Kako odabrati GPS cikloračunalo za trening i navigaciju?

Oznake:
Kako odabrati GPS cikloračunalo za trening i navigaciju?>

Prošli su dani glomaznih biciklističkih računala sa žicama na putu i magnetima za kotače. Današnja GPS računala za bicikle imaju moderan dizajn i najnoviju GPS tehnologiju koja prima podatke izravno sa satelita koji lete iznad Zemlje i bežično komuniciraju s pametnim senzorima bilo gdje na biciklu ili vašem tijelu.

Na što trebate paziti kada kupujete svoje prvo cikloračunalo?

Karte i navigacija

Većina biciklističkih računala nudi neki oblik prikaza karte na zaslonu ili mogu upravljati detaljnijom navigacijom. Većina njih također će vam omogućiti da unaprijed snimite rute kojima ćete se voziti, a neke će vam čak omogućiti da promijenite rutu tijekom vožnje. Vjerojatno nećete koristiti ovu kartu i navigacijske funkcije ako se redovito vozite blizu kuće. Samo ako planirate avanturu u dalekim i nepoznatim krajevima, oni će postati vrijedni. Prije nego što platite 500 eura za kompletnu navigacijsku jedinicu, razmislite koliko puta ćete koristiti ovu funkciju. No, ne smijete zaboraviti ni druge gadgete koji vam mogu pomoći na dužim putovanjima, a ne pokvariti vam doživljaj vožnje. To mogu biti kvalitetne naočale, koji dovoljno štite oči. Ili kvalitetnu biciklističku odjeću koja pomoći će vam da prebrodite neočekivane nepovoljne vremenske uvjete kao što su kiša i vjetar.

Baterija

Ako planirate provesti duge sate u sjedalu, morat ćete potražiti cikloračunalo s duljim trajanjem baterije. Većina cikloračunala traje do 18 sati, što bi trebalo biti dovoljno za svakog biciklista. Vijek trajanja baterije naveden je za svaki model. Mnogi čimbenici mogu utjecati na trajanje baterije: svjetlina zaslona, ​​interval snimanja rute, povezani senzori, veza s pametnim telefonom, pa čak i ono što je na zaslonu - karta boja koja se stalno ažurira troši više energije.

Kompatibilnost senzora i senzora

To može biti vanjski mjerač otkucaja srca ili senzor ritma, u svakom slučaju morate provjeriti sposobnost cikloračunala da se poveže sa senzorima i uređajima. Neki dopuštaju samo jednu vezu odjednom, ali većina dopušta višestruke veze pomoću ANT+ ili Bluetooth protokola.

Povezivanje s mobilnim telefonom

Veza s mobilnim telefonom je poželjna iz nekoliko razloga. Mnogi modeli marki cikloračunala nude Bluetooth vezu. Uključuju značajke kao što su kontrola glazbe, prikaz dolaznih poziva i tekstualnih poruka, obavijesti pa čak i mogućnost prijenosa podataka o vožnji u oblak. Naravno, mobitel je poželjno imati kod sebe na prikladan način pohranjen. Kad se vozite cestom, biciklistički dres s patentnim zatvaračem, gdje možete sigurno uključiti svoj mobilni telefon, a da se neće potresati negdje na putu. Druga opcija je džep ispod sedla, u koji možete staviti nekoliko dodataka i ne morate sve nositi u džepovima dresa. Ako volite istraživati ​​šume i staze, prikladan suputnik je ruksak< /a>, koji sadrži poseban pretinac za odlaganje telefona kako se ne bi oštetio.

Koje GPS cikloračunalo trebam odabrati?

Tržištem biciklističkih GPS računala dominiraju marke kao što su Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Kako više vozim MTB, odabrao bih biciklističko računalo koje ima potencijal u pozadini karte, jer u šumi nema uvijek čiste staze, ili nema puno mogućih staza, pogotovo u uvjetima slabe vidljivosti kada ne možete prepoznati mnoge orijentire . Stoga bih izabrao cikloračunalo s točnim kartografskim podacima.

Moj drugi uvjet bi bio da možete preuzeti razne rute/staze s online mreža (Strava, Trailforks) na biciklističko računalo. Neki popularni portali za biciklizam i staze pružaju podatke o rutama koje se mogu preuzeti (u obliku GPX datoteke) i važne međutočke. Neki uređaji čak nude informacije o obližnjim kafićima, trgovinama biciklima, bolnicama i drugim odredištima ako se vozite negdje drugdje.

Još jedna pozitivna upotreba GPS cikloračunala je sigurnost. Neki modeli imaju mogućnost slanja točnih koordinata gdje se nalazite odabranom kontaktu, što može uvelike ubrzati spašavanje u slučaju ozljede ili nezgode.

Kao i većina elektronike, biciklistička GPS računala se brzo razvijaju i mijenjaju. Novi modeli pojavljuju se cijelo vrijeme, ali čak i postojeći modeli dobivaju nove značajke putem ažuriranja. To znači da se osnovne funkcije tipičnog cikloračunala - prikaz brzine, udaljenosti, vremena, nadmorske visine, kadence i otkucaja srca - nisu mijenjale mnogo godina. Uz ove osnovne značajke, postoje i nadopširne značajke u kojima vas brendovi pokušavaju navesti da kupite njihov proizvod ili nadogradite na najnoviji model. Neke od ovih značajki kao što su navigacija, otkrivanje nesreća, uparivanje pametnog telefona ili ugrađeno treniranje mogu poboljšati vašu sigurnost, kondiciju i ukupni užitak u vožnji. Razmotrite svoje potrebe prije ulaganja u skupo računalo za bicikle koje ima mnogo značajki koje nikada nećete koristiti.

Najčešće korišteni pojmovi pri odabiru GPS uređaja:

ANT+

Najčešći bežični protokol u biciklističkom GPS-u i elektronici. Koristi se za komunikaciju između senzora kao što su mjerači snage, ritma, brzine i otkucaja srca i glavne jedinice.

Barometarski visinomjer (barometar)

Tamo gdje će neki uređaji koristiti visinu karte za procjenu nadmorske visine, bolji uređaji koriste barometar za precizno mjerenje nadmorske visine. U nekim uređajima koristi se i za točnije praćenje koordinata.

Bluetooth

Oblik samostalnog bežičnog prijemnika/odašiljača koji je standardan u tehnologiji pametnih telefona. Sada postaje sve popularnije u GPS jedinicama za sinkronizaciju s telefonima.

GLONASS

je skraćenica za Global Navigation Satellite System, pruža alternativne satelite GPS-u (Global Positioning System). Jedinice koje nude GLONASS često imaju pouzdaniju pokrivenost i snimanje karte uz brže pokretanje.

IPX7

Ovo se odnosi na otpornost na vodu. IPX7 je zadani standard za mnoge elektroničke uređaje i znači da predmet može izdržati slučajno izlaganje vodi do jednog metra do 30 minuta. To znači da će korištenje po kiši biti bezbrižno.