Lacijev biciklistički dnevnik (5.): Uspon na najvišu ukrajinsku planinu

Oznake:
Lacijev biciklistički dnevnik (5.): Uspon na najvišu ukrajinsku planinu>

Na putu do Istanbula pravio sam razne pauze kako bih napunio baterije i malo se odmorio od sjedenja na biciklu. Jedan od njih bio je uspon na najvišu ukrajinsku planinu – Hoverlu (2061 m).

Ostavio sam bicikl u hotelu i otišao na 24 km dug pješačenje (tamo i natrag). Nakon dana provedenih u sedlu, uopće mi nije smetala promjena. Obukao sam svoju biciklističku odjeću - majicu kratkih rukava i vodootpornu jaknu - i krenuo. I majica i jakna bili su lagani i praktični. Ništa me nikamo nije vuklo, a prije svega, unatoč brzom tempu, nisam bio mokar od znoja. Oprema me dobro služila. Uostalom, kretanje je kretanje.

Ispred hotela je bila rampa s vojnikom, a kada ste htjeli prijeći u nacionalni park, morali ste otići do separea, stati u red, a teta te zapisala, na stari dobri način, u knjigu posjeta i sniženo za 25 grivni. Od rampe sam hodao 8 km blago uzdižućim kamenitim putem uz potok. Budući da su ovdje bili dozvoljeni i automobili, kojima nije smetalo što je cesta odavno bez asfalta, promet je ovdje bio lošiji nego na normalnoj cesti.

Ubrzao sam tempo kako bih što prije prošao kroz ovaj dosadni dio. Čak su mi se dva domaća psa pridružila i šetala sa mnom. S pivom u ruci i dva psa sigurno sam izgledao kao domaći jer su me i Ukrajinci pitali za put.Jutro je još bilo svježe i cijenio sam svoju odjeću.

Nakon sat i pol stigao sam u bazu Zaroslyak. Parkiralište za one koji su se 8 km mučili po lokalnom smeću, štandovi sa suvenirima i dosadna djeca koja su očito za kaznu otjerana ovamo iz kampa. Tu je zabava konačno počela. Kad idete gore, u Ukrajini to znači ravno gore. Neko vrijeme balansirajte na korijenju smreke kroz šumu, a zatim rombom, ili golim brežuljkom i krenite strmo prema gore. Kakav korak, pola metra visine. Držao sam brz tempo.

Jakna je išla pri ruci. Cijenio sam to što je lagan i što se može skupiti u stvarno mali volumen i ne moram vući glomaznu majicu sa sobom. Uzeo sam i naočale. Uglavnom su štitile moje oči od sunca, ali shvatila sam još jednu njihovu prednost: iako sam se već znojila tijekom ove vježbe, moje oči nisu. Cijenim to kod njih tijekom cijelog putovanja, čak i kada sjedim u sjedalu svog bicikla.

Na putu sam prestigao mnoge turiste. Ovaj izlaz je massovka. Čak sam prošao oko jednog para gdje je bila bosa i samo u čarapama. Izgledala je prilično zabrinuto, a njemu je bilo dosadno, ali meni se svidjela ideja da idem bosa. Stijene su već bile iza mene, a prije vrha padina je bila prekrivena finom travom i mekom zemljom. Zadnjih 200 metara hodao sam bos.

Gore je bilo prilično vjetrovito i jakna mi je dobro došla. Nije me spriječio da se isušim, ali me u isto vrijeme lijepo zaštitio od vjetra i tako me ugodno ugrijao. Tanak je, može se sklopiti praktički u džep hlača, a ne teži ništa. Možda samo boja. Neonsko žuta – praktična je posebno kada ste na biciklu. Vidljivost na cesti ti je najbitnija, ali na Hoverli sam se malo izdvojio iz mase :) Ali udobnost kad se nađeš na vjetru i ne otpuše te se svakako isplatila.

Usput, u Ukrajini su svi turisti odjeveni kao da su bili ovdje prije 20 godina. Trenirke i zeleni ruksaci. Sa žutim sakoom i crvenom majicom, jasno sam blistao iznad.

Gore je bilo puno aktivnosti. Prodavači suvenira, ukrajinski turisti i, na moje iznenađenje, puno razbijenog stakla. Također, ukrajinski pop iz bluetooth zvučnika, a bio je čak i dječak koji je prodavao čaj i kavu. Stvarno mi nije bilo jasno da se svako jutro žele penjati na ovo brdo.Slaskom sam već sretao gomile turista. Godinu dana nakon toga dao sam Hoverlu također s druge strane i već s biciklom.