Trenerke za sobni biciklizam>

Vožnja bicikla u zatvorenom bila je na glasu kao nepodnošljivo dosadna. Ideja da provodite vrijeme na traci za trčanje dok buljite u zid, sve u potrazi za nekim poboljšanjem kondicije, činila se kao neka vrsta ludila. Zahvaljujući pojavljivanju pametnih trenažera i interaktivnih aplikacija trećih strana, postala je popularna trening u zatvorenom koji je mnogo lakši ili, što je najvažnije, zabavniji. Ako želite ulagati u trenerke, onda čitate pravi članak.

Što je pametni trener?

Pametni trenažeri su interaktivni trenažeri koji se povezuju s aplikacijama za sobno bicikliranje kao što su Zwift, TrainerRoad, Rouvy za kontrolu otpora trenažera radi repliciranja brda, vjetra i drugih uvjeta vožnje. Ove vas aplikacije također mogu voditi kroz intervalni trening temeljen na snazi, s automatskim podešavanjem otpora kako biste ostali u željenim zonama treninga. Ovu sam temu detaljno obradio u članku Zwift - a odličan pomoćnik za zimsku sezonu.

Današnji pametni trenažeri rade tako što komuniciraju s aplikacijama trećih strana na pametnim telefonima, tabletima i računalima pomoću ANT+ ili Bluetooth bežičnih frekvencija. Zvuči komplicirano, ali većina ovih trenera i aplikacija automatski pronalazi i povezuje se jednim pritiskom na gumb, tako da je u praksi obično vrlo jednostavno.

S kotačem ili izravnim pogonom?

Postoje dvije glavne vrste pametnih trenažera: na stražnje kotače i na izravni pogon.

Pametne tenisice za stražnji kotač

Inteligentni trenažeri za stražnji kotač rade poput klasičnih "glupih" trenažera - stražnji kotač stežete na nosač i kotač se oslanja na cilindrični bubanj. Ovaj je bubanj povezan s jedinicom otpora koja komunicira s odabranim hardverom i aplikacijom za kontrolu otpora koji osjećate kroz kotač. To su obično najjeftinije vrste pametnih tenisica, ali mogu uzrokovati trošenje kućišta (iako su dostupna posebna kućišta za ublažavanje ovog problema), što ih čini najbučnijom vrstom tenisica. Još jedan nedostatak je mjerenje snage koje je općenito manje precizno i ​​osjećaj vožnje često nije tako dobar kao kod trenažera s izravnim pogonom.

Tenisice s izravnim pogonom

Trenažeri s izravnim pogonom zahtijevaju uklanjanje stražnjeg kotača i spajanje bicikla na trenažer pomoću standardne kasete i osovine. Oni su teži i skuplji od trenažera na kotačima, ali cijene su sve konkurentnije i imaju mnoge prednosti.

Osim očitog - da se stražnja guma ne istroši, također su tiše i nude realističniji osjećaj vožnje. Također su obično mnogo bogatiji značajkama i točniji od sobnih bicikala kada se radi o mjerenju performansi. Naravno, cijena će uvijek biti važan kriterij.

Osobno preporučujem jeftini pametni biciklistički trenažer umjesto običnog, glupog (tj. nepametnog) trenažera jer vam omogućuje da iskoristite Zwiftove virtualne svjetove i vježbe s promjenjivim mjerenjem otpora i snage. Ne morate opljačkati banku da biste započeli. Moj odabir je bio Tacx Flow Smart od 239 €, koji nudi solidne početne specifikacije, jednostavan je za postavljanje i korištenje i pruža odlične performanse po vrlo dobroj cijeni.

Postoji niz trenažera s izravnim pogonom s rasponom cijena koje možete izabrati, ali oni najbolji obično koštaju više od 700 €. Što više trošite, strop otpora, simulacija uzbrdice, preciznost snage i osjećaj vožnje obično će se poboljšati. Najpoznatije marke uključuju Tacx, Garmin, Elite, Wahoo.

Naravno, trebate posjedovati dodatke uz tenisice i ovo su moji najbolji savjeti:

- Sportski ručnik

- Velike boce vode

- Jastučić ili neki oblik zaštite poda

- Kvalitetna lagana odjeća koja dobro upija znoj

- Obožavatelj