U kojim formacijama vozi biciklistički peloton?

Oznake:
U kojim formacijama vozi biciklistički peloton?>

PELOTONSKE FORMACIJE

u> analizirali smo osnovna pravila koja morate savladati ako tek počinjete voziti u biciklističkom pelotonu. Nakon što ste savladali ova osnovna pravila i vožnja u grupi biciklista vam ne predstavlja problem, vrijeme je da upoznate osnovne biciklističke formacije u kojima se može kretati "čopor" biciklista. Poznavanje osnovnih formacija važno je za sigurnost i učinkovitost grupnog treninga.

FORMIRANJE IZA LEĐA

 • Raspored biciklista - biciklisti koji voze u takvoj formaciji kreću se jedan iza drugoga u tijesnom nizu. Redovito se izmjenjuju na vrhu pelotona prema dogovorenim intervalima ili ciljnom tempu grupe.
 • Kada uključiti takvu formaciju? - ova formacija je prikladna na mjestima gdje je cesta uska i nema bankine ili ako ste naišli na neparan broj na izlaz, idealno do 10 članova.
 • Nedostaci formacije - ako idete više od deset u formaciji iza sebe, vaš će peloton biti dugačak oko 17 m i vozači će imati poteškoća da vas prođu u siguran način. U praksi to sigurno znate – u većini slučajeva izgleda tako da čak i ako automobil ide suprotnim trakom, vozač ispred vas to jednostavno ne poštuje i bez obzira krene pretjecati. Kad shvati da vjerojatno neće uspjeti, doslovno se ugura u vašu formaciju. Na taj način, u najboljem slučaju, "samo" vas dovodi u opasnost. Stoga, ako će na vašem izletu sudjelovati više od 10 biciklista, prikladno je razmotriti drugačiju formaciju ili se podijeliti u nekoliko manjih grupa.
 • Što je sa zakonom? – ovo je jedina tvorevina koja je legalna na teritoriju Slovačke Republike.

FORMACIJA BLIZANCA 

 • Raspored biciklista – biciklisti koji voze u takvoj formaciji kreću se dva u nizu.
 • Kada uključiti takvu formaciju? - ova formacija je prikladna na širokoj cesti s dovoljno širokom bankinom za peloton koji se sastoji od 10 i više biciklista.
 • Prednosti ove formacije - u razvijenim zemljama takva formacija je čak utvrđena u zakonu o cestovnom prometu, jer u dvojnoj formaciji , duljina vašeg pelotona prepolovljena. Budući da u ovoj formaciji uvijek vozite dvoje jedan pored drugog, zauzimate prostora na cesti koliko i samo vozilo. Zbog toga vas vozači moraju poštovati i pretjecati kao vozilo, odnosno samo onda kada se u suprotnom traku zapravo ništa ne događa. Na taj će se način vaša sigurnost na cesti brzo povećati. Ali u Paxu izgleda kao da se na vas dere, neki dobri dečki vas poprskaju vodom u perači vjetrobranskog stakla, čak se možete izvući s nekoliko "toplih riječi" vulgarne prirode.
 • Nedostaci formacije nije legalna u Slovačkoj Republici.
 • Što je sa zakonom? - "Zbirka zakona br. 49/2014, § 55 Posebne odredbe o biciklistima: Biciklisti smiju voziti samo jedan iza drugog; ovo ne vrijedi za vožnju biciklističkom stazom, na kojoj se smiju voziti dva biciklista jedan pored drugoga, ako ne ograničavaju i ne ugrožavaju druge sudionike u prometu." Dakle, ako često organizirate ili sudjelujete u izletu velike grupe, dobra je ideja zatražiti od lokalne prometne inspekcije izuzeće koje će vašoj grupi omogućiti vožnju u paru.

FORMIRANJE NA BOČNOM VJETRU

U žargonu se ova formacija u biciklističkim krugovima naziva i "na terezín".

 • na koju stranu vjetar puše.
 • Kada rasporediti takvu formaciju? - u praksi se raspoređuje na dugim dionicama gdje se grupa kreće protiv vjetra, što ima bočni karakter.
 • Kako nastaje "terezina"?- nastaje laganim skretanjem s ravne linije iza vozača ispred vas, prema suprotnoj strani vjetra. Dakle, ako osjetite otpor s desne strane, pomaknite se iza vozača ispred više ulijevo i obrnuto.
 • Prednosti formacije – vrlo učinkovita formacija u borbi protiv bočnog vjetra.
 • Nedostaci formacije – na našim cestama prikladno za max. 3 biciklista jer s ovim spremištem zauzimate puno mjesta na cesti. Dakle, ako se nađete s velikom grupom na dugoj dionici gdje ćete se vjerojatno boriti s bočnim vjetrom, sigurno je da se podijelite u nekoliko manjih grupa.

FORMIRANJE VRTULJAKA

 • Spremanje biciklistanjegovo načelo je da biciklisti voze jedan iza drugoga.
 • Kada uključiti takvu formaciju? - u praksi se uključuje u utrke ili intervalne treninge s ciljem razvijanja maksimalnog intenziteta.
 • Kako nastaje vrtuljak?biciklisti se izmjenjuju u kratkim intervalima, povlačeći vrh maksimalnim intenzitetom. Nakon toga, odmah nakon skretanja, biciklist pada na posljednju poziciju što je brže moguće.
 • Prednosti formiranja – učinkovito i vrlo brzo formiranje.
 • Nedostaci formacije – fizički i tehnički zahtjevna, pogodna za napredne bicikliste.

U ovom ste članku naučili važne informacije o biciklističkim formacijama na koje možete naići tijekom grupne vožnje ili utrke. Bez obzira koju od navedenih formacija odabrali na treningu, pripazite prije svega na sigurnost. Sport Zdar!