PASSO DELLO STELVIO prvi dio - motivacija i putovanje

Oznake:
PASSO DELLO STELVIO prvi dio - motivacija i putovanje>

JEDNA AVANTURA NIJE DOVOLJNA

Nakon uspješnog uspona na Sveti Jura u Hrvatskoj bio mi je na umu da dalje istražim i upoznam mjesta koja spadaju među top biciklističke destinacije na svijetu. Kao veliki zaljubljenik i obožavatelj cestovnog biciklizma, svake godine s nestrpljenjem iščekujem poznate proljetne klasike, a potom i dolazak legendarnih Grand Toursa na TV ekrane. Osim praćenja same utrke, gledatelj može upoznati arhitekturu, povijesne ili kulturne spomenike, ali i ljepotu prirode u tim zemljama, koja može poslužiti i kao "zdenac ideja" kamo ići u budućnosti.

Sjećam se Gira d'Italia 2017., gdje je ružičasta dres Maglia rosa natjecao se uglavnom između biciklista Dumoulina, Quintane i Nibalija. Najteža kraljevska etapa čekala ih je 23. svibnja u kojoj su morali prijeći 227 km i popeti se na 5400 metara. Bio je to uspon na Stelvio sa švicarske strane, koji se prvi put u povijesti pojavio u programu Gira, upravo na jubilarnom 100. izdanju utrke.

Najupečatljiviji trenutak u svakom dijelu ove etape je kada vodeći u ukupnom poretku Tom Dumoulin stane prije početka uspona na prijevoj Umbrail zbog želučanih problema i mora ići na WC. Uspon na ovaj prijevoj bio je zaista sjajan doživljaj iz pozicije gledatelja. Bila je to teška etapa za bicikliste, jer se uzbrdica nije spuštala ispod 8%, a na licima im se vidjelo da svaki metar doslovno boli. Nakon utrke bio sam fasciniran ovom kraljevskom etapom, a posebno prijevojem Passo dello Stelvio.

UGODJENO NA ISTI VAL

Zahvaljujući biciklizmu, osim sjajnih iskustava, upoznao sam puno ljudi i sklopio brojna prijateljstva. Jednog dana, tijekom zajedničkog izleta, ispričao sam prijatelju Feriju o svom usponu na Sveti Jura i povjerio mu želju da nastavim i kušam legendarni Stelvio. Feri je bio oduševljen mojom idejom i budući da je koristio ići u obližnji Silandro Schlanders
po brigade, dobro je poznavao put. Pridružio se mom dosad jednočlanom pustolovnom timu.

Na sljedećem izletu također smo predstavili našu ideju našem prijatelju Danu. Ni on nije štedio svoj entuzijazam. Na sljedećem sastanku razgovarali smo o organizacijskim stvarima. Trebalo je pronaći smještaj, prijevoz, ali i dogovoriti sam itinerer. Nije bilo problema s traženjem i naknadnom rezervacijom smještaja, pansion Martello u prekrasnom okruženju bio je savršen za nas.

Cilj priprema je bio "prilagoditi" noge i glavu za opterećenje u brdima. Trenirali smo u slobodno vrijeme nakon posla, uglavnom na području Visokih Tatri i Levočské vrchy. U sklopu priprema svakodnevno smo putem online web kamera i vremenske prognoze pratili događanja Martelle i Stelvija. Odredište našeg izleta bilo je prekriveno bogatim snježnim pokrivačem i vremenski uvjeti su bili pogodniji za zimske sportove. Ipak, želja da stanem na Stelvio bila je jača.

Provjerili smo bicikle i spakirali prtljagu prije polaska u Italiju. Znali smo da će nam za brda trebati biciklistička odjeća koja će se savršeno prilagoditi različitim vremenskim uvjetima. Osnova je funkcionalno termo rublje, koje savršeno grije sportaša u vremenu koje podsjeća na zimu i proljeće mjeseca. Dresovi su morali imati svojstva dobre termoregulacije i prsluke i < a href="../../muzi/oblecenie/bundy/windproof" target="_blank" rel="noopener">vjetrootporne jakne i vodo. Čak je i mala oprema jednako važna. Zaboravite na čarape, rukavice, marama za glavu ili navleky za ruke ili koljena bila bi pogreška. Tijekom spusta, biciklist će cijeniti svaki dodatak koji grije.

DOLAZAK U ITALIJU

Na dan polaska ukrcali smo svu prtljagu i bicikle u auto i mogli smo krenuti. Nakon nekoliko sati napustili smo Slovačku i prešli u Austriju, zatim smo mogli neko vrijeme udisati njemački zrak, a onda nas je poželjela dobrodošlica u Italiji. Zbog sanacije ceste, planinski prijevoj je bio zatvoren, pa smo preusmjereni na obilaznicu kroz Švicarsku. Švicarski carinici zaustavili su nas na granici i ispitivali razlog prelaska njihovog teritorija. Provjera naših dokumenata trajala je oko 20 minuta. Ni dan danas ne znamo što im se nije svidjelo.

Nakon kontrole na granici, nakon nekoliko kilometara skretanja u Švicarskoj, vratili smo se u Italiju. Preselili smo se s granice u autonomnu pokrajinu Bolzano i imali smo smještaj u Ganda di Martello. Pansion je zapravo bio vrlo ugodan, a okolina bogata prekrasnim pogledom na brda i šume.

Kao što su se borci u prošlosti pripremali za sljedeće borbe, tako smo i mi preispitali svoju borbenu taktiku dok smo provjeravali online kamere. Zadnje dionice Stelvija još uvijek drže snijeg, pa je prijelaz Trafoi zatvoren. Naša odluka je bila sljedeća: doći ćemo do Stelvija, ali sa švicarske strane - od Santa Marije do prijevoja Umbrail. " na Giro d'Italia 2017. Pripremni dan je za nas završio, možda jedan čekalo nas je jedno od najvećih iskustava. U sljedećem dijelu ću detaljno opisati naš "Stelvio" dan.

ZAKLJUČAK

Možda zvuči smiješno, ali zaista mogu zahvaliti TV prijenosu Giro d'Italia 2017. po prvi put, kada sam prvi put vidio uspon na legendarni Passo Della Stelvio. Drugo, mogu zahvaliti dečkima što su mi se pridružili i odlučili zajedno otići u avanturu i iskustva u Italiju. No, ovo je samo zaključak ovog bloga, najveće iskustvo možete pronaći u sljedećem članku.