Zwift – odličan pomoćnik za zimsku sezonu

Oznake:
Zwift – odličan pomoćnik za zimsku sezonu>

Što je Zwift?

Zwift je nešto poput računalne igre koja vam omogućuje povezivanje pametnog trenažera s računalom, tabletom, telefonom ili pametnim TV-om. Omogućit će vam vožnju s drugim biciklistima u virtualnom okruženju i tako pomoći ublažiti dosadu povezanu sa zimskom sezonom.

Zwift nudi, uz klasične vožnje u virtualnom svijetu, natjecanje s drugim vozačima u utrkama. Također možete pristupiti treninzima koje su osmislili profesionalni treneri i koji se mogu izvoditi u grupama s vozačima koji treniraju istim intenzitetom na temelju njihovog FTP* postotka.

*FTP - Functional Threshold Power, što znači funkcionalni prag snage. Definicija je da je to najveća moguća prosječna snaga koju jahač može voziti za jedan sat.

Gdje se možete voziti u Zwiftu?

Na Zwiftu je dostupno devet karata: ogromna osnovna karta Watopia, manje karte u Londonu, New Yorku, Richmondu, Harrogateu i Innsbrucku. Nedavno je bilo i novih dodataka Zwift svjetovima, s rutama koje su sada dostupne preko Francuske, Pariza i nedavno Makuri otoka.

Dok su staze Richmond i Innsbruck replike Svjetskog cestovnog prvenstva 2015. i 2018., Watopia je izmišljeni svijet koji je postavljen negdje na Salomonskim otocima. New York nudi staze izgrađene uglavnom unutar granica Central Parka. Karta Francuske bila je dugo očekivano izdanje jer prikazuje virtualnu repliku zastrašujućeg Mont Ventoux, dok je Pariz opuštena ruta poznate završne staze završne etape Tour de Francea.

U svibnju je Zwift izdao novu kartu pod nazivom Makuri Islands s različitim vrstama staza, uključujući ravne i zavojite ceste, zemljane ceste i kocke, dok vozači mogu uživati ​​u zelenim poljima i šumama punim mističnih stvorenja , trešnjini cvjetovi i hramovi.

Koliko košta Zwift?

Nije besplatno. Zwift košta 14,99 € mjesečno, ali svoju pretplatu možete otkazati u bilo kojem trenutku. Ne morate se ni obvezati - jer je sedmodnevno besplatno probno razdoblje dostupno svim novim članovima.

Koja vam je oprema potrebna za Zwift?

Jasno je da ako želite koristiti Zwift, trebate pametni trener. Dobar izbor tenisica su marke poput Wahoo ili Tacx.

Ovi trenažeri općenito imaju izravni pogon, ugrađeni mjerač snage i promjenjivi otpor. Treneri mjere vašu izvedbu i zatim te podatke šalju Zwiftu kako bi pokrenuli vašeg virtualnog jahača. Promjenjivi otpor na pametnim trenažerima također vam omogućuje da se osjećate kao da stvarno vozite u online svijetu, tako da kada idete uzbrdo na ekranu, otpor se povećava, a kada se spuštate nizbrdo smanjuje. Detaljnije informacije o pametnim trenažerima saznat ćete u sljedećem nadolazećem članku.

Što se tiče odjeće, za trening u zatvorenom preporučujem što manje slojeva, to bolje. Osobno nosim klasične biciklističke kratke hlače s visokokvalitetnom podstavom kako ne bi povrijedili guzicu. A kao još jedan dio indoor garniture nosim svjetlo < u>funkcionalna majicakoja dobro odvodi znoj. Budući da je trening u zatvorenom sve popularniji, neki su brendovi već razvili biciklističku odjeću dizajniranu posebno za trenere. Specifične su po tome što su izrađene od vrlo tankih, laganih i prozračnih materijala. Na primjer, kratke hlače mogu biti 80% izrađene od mreže, što jamči izvrsnu ventilaciju.

Na treningu se puno više znojite između četiri zida, pa je prozračna i lagana majica od velike pomoći. Osim odjeće, kao dodatna oprema za trening u zatvorenom prostoru koristi se i posebna podloga ispod trenažera koja ne samo da upija znoj, već i prigušuje vibracije i buku trenažera. Podloga je prikladna pomoć posebno za montažne objekte.

Ne zaboravite imati pri ruci ručnik jer ćete se sigurno jako znojiti, a znoj vam kaplje u oči nije baš ugodno. I na kraju, ali ne manje važno, svakako će vam trebati ventilator.

Što Zwift može?

Vjerojatno će vas najviše zanimati način vježbanja u Zwiftu i tzv "grupne vožnje".

U načinu grupnih vožnji svi vozači treniraju na istoj razini - na temelju njihovog FTP postotka. Naravno, aplikacija ima i karakter društvene mreže pa možete dodavati prijatelje i s njima organizirati zajednička putovanja. Još jedna značajka je izbor velikog broja treninga. Možete isprobati FTP test, individualni trening na temelju vremena ili vrste vježbe.

Potpuno zaseban dio je utrka. Da! Možete se utrkivati ​​u raznim događajima na Zwiftu. Utrke na Zwiftu objavljuju se na zaslonu glavnog izbornika prije pokretanja igre ili u njihovoj pratećoj aplikaciji. Naravno, postoje kategorije za utrke. Temelje se na vašem FTP-u: 

O: 4,0 w/kg FTP ili više

B: 3,2 w/kg do 4,0 w/kg FTP

C: 2,5 w/kg do 3,2 w/kg FTP

D: Manje od 2,5 w/kg FTP

Velika novost je Zwift Svjetsko prvenstvo, gdje možete sudjelovati u preliminarnim fazama i kvalificirati se za Zwift e-Svjetsko prvenstvo.

Osobno koristim Zwift već treću sezonu, pogotovo u zimskom periodu, odličan je i zabavan pomoćnik za održavanje forme. Probao sam nekoliko utrka, natjecanja, treninga u Zwiftu. Zwift se također temelji na prestižu, na pr. često drže treninge s poznatim biciklistima, odradio sam grupnu vožnju zajedno s Mathieuom van der Poelom. Ostao mi je u sjećanju i Tour de Zwift kada se mora sudjelovati u svakoj rundi utrke, pa sam doživio nešto poput malog Tour de Francea. Nikad se nisam vozio zimi po cesti, ne volim hladno vrijeme, jednostavno mi ne leži. I zahvaljujući Zwiftu, pronašao sam odgovarajuću alternativu teretani.