KAKO SE ODRŽATI U KONDICIJI PREKO ZIME: 5 prikladnih aktivnosti uz koje ćete sigurno uspjeti.

Oznake:
KAKO SE ODRŽATI U KONDICIJI PREKO ZIME: 5 prikladnih aktivnosti uz koje ćete sigurno uspjeti.>

S dolaskom zime naše se vrijeme postupno pogoršava i mrak dolazi ranije. Čovjek postaje prirodno ljeniji i više nas ne privlači boravak na otvorenom. Iz iskustva znam da mnogi od vas potpuno uspore trening ili ga često i potpuno preskoče, stavljajući se u zimsku hibernaciju u udobnosti svog doma. U ovom ću vam članku savjetovati koje opcije postoje za održavanje forme čak i izvan sezone.

Uključite multisport u trening

Zimsku sezonu karakterizira činjenica da padne mrak oko 16:00 sati. Ako inače radite, niste profesionalni biciklist i pravoslavni žderac kilometara ili pobornik ekstremnih treninga na biciklu po mraku i mraku, onda je svakako idealno u ovo razdoblje uključiti raznolike treninge. Dobrobit ovakvog treninga ogleda se u kompenzaciji mišićnog disbalansa koji ste stekli na biciklu tijekom sezone.

Kako rasporediti aktivnosti?

U tjednu je obično manje vremena za trening, stoga je dobro planirati 3 kraće trening jedinice intenzivnijeg karaktera. Ipak, nemojte prelaziti laktatnu zonu, jer ona još nije bitna u ovom dijelu priprema i radije se fokusirajte na izgradnju čvrste i stabilne kondicijske baze pri manjim intenzitetima opterećenja. Tijekom vikenda obično ima više prostora za trening, ali i ovdje je dobro u plan uvrstiti dužu aerobnu aktivnost. Za one koji ne razumiju ove pojmove ili treniraju bez praćenja otkucaja srca ili performansi, dah će vam pokazati točnu zonu. Ako ste tijekom aktivnosti bez daha, tako da možete tečno govoriti, u pravoj ste zoni. Ako tijekom aktivnosti dišete vrlo intenzivno, da vam je govor ograničen, nedorečen ili nepostojeći, tada ste već u laktatnoj zoni ili iznad laktatne zone.

Mojih TOP 5 sportova

I dalje se bavim biciklizmom na visokoj razini, redovito treniram i sudjelujem na biciklističkim utrkama. Osim toga, radim i kao trener, pa ću vam u narednim redovima dati najbolje sportove uz koje ćete se dobro zabaviti i koji će vas garantirano održati u formi.

  1. TERETANA

To je idealan alat za vježbanje za kompenzaciju mišićne neravnoteže. Budući da nismo bodybuilderi, fokusirajte se na kružni fitness trening kada trenirate u teretani. U pravilu je dobro uključiti trening u teretani 1 do 2 puta tjedno. U svom treningu fokusirajte se prvenstveno na kompleksan trening s vlastitom težinom. Prednost treninga je što je u zatvorenom pa se možete dobro zabaviti i ako je vani loše vrijeme. Preporučam da se okušate u grupnim treninzima, gdje nije dosadno i sigurno ćete se bolje zabaviti u grupi.

     2. TRČI

Biciklisti baš i ne vole trčati. To ćete saznati čim krenete na prvo trčanje nakon sezone. Nakon polusatnog kasa računajte da će sutradan krenuti pravi mišići.

Nema potrebe odustati u ovom trenutku i nastaviti zadanim tempom. Mišići nogu naviknu se nakon nekoliko treninga. Trčanje je izvrstan način vježbanja kojim možete održati ili čak poboljšati svoju kondiciju, a također je jeftino u pogledu vremena i materijala. Tijekom godina uglavnom sam radio uz brda ili uz stepenice.

Mi kao biciklisti nemamo najbolju tehniku ​​trčanja, ali ovdje to nije ni potrebno, jer se pri trčanju uzbrdo rade relativno mali koraci, pa naše "bande" manje pate. Što se tiče obujma treninga, sat vremena u miks zoni sasvim je dovoljan.

     3. TURIZAM

U listopadu i studenom tijekom ljeta, razdoblje je idealno za planinski turizam. Preporučljivo je takvu aktivnost uključiti vikendom, kada imate dovoljno vremena. Turizam ima mnoge dobrobiti, no biciklistu najviše ide u korist činjenica da je to aerobna aktivnost koja traje relativno dugo. Smatram da boravak u prirodi na svježem zraku ima i mnoge blagotvorne učinke na zdravlje i stoga, dok ne zatvore visokogorske staze, preporučam da idete u planine.

     4. SKIJSKO TRČANJE

Sniježni uvjeti su iz godine u godinu sve lošiji, ali unatoč tome snijega na planinama ima još dovoljno. Tako svake godine u svoje treninge uključim i skijaško trčanje.

Ova je aktivnost idealna za bicikliste jer kompleksno opterećuje tijelo. Što se tiče fizičke i tehničke strane, ovo je zahtjevnija aktivnost i ovdje ćete vježbati nekoliko vještina kretanja: Snaga, koordinacija, ravnoteža, kondicija. Također ćete dobiti udarac s metaboličke strane, jer morate potrošiti prilično puno energije za kretanje na skijama za trčanje. Takav trening je vrlo učinkovit i prije svega zabavan.

     5. BRDSKI BICIKL

Budući da je vožnja bicikla specifičan sport, ovisno o obimu prijeđenih kilometara, nije dobro potpuno se riješiti bicikla, stoga preporučam da barem jednom tjedno u svoj raspored uključite biciklistički trening. Osobno nisam ljubitelj tenisica pa se dotjeram i idem provozati.

Zahvaljujući takvom treningu nećete izlaziti iz prakse, a ako na terenu ima snijega, naučit ćete izvrsnu tehniku ​​vožnje. Još jedna prednost je što se ne vozite tako brzo u usporedbi s cestovnim biciklom, pa ćete se i toplinski osjećati ugodnije.

Nadam se da ove godine nećete spavati zimski san i isprobati neke (ako ne i sve) navedene aktivnosti. Ne zaboravite da zimska zabava zahtijeva kvalitetnu odjeću, stoga se svakako počastite nečim iz zimske kolekcije u Holokolo.