Bicikl kao bijeg od stvarnosti u vrijeme pandemije

Oznake:
Bicikl kao bijeg od stvarnosti u vrijeme pandemije>

Jedan od najvećih izuma čovječanstva. Par kotača, okvir sastavljen od nekoliko cijevi i skup komponenti koje zajedno čine "umjetničko djelo". Za neke je to samo prijevozno sredstvo koje je u današnjem gradskom prometu sve učinkovitije, za druge alat za obaranje rekordaa tu su i oni kojima bicikl je ljubav za cijeli život. Dakle, kako nam ovaj sport može pomoći u održavanju ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja?

“Biciklizam je bijeg od obeshrabrenja”- James E. Starrs

Vjerojatno nijedna druga riječ ne može bolje opisati osjećaj vožnje. Danas, međutim, oni imaju puno veće značenje nego u prošlosti. Biciklizam je specifičan sport koji donosi nekoliko prednosti. Sa zdravstvenog aspekta, biciklizam nam pomaže poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, potiče brže mršavljenje, au usporedbi s trčanje, zglobovi su opterećeni mnogo više manje. Zdravstvene dobrobiti biciklizma poznate su gotovo svima, ali samo pravi entuzijast ovog sporta svjestan je velikih učinaka na psihu i mentalno stanje. A mentalno blagostanje je ono što mnogi od nas ovih dana najviše žele.

Samo nekoliko kilometara tjedno može poboljšati vaše raspoloženje, povećati vašu produktivnost za nekoliko postotaka i spriječiti depresiju. Osjećaj slobode i mogućnost da se bilo gdje stigne samo vlastitim nogama prednost je od koje nemaju svi sportovi koristi. Ali kako izvući maksimum iz vožnje biciklom, a da se nakon svake vožnje osjećate najbolje?

Oprema je temelj

Odgovarajuća oprema može iskustvo vožnje učiniti ugodnijim i pružiti potrebnu udobnost. Neophodan temelj je kaciga. Pri njezinom odabiru ne treba štedjeti, jer je to najvažnije sredstvo zaštite pri vožnji bicikla. Pukotine ili deformirani materijal od kojeg je izrađena kaciga mogu biti znak da je pravo vrijeme za zamjenu. Vidjeti i biti viđen moto je kojeg bi se trebali pridržavati ne samo biciklisti. Mali žmigavac skriven ispod sjedala ne zauzima puno mjesta, a u slučaju kasnog dolaska kući ili po magli bit ćemo vidljivi s dovoljne udaljenosti. Pravi izbor biciklistički dres Važan dio opreme je i < /strong> koji nas štiti od vjetra i može učinkovito odvoditi znoj. biciklističke naočale, hvala kojoj nas neće iznenaditi ni oštre zrake sunca, ni jak vjetar, ni zalutali leteći kukci. Ni na jednom izletu ne smije nedostajati barem jedna boca vode za nadoknadu tekućine i alat s lijepljenjem. Lijepljenje pomoću alata može se vješto sakriti u džepu ispod sjedala ili džepu dresa.

Ispravno odabrana ruta

Kako temperatura raste, raste i želja za dužim vožnjama. Nakon duge zimske stanke ne treba precjenjivati ​​svoje snage i rutu treba birati vodeći računa o stanju koje nakon zimskih mjeseci možda neće biti na najvišoj razini. Za najbolju motivaciju, dobra je ideja u rutu uključiti omiljeni uspon ili segment u koji ste već duže vrijeme zaljubljeni. Alternativno, zaustavljanje u popularnom kafiću (u vrijeme kada nije COVID-19) također može učiniti vožnju ugodnijom. S dolaskom proljeća povećavaju se vjetroviti dani, pa je važno dobro isplanirati rutu, vodeći računa o ovom elementu. Dobar način u vjetrovitim danima je krenuti protiv vjetra, kako bismo imali vjetar u leđa kada se vozimo unazad. Nakon takve vožnje nećemo biti razočarani, a svakoj sljedećoj vožnji veselit ćemo se sve više.

Podcjenjivanje točenja goriva tijekom vožnje

Dugo sam ponavljao ovu pogrešku i na svako putovanje išao bez hrane. Osobito za ljude koji pokušavaju smršaviti bicikliranjem, jesti tijekom vožnje može se činiti besmislenim. Međutim, istina je suprotna. Zahvaljujući redovnom obnavljanju energije tijekom vožnje biciklom, naše tijelo može imati više snage dulje vrijeme, a to ubrzava metabolizam, što pomaže u mršavljenju. Nepisano pravilo je da svakih 40 minuta vožnjestavite nešto sitno pod zub. No, svaki je organizam jedinstven i svatko od nas mora pronaći metodu koja mu najviše odgovara – moramo slušati svoje tijelo, isprobavati različite kombinacije i metode.

Počnite polako

Još jedna od grešaka koje se često ponavljaju je oštar start na samom početku. Pokušaj ići što je brže moguće u prvim kilometrima vožnje može nam se kasnije obiti o glavu. Pravo je krenuti polako i postupno dodavati. Ne postoji savršen vodič za svakoga, ali za osnovnu definiciju pravi je ritam kojim još uvijek možemo razgovarati.

Izađite čak i ako niste raspoloženi

Ova je točka samo mala preporuka. Pogotovo ovih dana - osjećaj umora i gađenja prema svemu zna zavarati. Pad motivacije za bilo kakvom aktivnošću ponekad je jači od ljubavi prema biciklizmu. Onda postoji samo jedan lijek - sjesti na bicikl unatoč tim osjećajima i krenuti. Otiđite na svoju omiljenu stazu ili idite na brdo iza kuće i uživajte u zalasku sunca. Nakon nekoliko kilometara doznajemo da je to bila samo kratkotrajna emocija. I tada shvatimo da je ugodan osjećaj koji nam prolazi kroz tijelo i um razlog zašto je biciklizam za nas "droga".

Bicikliranje je jedan od načina koji nam može pomoći da prebrodimo i olakšamo ovo teško vrijeme. Meni osobno razdoblje pandemije bilo bi nepodnošljivo da nisam imao priliku sjesti na bicikl i barem na trenutak izaći iz mjehura rutine.

Za kraj, želio bih spomenuti riječi Arthura Conana Doylea, koje izražavaju svu bit onoga što sam želio poručiti ovim člankom: "kada niste raspoloženi, dan vam neće proći dobro, radite postat će monotono, a čak i posljednje nade kao da nestaju, samo uzmite svoj bicikl i vozite se niz cestu, ne razmišljajući ni o čemu osim o svojoj vožnji."