5 SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI PRIPREMITI SE ZA PRVU UTRKU

Oznake:
5 SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI PRIPREMITI SE ZA PRVU UTRKU>

ODABERITE ISPRAVNU KATEGORIJU

Bilo da ste cestovni ili brdski biciklist, kada razmišljate o svojoj prvoj utrci, prva stvar koju trebate učiniti je odabrati odgovarajuću kategoriju. Ako pripadate borcima u top formi, godišnje prijeđete 10 tisuća km i više, a želite se redovito utrkivati, prikladno je od lokalnog biciklističkog saveza zatražiti izdavanje trkaće licence. S biciklističkom dozvolom tada možete sudjelovati u utrkama u odgovarajućoj dobnoj kategoriji. Ako manje vozite, ali imate srce trkača, postoji i opcija za vas u vidu takozvanih "biciklističkih maratona". Ovdje samo trebate odabrati pravu utrku, prijaviti se i možete se utrkivati.

ODABERITE PRAVU RUTU

Na ciklomaratonima obično postoji nekoliko ruta koje možete izabrati. Rute su podijeljene prema težini, od manje zahtjevnih do staza koje će testirati i profesionalce. Iz tog razloga nikada ne precjenjujte svoje sposobnosti i odaberite rutu s parametrima sličnim vašem redovnom treningu.

UKLJUČITE INTENZITET U PRIPREMU

Biciklističke utrke imaju vrlo specifičnu atmosferu. Stojite na startu s drugim biciklistima različitih sposobnosti. Nakon starta utrke, kako se kaže u biciklističkom žargonu, odmah se kreće s "bombama" pri čemu se biraju izvedbene skupine vozača. Kako biste mogli preživjeti takvu selekciju i uhvatiti grupu sličnih performansi kao vama, potrebno je uključiti intervalne trening jedinice u kojima se fokusirate na razvoj iznad laktatnog praga. Tko od vas trenira bez praćenja otkucaja srca i performansi, to je granica na kojoj ne možete razgovarati zbog performansi i ubrzanog disanja.

REŽIM PREHRANE I PIĆA TIJEKOM UTRKE

Tijekom cijele utrke bit ćete maksimalno naporni pa se pod utjecajem adrenalina i endorfina može dogoditi da zaboravite jesti i piti. Ovo je najgora stvar koja vam se može dogoditi tijekom utrke, jer ćete nakon otprilike sat vremena vrhunske izvedbe potrošiti glikogen, što bi moglo uzrokovati da se "ugasite". Tada biste samo lutali kroz utrku, ili biste se morali povući iz nje. U utrci pedalirate punom snagom pa je pojesti nešto čvrsto popriličan problem. Iz tog razloga preporučam uzimanje energetskih gelova koje samo stisnete u usta i popijete s vodom, dok vas savršeno napune gorivom za vrhunske performanse. Preporučujem da pojedete gel svakih sat vremena tijekom nastupa i uvijek pijete samo čistu vodu. Što se tiče samog pijenja – pijte prema svojim individualnim potrebama. U jednoj boci nosite ionsko piće< /u> a u drugom čista voda. Na web stranici Holokolo možete pronaći kvalitetne gelove i napitke iz Powerbar< /u>, koji također koristim u utrci.

NEMOJTE ZABORAVITI OSNOVNU USLUGU

Osim ako ste licencirani trkač koji ima mehaničko vozilo na raspolaganju ili se utrkujete off-road na brdskom biciklu , ne zaboravite osnovne alatee. Višestruki ključ, crijevo, bomba, poluge za montažu uvijek su korisni. U slučaju kvara, jasno je da vjerojatno nećete dobiti utrku, ali uvijek je bolje završiti utrku i shvatiti to kao kvalitetan trening, nego ostati visjeti negdje u šumi ili lutati u " kolekcionar".

U današnje vrijeme postoji "poderana torba" s biciklističkim događanjima, a na vama je koju ćete odabrati. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da se pripremite za svoju prvu utrku. I na kraju, ne zaboravite ono: "Nije važno pobijediti, nego sudjelovati!"