Kad ti zub vremena zagrize kacigu

Oznake:
Kad ti zub vremena zagrize kacigu>

Biciklizam je lijep sport, ali ima i svojih negativnih strana. Riječ je uglavnom o nesrećama i ozljedama na cestama. Zbog velike brzine i mogućnosti udarca u čvrstu prepreku, biciklizam je jedan od najopasnijih sportova.

Činjenica je da biciklističke kacige smanjuju rizik od ozbiljnih ozljeda glave. Stručnjaci s australskog Sveučilišta New South Wales predstavili su rezultate temeljene na analizi 43 studije koje su istraživale nesreće i padove u kojima je sudjelovalo više od 64.000 biciklista u 11 zemalja na međunarodnoj konferenciji SAFETY 2016. Njihovi zaključci su nedvosmisleni.

Kvalitetna biciklistička kaciga smanjuje rizik od:

 • Ozbiljne ozljede glave za 69%
 • Smrtonosna ozljeda glave za 65%
 • Ozljede glave za 51%
 • Ozljede lica za 33%
 • Ozljeda vrata za 4%

Kako bi kaciga ispunila svoju svrhu, ne zaboravite je redovito mijenjati. Kada promijeniti kacigu i zašto?

 1. Zub vremena zagrizao je u svaku kacigu.

I to uglavnom na ekspandirani polistiren (EPS), koji stari pod utjecajem UV zračenja i promjene temperature. Time mijenja svoje sposobnosti upijanja, bez obzira na to koje super aditive i trikove koriste proizvođači kako bi smanjili učinke razgradnje. Čak ni školjka (najčešće izrađena od ABS plastike) koja pokriva površinu ne sprječava ovu degradaciju, samo je usporava.

 1. Nekoliko godina i potrebna je promjena. Neki proizvođači preporučuju zamjenu kacige preventivno nakon tri godine, drugi nakon pet, a neki se hvale da im kaciga traje i do osam godina.
 2. Ne lijepite pukotinu, već je zamijenite. Mehaničko trošenje prijeti životnom vijeku kacige više nego vrijeme. EPS materijal, koji se najčešće koristi u unutrašnjosti kaciga, zbog svoje nepovratne deformacije dosta dobro apsorbira udarce, EPS apsorbira energiju udarca i loma. Ako vanjska strana kacige pokazuje ogrebotine ili druge znakove kontakta s površinom ili drugim predmetom tijekom pada, nemojte se ustručavati zamijeniti kacigu. Ako vam kaciga padne, razbije se i vidite pukotinu koja prolazi kroz cijelu strukturu kacige, ne štedite. Zdravlje i sigurnost su najvažniji, stoga zamijenite kacigu.

SAVJET: Raspitajte se kod svog zdravstvenog osiguravajućeg društva da li daje doprinos za zaštitnu opremu i kakve koristi ima ponude za bicikliste.

Održavajte svoju kacigu fit:

 1. Očistite kacigu običnim sapunom i vodom.
 2. Ne koristite kemijska sredstva.
 3. Nemojte ga čuvati na mjestima gdje pada sunčeva svjetlost, već na tamnom i suhom mjestu.
 4. Redovito ga provjeravajte.
 5. Neka se kaciga dobro osuši nakon vožnje.

Zanimljivost: Prvi pokušaji zaštite glave na biciklu bili su već u devetnaestom stoljeću. Materijal je bio pluto presvučeno tkaninom. Ti su prethodnici djelovali više poput šešira i imali su samo minimalnu zaštitnu funkciju.