,5°C. Nakon smirivanja i oporavka od vježbanja više nisam imao temperaturu, pa nisam bio bolestan. Ovom sam pričom želio ukazati na to što su ekstremne temperaturne promjene vaše tijelo se mora suočiti tijekom vježbanja. Mislim da da sam tada imao kvalitetno termo rublje, ovakav ekstrem se ne bi dogodio i da bih dobro završio utrku.

Kao što sam već spomenula, vrijeme je napredovalo i danas na web stranici Holokolo možete birati iz široke ponude termo rublja za ekstremne vrućine. Apsolutno je idealno ako uz to odaberete i lijep komplet biciklističke odjeće, koji će također biti dizajniran za takve uvjete. Stoga ne oklijevajte, jer će s takvom opremom vaš trening ili utrka u ovim ekstremnim uvjetima biti puno ugodniji.