Šume u okolici Poprada

Oznake:
Šume u okolici Poprada>

Zima se konačno povukla čak i pod Tatre, a na Uskrsnu nedjelju sam napokon uspio osedlati svoj brdski bicikl koji sam cijelu zimu morao paziti dok skije vadim iz podruma i pregledavam ga. Vrijeme na termometru pokazivalo je lijepih 19 stupnjeva, pa sam dječački nabacio majicu kratkih rukava, znajući da je pred prozorom kod kuće stvarno vruće, a 19 stupnjeva već poziva na kratke rukave.

Trebalo mi je samo prvih 20 sekundi ispred ulaza u zgradu i odmah mi je bilo jasno da proljetnih 19 stupnjeva na termometru nije isto što i ista temperatura u ljetnim mjesecima. Zrak pod Tatrama još nije ni približno dovoljno topao, pa sam odmah posegnuo u svoj biciklistički ruksak kako bi iz njega izvukao divan dodatak, za koji bi njegov tvorac, po mom mišljenju - najveći hladnokrvni licemjer, zaslužio Nobelovu nagradu, naime biciklistički navlake za ruke. Valjda će svatko u ovim teškim vremenima shvatiti da striptiz na stambenom naselju i skidanje dresa ispod obući majicu dugih rukava nije nimalo dostojno ovih vremena, pa je navlačenje rukavica bilo pitanje sekunde i moje uzbuđenje od prve vožnje moglo bi se nastaviti, odnosno konačno početi. Samo u šumu! U Popradu to uopće nije teško zahvaljujući izvrsnim biciklističkim stazama na periferiji grada. Srećom, ili možda "hvala Bogu", pod utjecajem virusa koji se širi, zatvorenih trgovina, a možda i djelomičnog "lock-outa", ljudi počinju upoznavati prirodu, a kad sam krenuo na biciklističku stazu na kraju grada, osjećao sam se kao na prvomajskoj paradi. Još jedan fantastičan biciklistički dodatak koji ovih dana dobiva još veću popularnost, a koji je naravno dio moje "opreme" je naramenice za vrat, koje se relativno lako stavljaju na nos, pomogle su mi da poštujem pravila sve do udaljenih dijelova šume i zaštitim se kao i drugi.
Na 3. kilometru, pored "Obaľovna" (tvornica na rubu Poprada za proizvodnju asfalta za prometnike), konačno sam se odvojio od asfaltne staze i ušao u šumu, gdje sam čeka prvi vrlo hranjivi uspon koji je, osim jedne mini ravnice, bio dug 3 kilometra i visok gotovo 200 metara do Kaštela iznad četvrti Poprad-Kvetnica. Prvi prekrasni pogledi na Visoke Tatre na sjeveru i Kráľovu Holu na južnoj strani. Zahvaljujući relativno velikom broju posjetitelja, samo sam stavio kacigu i krenuo u prvi spust na Kvetnicu. Od ovog spusta uvijek se naježim s nekoliko okreta od 170 stupnjeva koji nisu idealni za moje 29er kotače i pedale. Ali uvijek sam zadovoljniji kada to mogu učiniti bez prestanka. Za manje od 8 minuta već sam dolje ispod kamenoloma na čijem sam se vrhu maloprije divio pogledu.

Nastavljam stazom urbanih šuma. Novoizgrađena šumska cesta znači još jedan udoban spust, znatno lakši od prethodnog od Zámčiska, i slijedi dionicu šumske ceste dugu otprilike 4 kilometra s umjerenim usponima.

Na kraju ove dionice otvara se prekrasan pogled na selo Spišské Bystré, au daljini se uzdiže još prilično snijegom prekrivena Kráľova Hoľa.

Sa sjeverne strane ponovno se otvaraju pogledi na Visoke Tatre.

Nakon otprilike kilometar spusta, prelazim glavnu cestu između Poprada i Spišský Bystrý i nastavljam šumskom cestom. Budući da želim izbjeći vojne objekte, na prvom zavoju uzbrdo skrećem lijevo. Nakon još otprilike 600 metara počinje drastičan uspon po potpuno prašnjavom i pustom terenu ispranom šumskim mehanizmima i kišnicom.
kao i prema jugu
Izuzetno prašnjavo okruženje također ostavlja prašinu na mojoj ciklo-boci, što primjećujem tek kad je stavim u usta. Proleti mi kroz glavu misao da kod kuće "leži" boca s poklopcem koji pokriva nastavak boce - izum modernog doba upravo za takve trenutke kao i za blatnjav teren. Nadam se da ću sljedeći put naučiti lekciju i nastaviti grebenom prema zapadu. To su mjesta koja doslovno obožavam. Potpuno sam iznad svega i prekrasan pogled na sve strane svijeta.
Nakon nekog vremena dolazim do najviše točke mog izlaza - Krížový vrch (1102 m nadmorske visine)
Držim Visoke Tatre na dlanu i vrijeme je da obnovim energiju iz štap koji ću progutati kao malinu da nastavim svoj put.
S najviše točke postoji "samo" spust do Vápenica (omiljena šumska asfaltirana cesta mještana koja povezuje Spišská Teplicu s Lopušná dolinom).
Nakon 2 kilometra asfaltnom cestom iznad Spišská Teplica, idem kroz livade do polja na rubu Poprada i nakon nekog vremena sam kod kuće.
Na početku sezone respektabilnih 27 km i 785 metara nadmorske visine.
Cijela ruta:
https://www.relive.cc/view/vAOZBEV3LoO
https://connect.garmin.com/modern/activity/4775614825