Uh, smrdiš! Kako se riješiti neugodnog mirisa biciklističke odjeće i štitnika?

Oznake:
Uh, smrdiš! Kako se riješiti neugodnog mirisa biciklističke odjeće i štitnika?>

“Što je to smrdljiva stvar? Jesi li to ti? Fuj!” 

Ovo su riječi koje nitko ne želi čuti dok se vozi s društvom. Naravno, fizički napor će vas oznojiti, a možda i malo zamirisati, pogotovo ljeti. Ipak, ponekad se osjeti "viša razina" mirisa. Da, upravo taj. Upravo taj miris vas gotovo tjera da se napnete kada se previše približite suvozaču u spuštanju nizbrdo. Ili bi to mogao biti i onaj čudan miris koji ostaje na dresu i hlačama iako ste ih oprali stotinu puta.

Zašto neki biciklisti stalno smrde? Jesu li to oni? Ili njihovu odjeću? Ili oboje? Ne bismo htjeli biti oni s kojima se nitko ne želi voziti. Idite pod tuš i pogledajmo neka rješenja kako se riješiti ove neugodnosti.

Kako dezodorirati svoju biciklističku odjeću i dodatke

  • Biciklističku odjeću treba oprati nakon svakog nošenja i što je prije moguće. Definitivno nije dobra ideja ostaviti ga na tlu ili u torbi. To će nepotrebno potaknuti rast bakterija i plijesni koji će mirisati.
  • Koristite deterdžente koji su posebno namijenjeni za pranje sportske odjeće. Isprobajte proizvode kao što su Feel Eco gel ili prašak za pranje, Perwoll Sport Activecare, Sodasan funkcionalni deterdžent za pranje rublja itd. Ovi proizvodi obećavaju nježno rukovanje vašom sportskom odjećom i istovremeno je oslobađaju od mirisa.
  • Također možete isprobati alternativne metode. Baka bi vam vjerojatno savjetovala pranje sodom bikarbonom i octom. (Upotrijebite šalicu sode bikarbone i ½ šalice običnog octa i isperite odjeću u perilici). Internet je pun sličnih bapskih savjeta, poput korištenja soli ili čak votke!
  • Nemojte koristiti jake deterdžente i svakako perite bez omekšivača, jer oni prerano razgrađuju tkaninu i time uništavaju vašu odjeću.
  • Povremeno isperite odjeću u perilici rublja bez deterdženata. Moguće je da ste nakupili deterdženta na odjeći i zarobili bakterije u vlaknima tkanine, što uzrokuje neugodan miris.
  • Ovo bi moglo biti veliko iznenađenje za vozače spusta, ali vaši jastučići mogu i smrdit će tijekom vremena ako se o njima dobro ne brinete. U U interesu svih biciklista, molimo vas da očistite sve štitnike, uključujući štitnike za tijelo, koljena i laktove. Jednostavno napunite kadu vodom, dodajte deterdžent i uronite štitnike. Ostavite ih tamo nekoliko sati ili preko noći i izribajte ih četkom.
  • Provjerite jesu li vaša odjeća i štitnici potpuno suhi prije nego što ih odložite. Proizvođači obično preporučuju da se osuši, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer to može uništiti likru kao i silikonske otiske.
  • Prljava perilica rublja neće očistiti vašu odjeću, upravo suprotno. Zato ga s vremena na vrijeme pustite da radi prazno na visokoj temperaturi. Ulijte obični ocat koji će ukloniti miris.
  • Ako nijedna od ovih metoda ne pomogne, pokušajte baciti biciklističku odjeću u vrećicu koja se može zatvoriti s kutijom ili malom zdjelicom sode bikarbone i staviti je u zamrzivač preko noći. Mraz će ubiti smrdljive bakterije, a soda će ih apsorbirati.

Nije svaki smrdljivi poliester jednak

Ako baš ništa ne djeluje i unatoč svim gore navedenim metodama vaša odjeća i dalje miriše, problem će biti veći od toga da ne vodite dovoljno računa o svom rublju. Sigurno imate i neki jeftini dres koji smrdi nakon 10 minuta vožnje, dok vaš skupi dres ostaje bez mirisa nekoliko vožnji. Imate li i vi takvo iskustvo? Može li to biti drugačiji materijal? Uostalom, oba su dresa izrađena od 100% poliestera, materijala vrlo tipičnog za biciklističku odjeću. A ako su oba dresa napravljena od istog materijala, zašto jedan miriše, a drugi ne?

Tako smo guglali riječ "poliester" i pronašli riječi poput "polimeri dugog lanca, kemijski spojevi, ester i hidroalkohol, karboksilna kiselina i tereftalna kiselina". Jednostavno rečeno, poliester je sintetičko vlakno. Sintetička vlakna suše se brže u usporedbi s prirodnim vlaknima poput pamuka ili vune koja upijaju više vlage. I kaže se da se bakterije koje rastu na poliesteru razlikuju od onih na pamuku, a poliesterske su one koje smrdljivije.

Skupi poliesteri vjerojatno su bolje kvalitete i imaju bolju prozračnost, bolje odvajaju znoj, a time i neugodne mirise. Dresovi izrađeni od jeftinog i nekvalitetnog poliestera obično su ti koji uzrokuju neugodan miris i s njim povezane probleme. Svaki proizvođač ima svoje nazive za tehnologije koje upravljaju prozračnošću i upijanjem znoja. U Holokolu imamo širok izbor takvih visokokvalitetnih artikala. Pogledajte našu ponudu muške i ženski dresovi . Ulaganje u kvalitetan dres se zaista isplati. Jer ako kupite jeftini dres koji nema nikakve posebne tehnologije prozračnosti i upijanja znoja, mnogo je vjerojatnije da će bakterije bujati ispod pazuha i razmnožavati se brzinom munje. I ostavljaju neugodan miris.

Zaključak: Provjerite čistite li svoju biciklističku odjeću i dodatke pravilno i redovito. Ako se i dalje ne možete riješiti mirisa, možda je vrijeme da kupite nove. A ako ćete ulagati, ulažite mudro i dugoročno. Dresovi i hlače izrađeni od visokokvalitetnog poliestera ili u kombinaciji s karbonskim vlaknima i Merino vunom najbolji su izbor i donijet će vam bolji užitak u vožnji biciklom (a možda i nove prijatelje).