SUOČITE SE S PROLJETNIM VREMENOM>

Nedavno me zabavio citat koji bih želio podijeliti s vama: "Svi pričaju o vremenu, ali nitko ništa ne poduzima" - Mark Twain. Potpuno se poistovjećujem s ovom izjavom i često razmišljam što mogu učiniti da se savršeno prilagodim vremenu koje me čeka na mojoj ruti.

Dolazak prvih sunčanih i relativno toplih dana nakon zimskog razdoblja dovest će ljubitelje biciklizma na ceste i biciklističke staze da uživaju u prvim kilometrima. Podsjeća me na godišnju obavijest šumara da se medvjedi bude iz zimskog sna. Sigurno poznajete euforiju i osjećaje koje biciklist doživi tijekom prve vožnje u novoj biciklističkoj sezoni. Ipak, ti ​​prvi izlasci nisu uvijek idealni, odn potpuno ugodnim uvjetima. Osim kondicije koja je
nakon zimskih mjeseci još uvijek na točki ledišta, veliku ulogu igra i nestabilno vrijeme. Zato ne treba zaboraviti zlatno pravilo: "ne postoji loše vrijeme, postoji samo loše odjeven biciklist".

Naravno, među nama ima biciklista koji bicikliraju tijekom cijele godine, pa i zimi. Ovim im želim odati počast i priznati da im se divim. Svaki zaljubljenik u zimske sportove mora imati ormar opremljen prvenstveno dobrom funkcionalnom odjećom, podnim i gornjim slojem. Tople duge hlače, topla i vjetronepropusna jakna također moraju biti obavezna oprema. Osobno preferiram tradicionalne zimske sportove na snijegu i ledu, na primjer skijaško trčanje, skijanje, zimsko planinarenje ili hokej. Naravno, ne zaboravljam ni biciklizam. Mora se održavati kontakt s biciklom, stoga se boce u unutrašnjosti koriste tijekom dugih zimskih večeri.

NAKON ZIME DOLAZI PROLJEĆE

Kad snaga sunčevih zraka počne jačati i posljednje snježne mrlje nestanu, ceste počinju vrvjeti od kolega biciklista. Za mene je to znak da konačno prozračim motor vani. Biciklisti iz Visokih Tatri nadaju se prvim proljetnim vožnjama negdje početkom ožujka, ali to ovisi o jačini i duljini zimske sezone. U ovo proljetno vrijeme
vrijeme je prilično "prevrtljivo". Znate, jedan dan ugodno toplo vrijeme, kad sunce mami da zasučete rukave, a drugi dan osjetno zahlađenje uz jak vjetar ili slabe pljuskove, ponegdje pomiješane i sa snijegom. Naravno, i dolaskom prijenosa prvih utrka ili proljetnih klasika na TV ekrane, biciklist je motiviran da sjedne na svoj bicikl i krene u "full-on" vožnju.

Prije nego što sjednem na bicikl, određujem kako će moja ruta vjerojatno izgledati. Za hladnijeg proljetnog vremena vožnja ne traje duže od 1,5 sat. Razmišljam hoće li to biti brda koja zbog visine snižavaju temperaturu ili će ruta voditi kroz šumu koja će barem djelomično spriječiti zamke vjetra. Pratim i vremensku prognozu s nekoliko hidrometeoroloških stranica. Ponekad se osjećam kao da bih se mogao natjecati s obrazovanim meteorologom s toliko informacija. Osim temperature, temperature osjeta, zanima me i smjer i udari vjetra ili postotak vjerojatnosti padalina. U redu, ne biram vrijeme, ali biram odjeću, a to je važan izbor koji slijedi.

Upravo zbog vremena podsjećam da je dobra i kvalitetna odjeća u ovom razdoblju iznimno važna. Odjeća koja će svojim karakteristikama biciklistu pružiti idealnu udobnost u vožnji u svako godišnje doba. Osobno svoju biciklističku garderobu nisam odmah idealno opremio. Postupno sam saznao informacije o materijalima i novostima na biciklističkom tržištu, ili sportska odjeća. Tako sam s vremenom složila garderobu
od nekoliko komada za različite vremenske prilike.

Za hladnije vrijeme, osobno preferiram duge hlače s izolacijom< /u > ili funkcionalne hlače, funkcionalna majica kratkih rukava dizajnirana za potrebnu temperaturu, klasični dres i na vrhu topla jakna ili žersej dugih rukava. Ako me ruta odvede uz brdo nakon čega slijedi spust, vadim prsluk iz džepa jakne. No, ako će nizbrdica biti duža i osjećam znoj na tijelu, onda je odlična tanka kabanica, koja djelomično eliminira osjećaj hladnoće zbog otpora zraka.

SVAKA MALA STVAR JE VAŽNA

Osim dobre odjeće, biciklistička tržnica nudi razne modne dodatke koji su izvrstan pomoćnik u vremenskim nepogodama. Osobno smatram navlake za tenisice najvažnijim dodacima moj proljetni outfit , kapa ili šal i rukavice. Osnova je imati tople noge. Zato, osim dobrih čarapa, od hladnoće štite i galoši
za tenisice, bilo cijeli ili za vrhove tenisica. Malo znoja na glavi i vjetar vrlo su neugodna kombinacija, a o posljedicama da i ne govorimo, pa je kapa ili šal odličan izbor. Rukavice će spriječiti hladnoću da dopre do noktiju.

Ponekad je lijepo otići na mali izlet biciklom, kada možete stati u kafiću i nešto prezalogajiti. Međutim, neke rute ne pružaju takvu mogućnost. Kako biste izbjegli dehidraciju i u hladnijim vremenima, potrebno je prilagoditi svoju opremu i pripremiti dovoljno tekućine. Mislim da ne bi bilo prikladno uzeti termosicu od 1,5 l sa šalicom, samo da imate osjećaj ugodnog zalogaja. Odlično rješenje je termos boca koja može održavati temperaturu napitka otprilike dva sata, što je potpuno dovoljno
za kraće proljetne biciklističke etape.

Dopustite mi da vam dam posljednji savjet kada se "naoružavate" za proljetnu etapu na biciklu. Ne zaboravite na kraće dane u odnosu na ljetne mjesece. Stoga, ne samo vi
nego i drugi cijenit ćete vaše reflektirajuće elemente zahvaljujući kojima nećete promaknuti nijednom oku. Naravno, u slučaju mokre ceste ili prijeteće kiše posegnite za jednostavnim i uklonjivim blatobranom ispod sjedala.

ZAKLJUČAK

Ugodan topao povjetarac, sunce koje grije leđa, samo jedan sloj biciklističke odjeće na tijelu. Ovo su idealni uvjeti, ali oni koji žele iskusiti čari biciklizma znaju da su i manje idealni uvjeti garancija sportskog doživljaja. Zaista sam mišljenja da ne postoji loše vrijeme, postoji samo neprikladno odjeven sportaš, stoga se osobno veselim ovom proljeću kada ću moći početi ispunjavati sve izazove koji me čekaju ove sezone.