Kako uživati ​​u svojoj prvoj vožnji od 100 kilometara

Oznake:
Kako uživati ​​u svojoj prvoj vožnji od 100 kilometara>

100 kilometara, ili Gran Fondo, jedna je od prvih prekretnica za svakog biciklista početnika. Provesti više od 4 sata na biciklu zahtijeva ne samo kondiciju, već i teoretsku pripremu i odgovarajuću opremu. Iako se kaže da se najbolje uči na vlastitim pogreškama, pročitajte naše savjete kako biste zaista uživali u prvih 100 kilometara.

Planiranje

Sto kilometara nije isto što i sto kilometara - stotinu u ravnici potpuno je drugačije od stotinu na teškom planinskom terenu. Planirajte svoju vožnju tako da vas ne iznenadi neki strmi ili dugi uspon koji će vas previše izmoriti. Također izbjegavajte ceste s velikom koncentracijom prometa (najgore su tzv. državne ceste) i velike gradove. Dakle, za početak je preporučljivo odabrati ravan ili valoviti krajolik na selu. Odličan pomoćnik u planiranju je aplikacija Komoot koja će vam pokazati zanimljiva mjesta, gužve na cestama, visinu i približno vrijeme vožnje. Spremite planiranu rutu na svoj telefon i GPS uređaj. Provjerite problematična raskrižja na Google streetviewu kako biste izbjegli neočekivana zaustavljanja i promjene smjera koji mogu produljiti vrijeme vožnje – što može biti neugodno tijekom kratkih dana ili ljeti, tijekom popodnevnih oluja. Gledajte vremensku prognozu - ne samo mogućnost padalina, već i smjer i jačinu vjetra - ako puše jak zapadni vjetar, idite vlakom na zapad i imat ćete vjetar u leđa cijelo vrijeme. U slučaju jakih udara izbjegavajte otvorene ravnice i po mogućnosti ostanite u šumi. Najbolje vrijeme za duge vožnje su nedjelja ujutro - rano ustajanje nagradit će vas praznim cestama i prekrasnim krajolikom u izlasku sunca.

Idite u grupu

Nema ništa gore od čeonog vjetra na kraju vožnje, kada je tijelo već umorno. U skupini adekvatnih performansi možete se sakriti i opustiti u zavjetrini iza ostalih vozača. Važno je naučiti osnove jahanja u grupi, pratiti signale vozača ispred i ne raditi kaotične i nepredvidive pokrete. U društvu drugih jahača lakše ćete prebroditi potencijalnu krizu i saznati puno zanimljivih informacija. Pronađite klub Strava u svom kraju koji organizira grupne vožnje – oni će prilagoditi tempo i za sporije vozače.

 

Oprema

Osnovno pravilo je - ne eksperimentirajte. Sve što nosite tijekom vožnje treba isprobati na kraćim vožnjama. Osnova su udobne i provjerene biciklističke hlače s visokokvalitetnim umetkom, poput < u>Castelli Competizione. Guzica će vam se sigurno odužiti i sljedeći dan moći ćete lako oporaviti vožnju bez boli. Isto vrijedi i za cipele - tenisice trebaju biti šire i udobnije s mekšim potplatom, poput Gaerne Tornado. Uske i tvrde trkaće cipele s karbonskim potplatom namijenjene su iskusnim vozačima i profesionalcima. Sve ovo vrijedi i za ostale dijelove opreme - što više vremena provedete na biciklu, dulje ćete se mučiti.

Podrazumijeva se da odjeću treba prilagoditi vremenu i temperaturama. Čak iu najtoplijem ljetu uz sebe trebate imati kompaktnu jaknu otpornu na vjetar, kao što je Mant W by Six2. Ako izlazite u rano hladnije jutro, uzmite grijači za ruke koje možete lako sklopiti u stražnji džep nakon zagrijavanja .

Osim prikladne odjeće, sa sobom je potrebno imati mobitel, set za popravak kvarova, multi-ključ, novac i dokumente.

Dijeta

Na utrkama ćete sigurno prepoznati snimke profesionalaca koji nekoliko puta na sat jedu gelove ili pločice. Nadoknada energije temelj je svakog sporta izdržljivosti, no svatko od nas ima različite ukuse i ne reagira isto na različite vrste prehrane. Čak i najkvalitetniji i provjereni gelovi vrhunskih proizvođača kao što je PowerBar možda neće odgovarati svima ili ih tijelo neće prihvatiti nakon nekog vremena. Zato je dobro sa sobom ponijeti ne samo gelove, već i pločice, ili vrlo ukusne PowerBar smoothieji. Ako tijekom vožnje stanete na kavu, energiju možete nadoknaditi i nečim laganim, poput sendviča ili tosta. Dvije boce ionskog napitka PowerBar Isoactive ili elektroliti se podrazumijevaju i očekujte da ćete za vrućih dana morati stati na pumpi ili u trgovini kako biste dopuniti tekućine. Kako biste ubrzali oporavak, dobro je na kraju vožnje pri ruci imati proteinsku pločicu, npr. PowerBar Protein Plus.

Želimo vam lijepo vrijeme za prvu stotku, puno pozitivnih iskustava i ne zaboravite da je biciklizam prvenstveno otkrivanje zanimljivih mjesta i vaših granica.