Tama>

Znam ljude koji u ponoć sami idu do najbližeg dvorca na brežuljku okruženom šumom, do groblja ili špilje, ali ja nisam jedan od njih. Imam poštovanje koje graniči sa strahom prema mraku. Ali kako ne bih cijelu zimu kružio pod svjetiljkama, počeo sam se boriti s tim i postupno ići sve dublje u šumu.

Pripreme moraju početi već u ljeto. Dok vozite u isto vrijeme kada je već zimi mrak, morate si reći da je jedina razlika na asfaltu ili stazi u šumi u 20:00 manje lumena. Hitne misli da se još manje ljudi i više životinja mora odmah raseliti:-)

Ljetni trening u mraku također uključuje vožnje koje počinju tijekom dana i završavaju u sumrak do mraka. Postupno zatamnjenje i naknadno kontinuirano posvećenje ne čine mi se tako strašnim kao trenutno zimsko poniranje u tamu. Na primjer, izlazak nakon posla s neograničenom propusnicom, jer su žena i djeca bili kod roditelja - tri sata sunca u mraku nije bilo dovoljno, pa je zadnji sat bio već mrak na stazama i nije bilo straha . Jednostavno sam bio pun endorfina od vožnje koja nije dopuštala nikakav strah.

Višu razinu takve pripreme prošao sam na obiteljskim odmorima po našoj zemlji, gdje sam u sumrak krenuo na nepoznat teren. Uz rizik da ću, ako mi se bicikl pokvari, ostati u mraku u napuštenoj šumi. Vrtio sam se na jednoj ravnici skoro po mraku, htio sam uslikati bajku, ali me apsolutna tišina šume odmah smjestila u sedlo i odletio sam u bazu na spavanje. Nepoznati tereni imaju svoj šarm, a znatiželja vas mami da ih istražite što više dok ne shvatite da ste pretjerali. Tad čak i ne mora biti mrak - imao sam iskustva čak i po danu kad sam shvatio da sam toliko daleko od civilizacije i da su dubine šume toliko tajanstvene da se radije vrtim i gazim natrag na svom vlastita os.

Zimi su početni pokušaji bili oprezni. Najprije do ruba šume odmah iza stambene zgrade, u nadi da će se u slučaju nesreće tu večer netko pojaviti i nazvati hitnu. Zatim također vožnje kroz šumu između stambenih naselja i asfaltnih šumskih cesta, gdje znam da se u šumi nalazi ili šumarska kuća ili vikendica sa stalnim osobljem. Kad vidim da nakon prolaska kroz tamu na kraju postoji svjetlo, daje mi hrabrost.

Trenutno sam na razini o kojoj nisam ni sanjao, ali još uvijek ne bih solo prošao duboku šumu u mraku. Duboka šuma usred noći s hrpom sličnih budala, to je drugačije iskustvo. 3-4 komada biciklista će pomoći jedni drugima u slučaju nužde, a zahvaljujući takvim vožnjama, ja percipiram noćnu prirodu duboke šume, što opet daje hrabrost za solo noćne vožnje.

Za takve pokušaje nosim kvalitetno, snažno svjetlo od 1000 lm, barem jedno rezervno od 400 lm, a namjeravanu rutu detaljno javljam kod kuće.

U zimskoj sezoni, nakon 3-4 vožnje po mraku tijekom radnog tjedna, osjećam se malo čudno tijekom vožnje vikendom danju:-)