Bicikliranje po mraku>

Nedavno sam pročitajte članak o popisu deset stvari koje bi svaki biciklist trebao učiniti barem jednom u životu. Vožnja po mraku bila je jedna od njih. Vožnja po mraku može biti uzbudljiva, zabavna, ali i malo opasnija. U današnjem članku osvrnut ćemo se na osnovna pravila vožnje po mraku, a dodat ću i nekoliko savjeta koje ne smijete zaboraviti.

Tko se boji (mraka) neka ne ide u šumu

Noćna vožnja na samoj cesti opasnije nego danju. Da ne govorimo o vozačima koji još uvijek misle da biciklistu nije mjesto na cesti. Stoga ću ovu opsežnu problematiku usput spomenuti u nastavku, a više ću joj se posvetiti u posebnom članku.

Danas ima gotovo svatko ima više od jednog bicikla kod kuće. Uglavnom je to kombinacija ceste i planine. Dakle, ako razmišljate o vožnji po mraku, brdski bicikl je po mom mišljenju pametniji izbor. Mrak kod većine ljudi izaziva tajanstvenost i podsvjesni strah, što paradoksalno može biti motivacija za iskustvo vožnje bicikla u mraku. Naravno, takav adrenalin nije za svakoga. Ipak, oni hrabriji ne smiju zaboraviti nekoliko osnovnih pravila.

Od djetinjstva učili su nas kako se ponašati u šumi. Ovo se primjenjuje nekoliko puta nakon što padne mrak. Kako padne mrak, izlaze različite životinje, koje ne moraju uvijek biti sramežljive, što znači da susret s biciklistom može povećati sigurnosni rizik. Stoga uvijek odaberite rutu koju dobro poznajete i ostavite istraživanje neistraženih područja za sunčane dane. Jahati sam šumom po mraku svakako je znak velikog bratstva, ali imati partnera uz sebe znak je zdravog razuma. Nikad ne znate hoćete li se slučajno izgubiti u šumi ili ćete osim divlje svinje naići i na tehnički problem. U ovakvom trenutku bolje je ne biti sam.

Obavezna oprema

Bilo da vozite po mraku zimi ili čak ljeti, navečer su temperature uvijek nešto niže. Pravilno odabrana odjeća može osigurati udobnost u koju je nećete željeti upakirati nakon nekoliko kilometara. Pravilo kojeg se držim pri odabiru prave odjeće zimi je da mi na početku vožnje bude malo hladno. Tijelo će se automatski zagrijati nakon nekoliko minuta i početni osjećaj hladnoće postupno će nestati. Možda se čini kao besmislica, ali ako ste prije vožnje već ugodno topli, postoji rizik da ćete se tijekom vožnje nepotrebno znojiti. HOLOKOLO zimska kolekcija< b> nudi kvalitetne komade koji će vas zaštititi od hladnog vremena. Što se tiče odjeće, ne mogu zaboraviti reflektirajuće elemente koji povećavaju sigurnost, pogotovo kad padne mrak.

Sljedeći dio opreme trebao bi uključivati ​​neke osnovne biciklističke alate. Na web stranici Holokolo možete birati između široke ponude mini ključeva s više tipki do visokokvalitetnih servisnih alata. Osobno preporučujem da na svakoj vožnji sa sobom nosite multi-key, koji ima barem zakovicu za lanac.

Ja sam svjetlo je posvećeno u prethodnom članku ali također bih spomenuo da je dobro imati više od jedno svjetlo na zalihi ili neke rezervne baterije ako se svjetlo pokvari. Po mraku je praktički nemoguće voziti bez svjetla, stoga je pravi izbor jamstvo sigurnog povratka kući. Kvalitetno svjetlo treba trajati iu hladnijim uvjetima, kada se ne smije brzo prazniti. Posebno je to slučaj s jeftinim svjetiljkama, koje može ugasiti i nešto niža temperatura. Gdje je svjetlo postavljeno jednako je važno. Prednje svjetlo, koje je bijele boje, obično se nalazi na ili ispod upravljača. Stražnja svjetla koja svijetle crveno posebno su važna pri prelasku ceste od kuće, gdje je jako bitno da vas automobili vide s dovoljne udaljenosti.

Zašto ne cesta?

Naravno onaj tko hoće neka mirno vozi po mraku i cestom. I sam sam nekoliko puta doživio takvu vožnju, ali više zbog moje loše prosudbe i precjenjivanja svoje snage. Ako se kući s posla vozite biciklom, to je također neizbježno. Posljednjih mjeseci bilo je mnogo dojava o sudarima automobila s biciklistima, u nekim slučajevima i tragičnih. Kao biciklisti, uvijek ćemo biti ranjiviji sudionici u prometu. Naša bi sigurnost stoga trebala biti najvažniji element o kojem treba razmišljati svaki put kad sjednemo na bicikl. Bilo na cesti, u šumi, danju ili u mraku.

Nekoliko savjeta za noćnu vožnju

  1. Prije svake vožnje temeljito provjerite svoj bicikl kako biste izbjegli tehničke probleme.
  2. Uvijek uz sebe imajte potpuno napunjen mobilni telefon.
  3. Prije svake vožnje recite nekome kod kuće gdje ćete se točno voziti.
  4. Ne zaboravite napuniti energiju tijekom vožnje.
  5. Uživajte!