Lacijev biciklistički dnevnik (4.): Ukrajinska brda za neiskvarene bicikliste

Oznake:
Lacijev biciklistički dnevnik (4.): Ukrajinska brda za neiskvarene bicikliste>

Nakon prvih kilometara sve bliže upoznajem Ukrajinu. To je nevjerojatna zemlja koja vas može iznenaditi i testirati vašu odlučnost da je istražite. Kako sam se nosio s njom?

Lutanje ukrajinskim Karpatoch svakome tko voli nešto drugo osim maženih usluga zapadnih planina. Ovdje ćete doživjeti atmosferu kao iz davno izgubljenog vremena. Odvojio sam tjedan dana za ovu etapu tijekom mog putovanja u Istanbul. Nisam išao direktno jer sam želio doživjeti što više planinskog ugođaja a pogotovo doživjeti pravu Ukrajinu. Grub, ponekad pospan, ali s prekrasnom prirodom. I stvarno je kao povratak u prošlost.

Krave pasu uz cestu. Ceste koje ponekad nestaju i ostaje samo krupni kameni krš. Male trgovine s istim i jednostavnim asortimanom. Drvene šupe i plastovi sijena za sušenje. Promet kakav je bio prije 30 godina, malo automobila i baš kao u to vrijeme. A ponekad i prastari vlak koji tutnji. Put me vodio preko Uzhhoroda do prijevoja Užock. Upečatljiva sela i strmi uspon na kraju.

Prvog sam dana cijenio svoju dobro odabranu biciklističku opremu. Znojio sam se na putu gore, ali prije nego što sam snimio fotografije na vrhu, funkcionalne stvari uspio osušiti. Uz to, pripijena majica SIX2 lijepo aerodinamično pristaje uz tijelo. Iako je to što sam se s natovarenim biciklom kotrljao 80 km/h na nizbrdici više zbog uzbrdice nego zbog aerodinamike:).

Bilo je jako toplo svih ovih dana. Temperature debelo iznad 30°C i sunce je sjalo. Štoviše, svaki je dan profil rute bio brdovit. Nema aviona. Išao sam ili uzbrdo ili nizbrdo. I lijepo je u takvoj situaciji imati majicu koja se ne znoji tako lako, a ako i jest, brzo se suši i ne hladi na nizbrdici. Osim toga, jedna velika prednost za mene, kratki rukavi su jako elastični, pa ih možete podvrnuti, dobiti barem malo "biciklističke preplanulosti", a pritom vas ne guše na ramenima. Idućih nekoliko dana vijugao sam, ne idući ravnom stazom. Želio sam vidjeti što više. Preporučam posjetiti vodopad Šipoť i svakako jezero Sinevyr. Gore je vodilo brdo od možda 16%, pa su uz bicikl od 30 kilograma i noge došle na svoje.

Ukrajina je poznata po svojim cestama. Ali moram priznati da su neke dionice već lijepo sredili. Samo uvijek samo nekoliko kilometara i onda je došla teška stvarnost. U najboljem slučaju razbijena cesta, u najgorem slučaju samo krupni kameni krš. Ali ponovno sam cijenio svoju košulju. Čak i po ovoj vrućini, pa čak i pri sporoj brzini, može ugodno rashladiti tijelo. Nisam baš vjerovao, jer što ima bolje od skidanja dresa? Ali stvarno! Kad ga držiš bolje hladi nego kad ideš gore bez njega :). A uz to svojom svježom crvenom bojom plijeni pažnju i čini six pack. Možda su ga zato i nazvali SIX2 :).

Na kraju karpatske etape i ja sam otrčao, ovaj put pješice, na najviši vrh Ukrajine. Namučila me Hoverla s 2.061 metar. I iako sam bio opremljen i pripremljen uglavnom za biciklističke nastupe, u osvajanje Hoverla krenuo sam pješice...

Do sada imam 843 km, 6 dana i 44 sata bicikliranja.