Čuvajte se lopova: 8 savjeta kako zaštititi svoj bicikl

Oznake:
Čuvajte se lopova: 8 savjeta kako zaštititi svoj bicikl>

Svake godine milijuni bicikala se ukradu diljem svijeta. Većinu njih vlasnici više nikada ne vide, a većina biciklista niti ne prijavi krađu policiji. Pročitajte 8 savjeta kako zaštititi svoj bicikl od krađe.

  1. Sigurno mjesto za parkiranje

Idealno je kad svoj bicikl možete staviti na sigurno u sigurnu sobu ili u garažu. Ali u većini slučajeva morate tražiti drugo rješenje u javnom prostoru.

Najriskantnije je parkirati bicikl na udaljenom napuštenom mjestu. No ni parkiranje u prenapučenom dijelu grada punom bicikala nije pobjeda nad lopovima. To je zato što se primjenjuje psihološko-sociološki fenomen: Što više ljudi svjedoči događaju u kojem je potrebna pomoć, to je statistički manja vjerojatnost da će itko od njih pomoći.

Stoga bicikl parkirajte na dobro vidljivom mjestu koje nije ni gužva ni pusto. Osim toga, čak ni parkiranje u točno isto vrijeme na istom mjestu svaki dan nije prikladno. Postavljanje bicikla u vidokrug sigurnosne kamere, ako je moguće, može pomoći. Razmislite i o tome gdje i kome možete objaviti fotografije svog bicikla.

  1. Kvalitetna brava

Brava za bicikl također se može kupiti za manje od 10 eura, ali kada zaštitite bicikl vrijedan stotine eura, to je vrlo lagan način da se spriječi krađa. Kada kupujete bravu, razmislite je li vam više ugodan način zaključavanja ključem ili numeričkom šifrom. Možete izgubiti ključ i zaboraviti numerički kod. Također razmislite o tome koliko vam brava treba biti prenosiva i gdje je želite svugdje koristiti.

Najjeftiniji kabel i kabelske brave jednostavni su, lagani, lako prenosivi i pohranivi. Ali lopov rješava ovu zagonetku u nekoliko sekundi. Može se malo zakomplicirati dodavanjem brave na okvir, koji je, međutim, teži od jednog kilograma.

Sigurnije su lančane čelične brave ili brave od titana, preklopne brave i "U" brave. Nedostatak im je veća cijena, težina ili lošije skladištenje. I njih lopov može savladati, ali potrebno je više vremena i buke. Stoga je idealno kombinirati više vrsta brava i zaštititi okvir i kotače bicikla.

  1. Uvijek ga zaštitite

Čak i ako samo namjeravate natočiti hranu ili morate stati na benzinskoj crpki, ne ostavljajte svoj bicikl nezaštićen ako je moguće. Većinu krađa bicikala lopovi ne planiraju i samo iskoriste priliku.

  1. Registrirajte svoj bicikl

Upis bicikala u bazu dobra je preventiva. Svaki bicikl ima svoj serijski broj, ali se on ne koristi na isti način kao kod automobila. Cilj registracije je spriječiti prodaju ukradenog bicikla ili je barem zakomplicirati. I unutar europskih zemalja djeluju različite baze podataka koje podržavaju državne institucije. Na primjer, u Češkoj i Slovačkoj možete se prijaviti u sustav CEREK (Centralni registar bicikala).

  1. Inteligentne tehnologije

Ako imate stvarno vrijedan bicikl, potražite skuplje tehnologije. Alarm koji šalje poruku na vaš mobilni telefon. Neupadljiv GPS lokator koji može izgledati poput običnog svjetla za bicikl ili sjedalo.

  1. Neka bude ružan

Stari i istrošeni bicikli manje su privlačni. Ako vam nije stalo do "izgleda" vašeg bicikla, možete ga malo uljepšati trakama ili naljepnicama, što će malo umanjiti njegovu vrijednost.

  1. Osigurajte se

Za razliku od automobila, osiguranje bicikla nije obavezno. Ali to može biti prikladno rješenje za neke bicikliste. Može se kombinirati s osiguranjem od nezgode bicikla. Ali detaljno proučite uvjete. Kakvu zaštitu za bicikle traži osiguravajuća kuća, gdje ti je svugdje mogu ukrasti za novac i slično.

Osiguravajuća društva također nude različite kombinirane proizvode kao što su osiguranje doma ili putno osiguranje s pokrićem bicikla.

  1. Ne kupujte ukradene bicikle i dijelove

Ne kupujte rabljeni na mreži ako sumnjate da se radi o ukradenom biciklu ili rezervni dijelovi za bicikl. Podržavali biste lopove i crno tržište.